Κάποτε η Αριστερά διαδήλωνε για το Κυπριακό

Κάποτε.Τότε που οι διανοούμενοι της ελληνικής αριστεράς δεν έκαναν μπούλινγκ στο λαό όταν μάχονταν για τα εθνικά του δίκαια. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

 

Κυπριακό δεκαετία του ’50.
Εξεγέρσεις των ελληνοκυπρίων και αγώνας για την “ένωση” με την Ελλάδα.
Οι Βρετανοί που είχαν το νησί έκαναν τα πάντα για να καταπνίξουν τις αντιδράσεις,ενώ οι φιλοβρετανικές -τότε- κυβερνήσεις τις μεταπολεμικής Αθήνας ήταν στην ουσία απέναντι στον αγώνα των Κυπρίων.

Ήταν τότε που η αριστερά στη χώρα μας είχε πάρει το μέρος των “εθνικιστών” που πάλευαν για την ελευθερία του τόπου τους και την ένωση του με την Ελλάδα.
Μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα,ξύλο με την αστυνομία.Η αριστερά στο πλευρό του λαού.
Κάποτε ο Θ.Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι γράφτηκε στο ΚΚΕ γιατί όταν ήταν νεαρός (τη δεκαετία του ’50) η μόνη πολιτική δύναμη που ήταν υπέρ του αγώνα των Κυπρίων ήταν εκείνη του ΚΚΕ.
Αλήθεια;Ψέμα;
Σίγουρα οι τότε κυβερνήσεις του Κέντρου και της Δεξιάς δε θα μπορούσαν να πάνε ανοιχτά κόντρα στους Βρετανούς.Αυτό είναι σίγουρο.

Όπως είναι σίγουρο ότι σήμερα που τα πάντα μοιάζουν τόσο διαφορετικά ακόμη και η ντόπια αριστερά,”εκσυγχρονιστική” τύπου Σύριζα ή ορθόδοξη τύπου ΚΚΕ δε μοιάζει να έχει πολλά κοινά με την αντίστοιχη αριστερά της εποχής της Κατοχής ή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.

Κυνηγάει τα παιδάκια στα σχολεία που κάνουν καταλήψεις για το Μακεδονικό.
Κάνει μπούλινγκ στον λαό μέσω των δικών της ανθρώπων,διανοούμενων,δημοσιογράφων και λοιπών “infuencers” ,για ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τα θέματα της ταυτότητας του Έλληνα.
Τα εθνικά,τα γλωσσικά,τα θρησκευτικά ή τα πολιτισμικά γενικότερα.
Διαδηλώνει για το Μακεδονικό; “Φασίστες”-“ψεκασμένοι”-“γραφικοί”,γράφουν τα συριζαίικα έντυπα.
Συγκινείται με τη δολοφονία του Κατσίφα από το καθεστώς της Αλβανίας;
Ξανά πάλι “φασίστες”,”εθνικιστές”,”το αβγό του φιδιού” και οι άλλοι γνωστοί χαρακτηρισμοί.
Από μια αριστερά που δέχεται τον αυτοπροσδιορισμό του οποιουδήποτε αλλά αρνείται επιδεικτικά να αποδεχτεί τον αυτοπροσδιορισμό ανθρώπων του λαού που απλά νιώθουν Έλληνες και όχι “πολίτες του Κόσμου” γενικά κι αόριστα.

Έτσι ό,τι θυμίζει Ελλάδα,Ελληνισμό ή διεκδίκηση από πλευράς της χώρας μας και του λαού της από τους ξένους,είναι κατακριτέο και στοχοποιείται για να υποστεί το δημόσιο εξευτελισμό και τη δημόσια διαπόμπευση.

Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε σύντροφοι;