Πεθαίνοντας από το κρύο (στην Ελλάδα)

Νεκροί από το κρύο στην Ελλάδα.Τη χώρα της Μεσογείου που λούζεται από τον ήλιο,που έχει θάλασσες και αέρηδες αλλά για τις ενεργειακές της ανάγκες καίει πετρέλαιο, που δεν είναι καν δικό της. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Βλέπεις χώρες στην Σκανδιναβία,όπως η Σουηδία,να ζεσταίνουν οι κάτοικοι τους τα σπίτια τους με…φωτοβολταϊκά,εκεί που ο ήλιος βγαίνει μια στις τόσες και όταν βγαίνει είναι με “δόντια” που λέμε και στο χωριό μου.
Χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες,με ελάχιστη ηλιοφάνεια,με τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια προκειμένου να ζεσταθεί ο κόσμος και να μην πεθάνει από το ψύχος.

Και στην Ελλάδα που κρύο κάνει μια στις τόσες και που (ειδικά στα νησιά της) έχει καλοκαίρι 9 μήνες τον χρόνο ο μισός και περισσότερος πληθυσμός της να κρυώνει το χειμώνα.
Γιατί;
Γιατί όταν τα λεφτά έπεφταν από τον ουρανό η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν φρόντισε να δώσει κίνητρα τουλάχιστον στα νοικοκυριά να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Ήλιος,άνεμος,κυματισμός της θάλασσας.Τόσοι τρόποι για να έχεις ενέργεια χωρίς να καις πετρέλαιο,που δεν είναι και δικό σου και εξαρτάσαι από την τιμή που καθορίζουν άλλοι.
Για να μην εξετάσουμε φυσικά και το οικολογικό κομμάτι του θέματος και να μείνουμε μόνο στο οικονομικό.

Πού ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόσα χρόνια και τι έκαναν (και) γιαυτό το θέμα;
Για να ‘ρθει η κρίση το ’10 και να ζει ο ελληνικός λαός μια δεκαετία τώρα με …. σόμπες και μαγκάλια.
Αλλά μέσα στο ευρώ όμως!
Α!Όλα κι όλα.Το μαγκάλι-μαγκάλι και το ευρώ-ευρώ. “Σκληρός πυρήνας της Ευρώπης” και άλλα κρύα ανέκδοτα.

Ξεφτίλα να πεθαίνει κόσμος από μαγκάλια το 2019,εν μέσω 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα του ευρώ.Και κανείς να μη συγκινείται.Να ζητήσει τουλάχιστον μια συγγνώμη.
Στην αρχή της κρίσης που τα μαγκάλια σκότωναν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έβγαιναν οι Συριζαίοι και έλεγαν κάτι τουλάχιστον,τώρα που έγιναν κυβέρνηση,τουμπεκί ψιλοκομμένο και αυτοί.

Έτσι κι αλλιώς τη μιζέρια την έχει συνηθίσει πια ο κόσμος.Κανείς δε μιλάει,κανείς δεν αντιδρά.

“Welcome madame Merkel”.
Για να μην ξεχνιόμαστε.Αυτοί που έβριζαν τη Γερμανική Ευρώπη τώρα στρώνουν κόκκινα χαλιά στην Καγκελάριο…