“Το καημένο ψυχούλα έχει και αυτό…”

Ψυχούλα έχει και το ζωάκι αλλά δεν έχει μόνο ψυχούλα,έχει και σωματικές ανάγκες,που τις κάνει φόρα παρτίδα εκεί που περπατάμε,καθόμαστε,τρώμε…Φυσικά και δεν φταίει το ίδιο,το πρόβλημα όμως παραμένει. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Το έχω όνειρο από παλιά.
Μια μέρα στο μακρινό μέλλον,όταν δε θα έχω καμία κοινωνική υποχρέωση,καμία δέσμευση οποιουδήποτε τύπου και κανένα φόβο μήπως και με πάνε μέσα,να πάω σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης,να τα κατεβάσω και να κάνω την ανάγκη μου.

Δίπλα  κάποιοι βέβαια μπορεί να τρώνε,να περπατούν αμέριμνα ή να πίνουν τον καφέ τους.
Και είναι σίγουρο πως θα φρίξουν από το θέαμα,μπορεί και να μου επιτεθούν λεκτικά ή σωματικά.
Με το δίκιο τους,πού ξανακούστηκε να κάνεις τις ανάγκες σου εκεί που οι άλλοι ζουν,εργάζονται,κάνουν τη βόλτα τους ή τρώνε το φαγητό τους;Σωστά.

Το κατοικίδιο της κυρίας ή του κυρίου όμως γιατί την κάνει;
Εκεί που περπατάς ,εκεί που τρως;
Είναι ένα ερώτημα.Όπως επίσης φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες αδέσποτα,που ζουν ελεύθερα ανάμεσα μας και φυσικά αυτά δεν έχουν καμία ευθύνη γι’αυτό αλλά οι άνθρωποι που τα παράτησαν και οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανέχονται αυτή την κατάσταση για να μη χάσουν τα ψηφαλάκια των φανατικών κυνόφιλων.

Υγιεινή

Για όσους δεν το γνωρίζουν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα,κατά ένα μεγάλο βαθμό και της βελτίωσης της υγιεινής του.
Το ότι έπαψε να κάνει τις ανάγκες του (ψιλές και …χοντρές) στους δρόμους και χύμα μέσα στα σπίτια.
Το ότι απέκτησε τρεχούμενο νερό,προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού…
Και ενώ όλα αυτά τα δεδομένα που άλλαξαν τη σύγχρονη ζωή ισχύουν για τους ανθρώπους,δεν ισχύουν για τα ζώα που ζουν μέσα στις πόλεις των ανθρώπων.
Γιατί οι πόλεις δεν είναι “φυσικό περιβάλλον”,οι πόλεις είναι δημιούργημα του ανθρώπου .
Εκεί είναι το θέμα.

Δεν έχουμε τίποτα με τα ζώα,προφανώς και δεν φταίνε τα ίδια.
Εκείνα έχουν κάποιες ανάγκες και τις ικανοποιούν.
Γιατί εμείς θα πρέπει να ζούμε σε αυτό το μπάχαλο;
Είναι ένα ερώτημα.

(φωτό: Πρωινό στην πόρτα σου)

 

2 απαντήσεις στο ““Το καημένο ψυχούλα έχει και αυτό…””

  1. αυτα ελεγα κι εγω , μεχρι που απεκτησα απο σποντα σκυλακι…απο τοτε αλλαξαν τα μυαλα μου, η ζωη μου και οι αποψεισ μου…τα ζωα ειναι αθωα, δεν εχουν κακια , αγαπανε τον ανθρωπο και οποιος τα βασανιζει, ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΝΟΣ!! αυτα απο μενα, μεχρι που εχω σκεψεις να σταματησω το κρεας.

    • Φυσικά και δεν έχουν ευθύνη τα ζώα.
      Δε θα μπορούσαν εξάλλου να έχουν ευθύνη σε μια κοινωνία ανθρώπων όπου το μόνο ον που ενεργεί αυτόβουλα (ή έτσι νομίζει) είναι ο άνθρωπος.
      Προφανώς για ό,τι κάνει ένα ζώο,ευθύνη φέρει το αφεντικό του ή εκείνοι που του επέτρεψαν να το κάνει.

Απάντηση