28η Οκτωβρίου

Μια μάχη του αρχαίου κόσμου (312 μΧ),ένα εθνικιστικό κίνημα του Μεσοπολέμου (1922) και μια στρατιωτική εισβολή (1940).Όλα την ίδια ημέρα:Την 28η Οκτωβρίου.Συνδέονται μεταξύ τους;Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας παραβρίσκεται στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο του ΟΧΙ. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Για κάποιους Ιταλούς η επίθεση του στρατού τους στην Ελλάδα το 1940 ήταν ένα ιστορικό λάθος του Μουσολίνι,που είχε παρασυρθεί από τη συμμαχία του με τον Χίτλερ.Σαν να λέμε ότι ο Ντούτσε ήταν ένα ανήλικο που παρασύρθηκε από τις “κακές παρέες” και έφερε (μόνος του) τον πόλεμο στη Μεσόγειο.
Για κάποιους άλλους Ιταλούς ο τότε ηγέτης τους απλά προσπάθησε να “σώσει” τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη από τους Γερμανούς.Η επίθεση τους δηλαδή ήταν μια μορφή επέμβασης για τη σωτηρία των λαών της Μεσογείου από τον γερμανικό ζυγό.
Μια τρίτη σχολή σκέψης στην Ιταλία λέει ότι η επίθεση έγινε για να απαλλαγεί η Ελλάδα από τους Βρετανούς,που της είχαν καταστήσει προτεκτοράτο.Ξεχνούν βέβαια να πουν ότι από την στιγμή που θα έφευγαν οι Βρετανοί σκοπός τους ήταν να γίνει η Ελλάδα και τα Βαλκάνια προτεκτοράτο δικό τους.

Όλα αυτά φυσικά τα σενάρια αποφεύχθηκαν με την έκβαση του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ελλάδα παρέμεινε υπό βρετανική κυριαρχία και στη συνέχεια νατοϊκή μέχρι και σήμερα.
Καταφέροντας όμως να διατηρήσει την επικράτεια της,προσθέτοντας μάλιστα και τα Δωδεκάνησα,που μέχρι τον πόλεμο ήταν υπό ιταλική κατοχή.Αν ο πόλεμος είχε άλλη έκβαση θα είχε χάσει σίγουρα τη βόρεια Ελλάδα,την Ήπειρο και τα Επτάνησα.Τουλάχιστον.

Οπότε τα αφηγήματα των γειτόνων μας που λένε ακόμη και σήμερα ότι ο πόλεμος εκείνος έγινε λόγω ενός καπρίτσιου του Μουσολίνι ή για  να σωθεί η Μεσόγειος από τους Γερμανούς,καταρρέει αν συνδέσουμε απλά ιστορικά γεγονότα.

28η Οκτωβρίου 

Ιστορία 1η:
28η Οκτωβρίου του 312 μΧ,η μάχη της Μουλβίας γέφυρας

Ήταν η μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του Μαξιμιανού και του Κωνσταντίνου (μετέπειτα “Μέγα”) στην ομώνυμη γέφυρα της Ρώμης.
Η νίκη του Κωνσταντίνου έφερε το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη.
Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε ανατολικά,στο ελληνικό κομμάτι της αυτοκρατορίας,στη θέση που άλλοτε βρισκόταν η αποικία των Μεγαρέων,το Βυζάντιο.Εκεί χτίστηκε η Νέα Ρώμη,η γνωστή σε μας Κωνσταντινούπολη,ενώ η αρχαία Ρώμη και η Ιταλική χερσόνησος πέρασαν σταδιακά σε παρακμή που κράτησε αιώνες (“secoli bui-σκοτεινοί αιώνες”).

Ιστορία 2η:
28η Οκτωβρίου του 1922

Αιώνες αργότερα και ενώ η ιταλική χερσόνησος είχε ενωθεί σε ένα ενιαίο κράτος,το ιταλικό,ένα εθνικιστικό κίνημα κάνει την εμφάνιση του και διεκδικεί την εξουσία.
Οι Φασίστες (“Fasci italiani di combattimento” όπως είναι το πλήρες όνομα τους) διαλέγουν την ημέρα αυτή για να μπουν και να καταλάβουν τη Ρώμη,δηλώνοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και συνδέοντας το τέλος της αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τη …Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που ονειρεύονται με Καίσαρα τον ηγέτη τους Μπενίτο Μουσολίνι.

Ιστορία 3η:
28η Οκτωβρίου του 1940

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίς το “Λεβάντε”,χωρίς την ανατολική Μεσόγειο δηλαδή δεν γίνεται.
Και όταν λέμε ανατολική Μεσόγειος στην ουσία αναφερόμαστε στην Ελλάδα.
Άρα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.
Είναι σαν να λείπει από τον δικέφαλο αετό το ένα του κεφάλι.Από την στιγμή λοιπόν που στη γειτονική μας χώρα το φασιστικό καθεστώς επανιδρύει την “αυτοκρατορία” (1936),η εισβολή στην χώρα μας είναι φυσικό επόμενο.
Εντελώς συμπτωματικά η 28η του Οκτώβρη είναι και η ημέρα που διάλεξε η κυβέρνηση της Ρώμης για να εισβάλει στρατιωτικά στη χώρα μας.
Θα μπορούσε να το είχε κάνει το καλοκαίρι,που οι συνθήκες στα βουνά της Ηπείρου ήταν σίγουρα καλύτερες για τον επιτιθέμενο,χωρίς κρύο,βροχές,χιόνια και αποκλεισμένους δρόμους.
Διάλεξε όμως ελάχιστες μέρες πριν μπει ο χειμώνας να εξαπολύσει την επίθεση της μόνο και μόνο για να συνδέσει τη νίκη της Ρώμης επί του ελληνισμού με την ήττα της αρχαίας Ρώμης από τον Μ.Κωνσταντίνο,αιώνες πριν.

Ιταλική συγγνώμη

Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ.Ματαρέλα στη Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν μια σημαντική κίνηση συμβολισμού από ένα έθνος που ιστορικά έχει επιτεθεί στον ελληνισμό περισσότερες φορές από  οποιοδήποτε άλλο.
Ας ευχηθούμε η ειρήνη αυτή που κρατάει επτά δεκαετίες να κρατήσει για πάντα.

 Φωτό: Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας κ.Ματαρέλα μαζί με τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας κ.Παυλόπουλο στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης σήμερα.

Video: Η ιταλική προπαγάνδα το ’40 παρουσιάζει σαν απελευθερωτικό πόλεμο την επίθεση στην Ελλάδα.
Καταπιεσμένες μειονότητες,Τσαμουριά (αργότερα και Βλάχοι της Πίνδου και Σλαβόφωνοι της Μακεδονίας) θα βρουν την “ελευθερία” τους χάρις στις δυνάμεις του Άξονα.