Πήγαινε με όπου θέλεις Ryanair

Σοκαρισμένη ακόμη η κοινή γνώμη της χώρας με τον τρόπο που εκτελεί τις μεταφορές η συγκεκριμένη εταιρία low cost,χωρίς όμως να υπολογίζει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και …low cost. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια τους είχαν οι επιβάτες της γνωστής Ιρλανδέζικης αεροπορικής εταιρίας που τις προηγούμενες μέρες πετούσαν από την Βρετανία για τη Θεσσαλονίκη και το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε στη μαγευτική Τιμισοάρα!

Ναι στη Ρουμανία.Δυο τσιγάρα δρόμος από τη Θεσσαλονίκη μας,όπου από εκεί θα τους μετέφερε λεωφορείο για τον τελικό τους προορισμό όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές με επιβάτες της συγκεκριμένης εταιρίας που αντί να πετάξουν για τον προορισμό τους,πέταξαν για αλλού ή δεν πέταξαν καθόλου (υπάρχει πάντα και αυτή πιθανότητα) και έκαναν με …λεωφορείο τη διαδρομή.
Χίλια,δυο χιλιάδες χιλιόμετρα δεν έχει σημασία,γιατί όπως λέει και ο ποιητής σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός.
Ενώ για την ταλαιπωρία ούτε λόγος να γίνεται φυσικά.

Πέρα από την πλάκα,το θέμα με τις low cost αεροπορικές και ειδικά με την συγκεκριμένη είναι πολυδιάστατο.
Αφενός είχαμε μια εταιρία που μπήκε στον χώρο και έριξε τις τιμές πολύ χαμηλά.Κάτι που φυσικά έδωσε τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο και να κάνουν  ταξίδια που κάποτε ούτε που θα φανταζόντουσαν ότι θα τα κάνουν.Αφετέρου έριξαν την ποιότητα των υπηρεσιών γενικότερα στην πιάτσα των αερομεταφορών.

Δηλαδή το να πληρώνεις τις βαλίτσες,τη θέση του καθίσματος μέσα στο αεροπλάνο και άλλες παρόμοιες “υπηρεσίες” δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία των εταιριών πριν από τριάντα χρόνια,ας πούμε.
Σήμερα σιγά-σιγά η μία εταιρία μετά την άλλη μπαίνει σε αυτή την λογική.
Για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις low cost γίνεται και αυτή χαμηλής ποιότητας εταιρία.

Η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς που δημιουργεί καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους πελάτες είναι μια ακόμη μπαρούφα των υποστηρικτών της “αγοράς χωρίς όρια”.
Αν αύριο έρθουν εταιρίες που στα αεροπλάνα τους οι επιβάτες θα είναι όρθιοι (σε στιλ αστικού λεωφορείου) για να πιάνουν λιγότερο χώρο,πληρώνοντας φτηνότερα εισιτήρια,αυτό θα κάνει και τις υπόλοιπες να ρίξουν ακόμη περισσότερο τα στάνταρ τους.

Μην παραπονιέστε λοιπόν για την Ryanair,σκεφτείτε απλά σε τι κόσμο ζείτε.