Βία: Κόρη της Στυγός και του Πάλλαντα

Ξύλο πάλι στα ελληνικά γήπεδα και κίνδυνος τιμωρίας για τον Παναθηναϊκό.Πάλι τοκ σόους και ατέρμονες συζητήσεις για το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει για να εκλείψει το φαινόμενο.Μπορεί όμως να εκλείψει η βία;Ή συζητάμε απλά για το αν μπορούμε να την βγάλουμε από τα γήπεδα και να την μεταφέρουμε αλλού; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Βία θεότητα της αρχαιότητας.Κόρη της Στυγός και του Πάλλαντα και αδερφή του Κράτους,του Ζήλου και της Νίκης.Για τους αρχαίους που είχαν μια διαφορετική προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης,η βία υπήρχε γιατί απλούστατα ήταν μέρος της ανθρώπινης φύσης.Δεν γινόταν αποδεκτή σε όλες της τις μορφές.Προφανώς και όχι.Καμιά οργανωμένη κοινωνία δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί τη βία (πλην εκείνη του κράτους φυσικά) γιατί θα ήταν ένα διαλυτικό στοιχείο που θα έβλαπτε την ίδια την ύπαρξη της.Όμως η βία υπάρχει και είναι συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης.Το θέμα είναι πώς τη διαχειριζόμαστε.

Τη μεγαλύτερη ροπή προς αυτήν έχουν οι άνδρες της εφηβικής και μετ’εφηβικής ηλικίας,όπως και όλα τα άτομα άλλων ηλικιών που αρνούνται να “ωριμάσουν”,αφού τα βίαια ξεσπάσματα δε θεωρούνται χαρακτηριστικό ωριμότητας για την προσωπικότητα ενός ατόμου.
Για αιώνες τους νέους άντρες αυτών των ηλικιών,που το αίμα τους “έβραζε”,τους στρατολογούσαν τα κράτη για να κάνουν πολέμους.
Εδώ και μερικές δεκαετίες στις δυτικές κοινωνίες που οι πόλεμοι,ευτυχώς,έχουν μειωθεί ή και εκλείψει εντελώς,τα νεαρά αυτά αγόρια βρίσκουν άλλους τρόπους εκτόνωσης,με τον  χουλιγκανισμό να είναι ένας από αυτούς.
Δε λέμε ότι είναι κάτι καλό φυσικά,ούτε προσπαθούμε να τον παρουσιάσουμε σαν κάτι το κοινωνικά αποδεχτό.Προφανώς και δεν είναι.Απλά δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Καθαρίζεις το ποδόσφαιρο και πάει αλλού

Έτσι ακούμε συνέχεια για το παράδειγμα της Αγγλίας όπου η Θάτσερ καθάρισε τα γήπεδα από τα χουλιγκάνια.Σωστό.Αυτό δε σημαίνει όμως ότι έφυγε εντελώς η βία από την κοινωνία.
Ότι δεν πέφτει ξύλο στις γειτονιές,στις παμπ,σε άλλους χώρους …
Απλά τα γήπεδα έγιναν “εκκλησίες” και βγαίνει προς τα έξω μια κυριλέ εικόνα για τη χώρα.

Άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Ιταλίας.Εκεί έχουμε ακόμη επεισόδια στο ποδόσφαιρο.Όχι φυσικά σαν τα δικά μας,που στα γήπεδα μας πια πάνε σχεδόν μόνο οι φανατικοί.Έχει επεισόδια όμως και εκεί.
Από κει και πέρα οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί αλλού.Στα νυχτερινά κλαμπ για παράδειγμα.
Εκεί πέφτει ξύλο πολύ συχνά.Νεαροί πίνουν,ρουφάνε,χαπακώνονται και από μια ώρα και μετά αρχίζουν διάφορα.Η βία υπάρχει πάλι,απλά δεν υπάρχει τόσο πολύ στα γήπεδα.Εκεί είναι η διαφορά με εμάς.

Ελλάδα 

Στην Ελλάδα μας τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Το να κλέψεις είναι κατακριτέο.Το να βιάσεις ακόμη περισσότερο.Το να σκοτώσεις επίσης.Το να πλακωθείς όμως σε γήπεδα ή πολιτικές συγκεντρώσεις (πορείες,καταλήψεις κτλ) είναι κάτι σαν τιμητική διάκριση.
Δε μιλάμε σε επίπεδο νόμου.Αν τιμωρείσαι ή όχι.Αλλά σε επίπεδο κοινωνίας.Αν ο περίγυρος σου το αποδέχεται.Αν πλακώσεις γάβρο ή βάζελο ή να παίξεις ξύλο με τους “μπάτσους” στην πορεία,είσαι μάγκας.Για τους φίλους και την κοπέλα σου.Θα το διηγούνται οι άλλοι και θα λένε: “Ο τάδε ξέρεις,που είχε πλακώσει τους γάβρους τότε στο Γεντί Κουλέ.Μάγκας”.Κανείς δε θα σε κοιτάξει με στραβό μάτι.Εκεί είναι το σημείο για το οποίο δε μιλάει κανείς.Για να σταματήσει να υπάρχει το συγκεκριμένο φαινόμενο θα πρέπει πρώτα να καταδικαστεί σε επίπεδο κοινωνίας.
Να πάψει να είναι αποδεκτή σαν συμπεριφορά,να θεωρείται μαγκιά.

Στη συνέχεια μπορεί να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο,να συλλαμβάνονται ακόμη περισσότεροι,αν και εδώ εγώ έχω μια διαφωνία με αυτά που ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ώρες.Συλλαμβάνονται όντως πολλοί.Περισσότεροι απ’όσους νομίζει ο μέσος πολίτης.Με κάμερες ή όχι,έχουν πάει στα σπίτια τους και έχουν συλλάβει παιδιά από όλες τις ομάδες και εδώ στο Ηράκλειο στο παρελθόν.
Καταστολή υπάρχει,όσο κι αν ακούγεται παράξενο στους πολλούς.Αυτό που δεν υπάρχει είναι η κοινωνική κατακραυγή.Κοινωνικά δεν καταδικάζονται οι άνθρωποι που κάνουν επεισόδια στα γήπεδα και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Από κει και πέρα και να φύγει η βία από τα γήπεδα κάπου αλλού θα πάει.Ίσως γιαυτό και να την θέλουν εκεί.Καλύτερα να πλακώνονται οι γάβροι με τους βάζελους μεταξύ τους παρά να πάρουν μαζί στο κυνήγι αυτούς που μας κυβερνάνε.

Απάντηση