Ο Θηβαίος και η κοινωνία της μεσαίας τάξης

O Χρήστος Θηβαίος έρχεται στο Ηράκλειο και εμείς θυμηθήκαμε τις προ ετών δηλώσεις του για τους…ακαμάτηδες Έλληνες που δε θέλουν να δουλέψουν σε παραγωγικούς τομείς εργασίας.Εργάτες της γης δηλαδή,προλετάριοι σε φάμπρικες και άλλα τέτοια,μόνο που η Ελλάδα όπως και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος Κόσμος δεν έχει πια τέτοιου είδους θέσεις εργασίας. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Θυμάστε όλοι την ιστορική συνέντευξη του τραγουδοποιού Χρ.Θηβαίου στον FM100 (VIDEO).
Ο …κανταουτόρε,ο τραγουδιστής-δημιουργός δηλαδή,με λίγα λόγια μας είπε ότι δε δουλεύουμε,ότι είμαστε τεμπέληδες και ότι αν κάποιος κάνει ραδιόφωνο (όπως η δημοσιογράφος που του έπαιρνε συνέντευξη) είναι ένας τεμπέλης που χάνει την ώρα του σε μη παραγωγικούς τομείς εργασίας.

Αλλά τι θα πει “παραγωγικός” και μη;
Εδώ δε μας τα εξήγησε ο κ.Θηβαίος,ίσως γιατί και ο ίδιος δεν τα έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του.
Από την στιγμή που κάποιος σε πληρώνει,η εργασία σου είναι παραγωγική,εκτός κι αν ο εργοδότης σου παριστάνει τη Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας και σου δίνει το μεροκάματο από φιλευσπλαχνία.
Κάτι που σπανίζει στις μέρες μας είναι η αλήθεια.

Βέβαια κάποιος σαν τον Θηβαίο θα σου έλεγε ότι μπορεί να πληρώνεσαι γιαυτό που κάνεις και ο εργοδότης σου κάτι να κερδίζει από την εργασία σου αλλά σε μακρο-οικονομικό επίπεδο όντως να μην είναι παραγωγική η δουλειά σου.
Δηλαδή συνολικά σαν χώρα η οικονομία της να μην κερδίζει κάτι από επαγγέλματα όπως αυτό του δημοσιογράφου,του ραδιοφωνικού παραγωγού,του καλλιτέχνη κτλ
Από την στιγμή που δεν εξάγουμε σχεδόν τίποτα από τους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
Δεν έχουμε δηλαδή σινεμά που να εξάγει ταινίες ή τραγουδιστές που  να πουλάνε δίσκους στο εξωτερικό,όπως έχουν οι Αμερικάνοι ή οι Βρετανοί…Οπότε πού είναι οι εργάτες,πού είναι οι αγρότες,γιατί όλοι έχουν γίνει επιστήμονες,έμποροι,υπάλληλοι και …σταρς των μίντια;

Λογική η ερώτηση αν είσαι ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας που παρατηρείς απλά την πραγματικότητα χωρίς να εμβαθύνεις.Αντίθετα αν είσαι ένας “διανοούμενος” -δημιουργός με άποψη και πεις αυτή την μ… κατευθείαν πρέπει να μπεις στο γκρουπ των “μαϊντανών” που τους βλέπουμε στα ΜΜΕ αλλά ποτέ δεν παίρνουμε στα σοβαρά αυτά που λένε.

Γιατί η  Ελλάδα είναι μια χώρα του ανεπτυγμένου Κόσμου και ο Ανεπτυγμένος Κόσμος εδώ και δεκαετίες έχει μια συγκεκριμένη πολιτική:
Τη μείωση των θέσεων εργασίας σε τομείς μικρής προστιθέμενης αξίας,εργασίες χειρονακτικές,σκληρές,κακοπληρωμένες και την αντικατάσταση τους από εργασίες γραφείου,διάφορες μορφές επιχειρηματικότητας και άλλες “κυριλέ” δουλειές μεγάλης εξειδίκευσης όπως είναι το να είσαι επαγγελματίας αθλητής,ας πούμε ή συγγραφέας,δημοσιογράφος…στυλίστας και άλλα παρόμοια επαγγέλματα που κάποτε είτε δεν υπήρχαν ή και αν υπήρχαν απασχολούσαν ελάχιστους,αφού οι περισσότεροι δούλευαν στη γη και στα εργοστάσια.

Είναι η κοινωνία της μεσαίας τάξης ηλίθιε

Δεκαετίες πριν υπήρχε ένας γιατρός για όλες τις παθολογικές ειδικότητες και ένας χειρουργός που έκοβε τα πάντα.
Τώρα υπάρχουν αμέτρητες ειδικότητες και η κάθε ειδικότητα έχει και από μια τουλάχιστον υποειδικότητα,ενώ ο αριθμός των γιατρών ανά κάτοικο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το ίδιο  συμβαίνει και με τα περισσότερα επαγγέλματα της μεσαίας τάξης.
Τους δικηγόρους πχ  που πια είναι εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένους τομείς (εμπορικό δίκαιο,ποινικό,διαζύγια κτλ),τους δημοσιογράφους που κάνουν συγκεκριμένο ρεπορτάζ (εξωτερικά θέματα,ρεπορτάζ κομμάτων,κοσμικό,καλλιτεχνικό κτλ).

Φταίει ο…εκμοντερνισμός

Ακούγεται βλακώδες αλλά  ο εκμοντερνισμός φταίει για την ελληνική κρίση.
Βασικά ο γρήγορος εκμοντερνισμός.
Ό,τι είχαν κάνει οι δυτικές χώρες από την εποχή του Μεσοπολέμου και μετά,εμείς πήγαμε να το πετύχουμε σε μια 20ετία.
Όταν ο μπαμπάς σου ήταν αγρότης και εσύ έγινες υπερ-εξειδικευμένος επιστήμονας η απόσταση είναι τεράστια.
Η ελληνική κοινωνία υπερ-υπερ-εξειδικεύτηκε οι ντόπιοι έκαναν πια επαγγέλματα “κυριλέ” ,τα προϊόντα της βιομηχανίας αλλά και τα αγροτοκτηνοτροφικά εισάγονταν απ’έξω και τις σκληρές δουλειές τις έκαναν οι ξένοι.

Ακριβώς ό,τι συνέβη παντού τον Δυτικό Κόσμο,απλά η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη κοινωνικά.
Ούτε φυσικά ήταν έτοιμη να χρεωθεί όπως έγινε με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης,της Β.Αμερικής και της Άπω Ανατολής.
Η Ελλάδα είναι μικρή και βρίσκεται σε μια περιοχή που δε θα πρέπει ποτέ να βρεθεί χρεωμένη σε ξένους,αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει.

Δεν είναι Αμερική η Ελλάδα.
Για όλο αυτό όμως ο τελευταίος που ευθύνεται ο απλός πολίτης.