Οι “εθνικά Μακεδόνες” και οι άλλοι

Ναι,είναι Μακεδόνες πια και με τη δική μας υπογραφή.Ποιοι;Οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας και συγκεκριμένα των Σκοπίων της Μακεδονίας.Όχι οι σλαβόφωνοι εξαρχικοί της Μακεδονίας του Πιρίν,ούτε οι σλαβόφωνοι ελληνορθόδοξοι της Β.Ελλάδας.Όσο για τους ελληνόφωνους,τους βλαχόφωνους,τους αλβανόφωνους,τους Ρομά ή τους αλβανούς μουσουλμάνους της περιοχής ούτε λόγος.Αυτοί είναι πια μειονότητες.Σε λίγο καλύτερη θέση βέβαια από τους μικρασιάτες και τους θρακιώτες πρόσφυγες που ζουν εκεί 100 χρόνια,τους νοτιοελλαδίτες που βρέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (πχ Κρητικούς),τους Εβραίους που είναι λίγοι πια και όλους εκείνους που προήλθαν από τους μικτούς γάμους όλων των παραπάνω κοινοτήτων αλλά πάντα μειονότητες. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

[Γερμανικός χάρτης του 19ου αιώνα που δείχνει το εθνοφυλετικό μπέρδεμα της περιοχής της Μακεδονίας]

 

Οι Μακεδόνες που προέρχονται από μικτούς γάμους στο βορειοελλαδικό χώρο (κυρίως) αλλά και στις άλλες δύο Μακεδονίες που υπάρχουν σήμερα,πιθανόν να είναι και η πλειοψηφία των κατοίκων της γεωγραφικής περιοχής αυτής.
Πόντιοι με σλαβόφωνους,Πόντιοι με Βλάχους,Μικρασιάτες με όλες τις άλλες κοινότητες,Θρακιώτες πρόσφυγες με ντόπιους ή με Πόντιους,σλαβόφωνοι με Κρητικούς ή Βλάχους ή Νοτιοελλαδίτες από άλλα μέρη που πήγαν στα βόρεια τον τελευταίο αιώνα.
Τα παιδιά και τα εγγόνια όλων αυτών που αναφέραμε τι είναι σήμερα,μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη λύση που έδωσε η παρούσα Βουλή των Ελλήνων σε ένα ζήτημα τόσο πολύπλοκο που καμιά κυβέρνηση του παρελθόντος δεν είχε ακουμπήσει;

Όλες αυτές οι κοινότητες ανθρώπων σήμερα δεν είναι Μακεδόνες,είναι η απάντηση.
Ή μάλλον είναι μειονότητες σε μια γεωγραφική περιοχή που λέγεται “Μακεδονία”,βρίσκεται χωρισμένη σε τρία κράτη (Ελλάδα-Β.Μακεδονία-Βουλγαρία) και πια μόνο οι σλαβόφωνοι της Βόρειας (πια) Μακεδονίας είναι οι εθνικά Μακεδόνες.
Δηλαδή οι… “γκάγκαροι”,οι ορίτζιναλ,οι γνήσιοι.Και όλοι οι υπόλοιποι τότε τι είναι;

Εξαρτάται.
Αν είναι απόγονοι σλαβόφωνων Μακεδόνων της Βορείου Ελλάδας που οι πρόγονοι τους έκαναν μια επιλογή και έμειναν πιστοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη δημιουργία της βουλγαρικής Εξαρχίας.Άρα έμειναν πιστοί στον Ελληνισμό,σήμερα ίσως να πρέπει να δηλώσουν ότι είχαν κάνει λάθος οι πρόγονοι τους και έπρεπε να είχαν ακολουθήσει τους Κομιτατζήδες.
Μετά τη δήλωση αυτή μετανοίας υποθέτω ότι θα τους δεχτούν σαν “εθνικά” Μακεδόνες χωρίς άλλα προβλήματα.
Κάτι που θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να γίνει για τους Έλληνες βλάχικης καταγωγής,που οι πρόγονοι τους μιλούσαν το λατινικό ιδίωμα της περιοχής.Αυτοί πια προφανώς και δεν είναι Μακεδόνες.
Όπως δεν είναι και οι Αλβανοί (μουσουλμάνοι ή χριστιανοί-έχει και τέτοιους) της Β.Μακεδονίας,οι Σέρβοι,οι Τσιγγάνοι,οι Βούλγαροι Μακεδόνες της Μακεδονίας του Πιρίν ή οι Μακεδόνες των Σκοπίων που έχουν πάρει διαβατήριο βουλγάρικο (ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM Γκεοργκιέβσκι είναι ένας από αυτούς).
Σίγουρα Μακεδόνες πια δεν είναι ούτε οι Σαρακατσάνοι Έλληνες ή οι Ελληνόφωνοι της Β.Ελλάδας,οι Πόντιοι,οι Μικρασιάτες,εκείνοι που έχουν νοτιοελλαδίτικη καταγωγή και φυσικά όλοι οι κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας που είναι αποτέλεσμα …επιμειξίας των διαφόρων κοινοτήτων.

Είναι σαφές ότι πετύχαμε μια καλή συμφωνία.
Σε μια περιοχή που ιστορικά μιλούσαν:
Ελληνικά,Βλάχικα,Τούρκικα,Λαντίνο (από τους Εβραίους),Αλβανικά,Ρομά,Σέρβικα και Σλαβομακεδονικά.Τώρα πια μόνο τα τελευταία αναγνωρίζονται σαν “Μακεδονικά”, με την σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.
Οπότε όλες οι άλλες γλώσσες προφανώς μετατρέπονται αυτόματα σε “μειονοτικές”.
Το οποίο σημαίνει ότι αν αύριο ή σε δύο…τέρμινα,αποφασίσει κάποιος να διώξει όσους μιλούν αυτές τις “μειονοτικές” γλώσσες,με τη λογική ότι είναι “μειονοτικοί” και οι ίδιοι,θα έχει πάτημα να το κάνει και με τη βοήθεια που του δώσαμε εμείς στις 25 Γενάρη του 2019.

Άσχετα φυσικά αν  οι “εθνικά” -πια- Μακεδόνες (δηλαδή οι Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων) είναι μόλις το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες  από τα 5 εκατομμύρια που ζουν συνολικά  στη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία.
Όλα κι όλα μη συζητάμε τέτοια θέματα.Ας επικεντρωθούμε στο σημαντικό:
Ότι ήταν…άδικο και έγινε πράξη.

 

[Φωτό: Ο κ.Παύλος Βοσκόπουλος Φιλίππωφ του “Ουράνιου Τόξου”,της μειονοτικής πολιτικής κίνησης, που έχει έδρα την Φλώρινα,πανηγυρίζει για τη συμφωνία και κερνάει στην υγεία μας.Φυσικά θεωρεί “εθνικά” Μακεδόνες μόνο τους σλαβόφωνους και Μακεδονική γλώσσα το ιδίωμα που μιλούν μόνο εκείνοι.]