listen live
ακούτε τώρα: 12:00 -14:00

Ανατροπή & Πέναλτι - (Nίκος Μαρκάκης)

listen live
ακούτε τώρα: 12:00 -14:00

Ανατροπή & Πέναλτι - (Nίκος Μαρκάκης)

ακολουθεί: 14:00-16:00

Derby (Μανώλης Θέμελης)

e-radio logo

Κράτος και Εκκλησία χωρίζουν αλλά μένουν μαζί

Φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος φανατικών ορθοδόξων στην θεοκρατική δημοκρατία της Ελλά…Συγγνώμη,διόρθωση: Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Πάπας της Ρώμης μπροστά σε απέραντο πλήθος πιστών. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει άλλο ένα θέμα στο τραπέζι λίγο πριν μπει επίσημα στην προεκλογική περίοδο.
Το θέμα του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας και τελικά μετά από συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών (εδώ να τονίσουμε ότι στις συνομιλίες θα έπρεπε να συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης) αποφασίζει τελικά να κάνει ανάποδη κυβίστηση και να μετατρέψει την σχέση Κράτους-Εκκλησίας σε σχέση Κυβέρνησης-ΔΕΚΟ.
“Ευρύτερο Δημόσιο” που λέγαμε κάποτε δηλαδή.
Ναι μεν το προσωπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πληρώνεται από την Εκκλησία,τα χρήματα όμως θα τα δίνει στην Εκκλησία το Κράτος.
Ότι συμβαίνει δηλαδή συνήθως στα χρόνια του Σύριζα:
Πολύ κακό για το τίποτα.

Είμαστε στο 2018

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.
Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2018.
Προσοχή στην χρονολογία γιατί το timing που γίνονται τα πράγματα είναι το πιο σημαντικό.
Δύο χιλιάδες και δεκαοκτώ.
Δεν είμαστε στο 1950,δηλαδή,ούτε καν στο 1974 ακριβώς μετά την πτώση της Χούντας.

Έχει περάσει το ’81  με την Αλλαγή και την είσοδο μας στην ΕΟΚ που έγινε αργότερα Ευρωπαϊκή Ένωση.Όλοι οι αναχρονιστικοί νόμοι που ίσχυαν μέχρι το ’80 έχουν αλλάξει εδώ και μερικές δεκαετίες.
Ο ρόλος του παπά και του χωροφύλακα δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Για τα πολιτικά σου φρονήματα δε διώκεσαι πια,ούτε φάκελοι (επίσημα) υπάρχουν.
Τα παιδάκια δεν πηγαίνουν κατηχητικό και υποχρεωτικό εκκλησιασμό την Κυριακή,ούτε σε κουρεύει κανείς με την ψιλή λόγω “τεντιμποϊσμού”.Ο νόμος για τη μοιχεία δεν ισχύει,δε σε τραβάνε μέσα με τα σεντόνια αν σε πιάσουν στα πράσα να απατάς τη γυναίκα σου ή τον άντρα σου.
Οι γυναίκες ζουν και εργάζονται όπως οι άντρες και για να βγουν από τη χώρα δεν πρέπει να έχουν την έγκριση του συζύγου ή του πατέρα τους όπως πριν το ΄80.
Ο πολιτικός γάμος υπάρχει,το ίδιο και η πολιτική κηδεία για όσους είναι άθεοι.

Για να μην πούμε περισσότερα η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα 40 χρόνια πριν και η Εκκλησία δεν έχει κανένα ρόλο πια πλην πνευματικού και ιστορικού της ρόλου αφού είναι η μήτρα απ’όπου βγήκε το Έθνος των νεο-Ελλήνων.
Το έχουμε εξηγήσει και άλλη φορά.
Τα έθνη γεννιούνται μέσα από θεσμούς.Δηλαδή μοναρχίες,κράτη,θρησκείες,τοπικές εκκλησίες…
Οι νεο-Έλληνες είναι το κομμάτι του Ελληνισμού που παρέμεινε πιστό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης μετά από συνολικά 700-800 χρόνια Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας.
Μπορεί να μην αρέσει στο (φανατικό) Συριζαίο αλλά αυτή είναι η ιστορία μας.

Σήμερα μπορεί κάποιος να πιστεύει ή να μην πιστεύει.Να πιστεύει απόλυτα ή να πιστεύει “με τον δικό του τρόπο”.
Όπως και να ‘χει όμως η Εκκλησία παίζει το δικό της ρόλο χωρίς να επηρεάζει την καθημερινότητα του πιστού ή μη.
Όπως συμβαίνει και σε μια σειρά από Εκκλησίες του προτεσταντικού Βορρά που συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τις βασιλικές οικογένειες των χωρών αυτών (άρα και τα κράτη).Αυτό είναι θεοκρατία;Όχι φυσικά.
Θεοκρατία είναι να ελέγχει τη ζωή του λαού μια θρησκευτική ηγεσία.
Συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας;

Το αν υπάρχουν οικονομικά ζητήματα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος ας κάτσουν να τα βρουν.Οι σχέσεις εξάλλου Ιερώνυμου και Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες.
Όλο αυτό το μένος εναντίον μιας δήθεν θρησκευτικής καταπίεσης του ελληνικού λαού από την Ορθοδοξία είναι γελοίο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σύριζα απελπισμένα προσπαθεί να ικανοποιήσει το κοινό του (ή μέρος του κοινού του) με αριστερίστικες τζάμπα κορώνες σε θέματα θρησκείας,μετανάστευσης,ατομικών ελευθεριών κ.ά. αφού στην κοινωνική και οικονομική του πολιτική ούτε καν σαν κεντρώο κόμμα δεν μπορεί πια να πλασαριστεί,ενώ το όποιο “αντιστασιακό” του προφίλ έχει πάει περίπατο ήδη από το καλοκαίρι του 2015.

Με τεχνητά debates και διλήμματα που διχάζουν τον κόσμο για θέματα δευτερεύοντα προκειμένου να ξεχνάει τα σημαντικά που τον ταλαιπωρούν,ο Σύριζα προχωράει αισίως στο τέταρτο έτος της διακυβέρνησης του,πιστεύοντας βάσιμα πια ότι μπορεί να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και να κάνει το πολιτικό…τζακ-ποτ.
Με ποντάρισμα δηλαδή του ενός ευρώ να έχει σηκώσει την μπάνκα στον αέρα!
Σε καλή μεριά.

AUDIO- ΑΝΤί- 5/11/18