Αγιά Σοφιά ή Ayasofya;

Παρατηρούσαμε τις προάλλες τις φωτογραφίες από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ,το επονομαζόμενο και “Αγιά Σοφιά” με το προχωρημένο ντιζάιν του.Το ερώτημα μας είναι αν μοιάζει περισσότερο με την “Αγία του Θεού Σοφία” του Ανθεμίου ή με το τζαμί της “Ayasofya” και φυσικά αν οι αντίπαλοι οπαδοί θα σεβαστούν την ιστορικότητα του ονόματος ή θα το στολίσουν με τα κλασσικά κοσμητικά επίθετα των ελληνικών γηπέδων; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Χαιρόμαστε για το ότι φτιάχνονται καινούργια γήπεδα.
Το ότι η ΑΕΚ φτιάχνει το δικό της γήπεδο,στη θέση της ιστορικής της έδρας στη Νέα Φιλαδέλφεια,είναι κάτι θετικό.Ένα από τα ζητήματα που κρατούν το ποδόσφαιρο μας πίσω είναι και το γηπεδικό.
Παλιές δομές ,τις περισσότερες φορές στάδια που δεν είναι καν φτιαγμένα για ποδοσφαιρικούς αγώνες,ρίχνουν το επίπεδο του προϊόντος της Σούπερ Λιγκ.
Άρα τα νέα γήπεδα  ανεβάζουν το επίπεδο ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου και δίνουν το παράδειγμα για να αποκτήσουν και οι άλλες ομάδες τους δικούς τους αντίστοιχους χώρους.Μετά την ΑΕΚ,ο ΠΑΟΚ,ίσως κάποια στιγμή (γιατί όχι) και ο ΟΦΗ.

Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και δυο-τρία πράγματα που μας έκαναν αρνητική εντύπωση.

Πρώτο απ’όλα το όνομα.

Δίνεις το όνομα του σημαντικότερου ίσως μνημείου του Ελληνισμού σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο;Το όνομα της για χίλια χρόνια πιο μεγάλης εκκλησίας του κόσμου,του φάρου της Ορθοδοξίας και σύμβολο της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το βάζεις στο στόμα του τελευταίου χουλιγκάνου της Ελλάδας;
Φαντάζεστε νομίζω τι συνθήματα θα ακούγονται με το όνομα της “Αγιάς Σοφιάς¨.
Όχι κολακευτικά,όπως δεν είναι κολακευτικά και αυτά που ακούγονται για τον “Θρύλο και τον Πειραιά” ή  “τον ΠΑΟ και τη Λεωφόρο”. Βάλτε τώρα δίπλα στο ιερό αυτό όνομα το κλασικό οπαδικό υβρεολόγιο και δείτε αν ήταν πετυχημένη ή όχι η επιλογή του.

Δεύτερον το ντιζάιν.
Βλέπουμε στις μακέτες ένα γήπεδο που μοιάζει με την Αγιά Σοφιά.
Έχει τις γραμμές του μνημείου,ειδικά στις εισόδους του (βλ.φωτό).Μέχρι εκεί καλά.
Τους τέσσερις πυργίσκους όμως στις τέσσερις γωνίες που παραπέμπουν σαφώς στη σημερινή εικόνα της Αγιάς Σοφιάς με τους μιναρέδες,τι τους ήθελε ο αρχιτέκτονας;
Τη δικαιολογία ότι οι πυργίσκοι αυτοί θα κρατούν τα σκέπαστρα και θα χρησιμοποιούνται σαν πυλώνες φωτισμού,δεν στέκει αφού αυτές τις λειτουργίες θα μπορούσε να τις υποστηρίξει με διαφορετικό τρόπο.

Να το πούμε απλά:
Την Αγιά Σοφιά ήθελε να αναπαραστήσει ή την…Ayasofya; 
Την εκκλησία των Ρωμιών ή το τζαμί των Οθωμανών;


(Σχέδιο του “Καραϊσκάκης”.Μπορείς και με πιο απλό τρόπο να κρατήσεις τα σκέπαστρα)

Απάντηση