Μόιζε Κιν (Moise Kean)

Ο Μόιζε είναι ένα από τα παιδιά της πρώτης γενιάς της πολυφυλετικής πια (Νότιας) Ευρώπης.Ένα παιδί με γονείς από την Αφρική,γεννημένο στην Ιταλία,που το ποδοσφαιρικό του ταλέντο το ανακάλυψε η Γιουβέντους και τώρα είναι ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας των “Μπιανκονέρι”,όπως και της Εθνικής Ιταλίας. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Ο Μόιζε είναι ένα από τα παιδιά της πρώτης γενιάς της πολυφυλετικής (Νότιας) Ευρώπης.
Ένα παιδί με γονείς από την Αφρική,γεννημένο στην Ιταλία,που το ποδοσφαιρικό του ταλέντο το ανακάλυψε η Γιουβέντους και τώρα είναι ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας των “Μπιανκονέρι”,όπως και της Εθνικής Ιταλίας.

Κάποιος θα πίστευε ότι η επιτυχία του στον αθλητισμό,τα χρήματα και η δημοφιλία θα τον έκαναν αποδεκτό από την ιταλική κοινωνία.Ο Μόιζε Κιν όμως δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις από οπαδούς αντιπάλων ομάδων σε ιταλικά γήπεδα,όπως το πολυσυζητημένο επεισόδιο πριν από μερικές ημέρες στη Σαρδηνία,στο γήπεδο της Κάλιαρι (Sardegna Arena).

Εκεί η “Γιούβε” κέρδισε με δύο-μηδέν την τοπική ομάδα με σκόρερ του δεύτερου γκολ να είναι ο αφρικανικής καταγωγής Μόιζε.Ο ίδιος μετά το γκολ πήγε μπροστά στους φανατικούς οπαδούς της Κάλιαρι,που τον έβριζαν καθ’όλη τη διάρκεια του ματς,μένοντας με τα χέρια ανοιχτά,χωρίς να κάνει καμιά γκριμάτσα ή να πει κάτι,απλά ακίνητος σαν ένας Εσταυρωμένος Ιησούς δεχόμενος μπουκάλια,ποτήρια,φτυσίματα και ύβρεις.
Να πούμε εδώ ότι το συγκεκριμένο γήπεδο δεν έχει κάγκελα,ενώ οι κερκίδες είναι πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο.”Ποδοσφαιρικό” δηλαδή το γήπεδο της Κάλιαρι,ωραίο για να παρακολουθήσεις το παιχνίδι,ιδανικό όμως και για τους χουλιγκάνς που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια,να βρίσουν ή να πετάξουν αντικείμενα στους παίχτες.

Το επεισόδιο αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις στη γειτονική Ιταλία,φέρνοντας στην επιφάνεια το πάντα επίκαιρο θέμα του ρατσισμού.
Σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από διάφορες κρίσεις,μία από τις οποίες είναι βέβαια και η οικονομική αλλά δεν είναι όμως δυστυχώς και η μοναδική,αφού η κρίση είναι και δημογραφική,πολιτισμική,κρίση αξιών κ.ά. η αθρόα μετανάστευση από όλο τον Κόσμο στις γερασμένες -σε όλα τα επίπεδα- χώρες της Ευρώπης,φέρνει δυστυχώς και αντιδράσεις,ειδικά από τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που νιώθουν να απειλούνται από τους νέους τους συμπατριώτες.

Τα γενικόλογα αναθέματα κατά των ρατσιστών,που ακούμε και διαβάζουμε κατά κόρον στα ΜΜΕ,  είναι τόσο απλουστευτικά σαν προσεγγίσεις όσο είναι και η πεποίθηση του κάθε ρατσιστή ότι για την άσχημη ζωή του φταίει ένα παιδί που παίζει καλή μπάλα και τυγχάνει απλά οι γονείς του να έχουν έρθει από πολύ μακριά.Το φαινόμενο στην Ευρώπη παίρνει πια διαστάσεις πολύ σοβαρές και κάποια στιγμή εκείνοι που έχουν την ευθύνη ας το κοιτάξουν κατάματα πέρα και μακρυά από ιδεοληψίες.

 

Νέο μήνυμα με φράση του Μπομπ Μάρλεϊ κατά του ρατσισμού από τον Μόιζε Κιν

 

Απάντηση