Η αναθεώρηση της Ιστορίας είναι αναθεώρηση συνόρων

Εσύ έχεις την περιοχή (Μακεδονία του Αιγαίου),το brand name (Ιστορία),έχεις κερδίσει όλους τους πολέμους και έρχεται εκείνος που έχει χάσει την περιοχή,έχει χάσει τους πολέμους,δεν έχει την ιστορία ενώ χτυπάει και την πόρτα των διεθνών οργανισμών που βρίσκεσαι μέσα εσύ.Και εσύ του την ανοίγεις χαμογελαστός. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Γιατί ο δεξιός καγκελάριος της Αυστρίας Kurz,αμφισβητεί την ιστορία της δημιουργίας του Ιταλικού κράτους;
Προφανώς γιατί θεωρεί τη χώρα συνέχεια της Αυστροουγγαρίας,οπότε μέρος της Β.Ιταλίας του ανήκει.
Γιατί ο Μουσολίνι θεωρούσε σαν απαρχή του πολιτισμού τη Ρώμη;Γιατί ήθελε να επανασυστήσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,περνώντας φυσικά πάνω από την Ελλάδα.Κάτι που το προσπάθησε τελικά αλλά απέτυχε.
Γιατί οι Βρετανοί έπαιζαν για πολλά χρόνια το χαρτί της “διαφορετικής”  κρητικής φυλής;Γιατί προωθούσαν,όσο ήταν υπερδύναμη,την απόσχιση της Κρήτης που μαζί με τις βρετανική Κύπρο,Μάλτα,Σουέζ και Γιβραλτάρ θα τους έδινε τον απόλυτο έλεγχο της Μεσογείου.
Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.Το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που βλέπουμε να αμφισβητείται η επίσημη (μέχρι τότε) Ιστορία,πάμε σε προσπάθεια αλλαγής συνόρων.

Ελληνική ταυτότητα

Έλληνας στους αιώνες της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ήταν ο ορθόδοξος,ο Ρωμιός,αυτός που σήμερα θα λέγαμε “Βυζαντινός”.
Παλιότερα Έλληνας ήταν κάτι διαφορετικό και ακόμη παλιότερα κάτι εντελώς άλλο.
Οι ταυτότητες των λαών αλλάζουν ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες και τις εποχές.
Άλλο πράγμα ήταν ο Ολλανδός πριν από 100 χρόνια και άλλο σήμερα όπου στη χώρα της τουλίπας βλέπεις μερικές δεκάδες διαφορετικές φυλές ανθρώπων.

Έλληνες 200 χρόνια πριν,όταν ήταν στα σκαριά η δημιουργία του Ελληνικού κράτους,ήταν το “μιλλιέτ των Ρωμιών” ( millet-i Rûm),όσοι δηλαδή δεν είχαν εξισλαμιστεί,ούτε και φραγκέψει και είχαν μείνει πιστοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ελληνόφωνοι των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας,τουρκόφωνοι ορθόδοξοι της Καππαδοκίας,λατινόφωνοι (Βλάχοι) της Βαλκανικής,Αλβανόφωνοι ορθόδοξοι (Αρβανίτες),Σλαβόφωνοι ορθόδοξοι.
Αργότερα η δημιουργία του Σερβικού κράτους απόκοψε τους Σέρβους από τον ρωμέικο κορμό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για το Ελληνικό κράτος,που είχε ήδη δημιουργηθεί από το 1830.Οι Σέρβοι βρίσκονταν πολύ πιο βόρεια.
Τα προβλήματα άρχισαν με τη δημιουργία του Βουλγαρικού κράτους και κυρίως της εξαρχικής βουλγαρικής εκκλησίας,που αποσπάστηκε από το Πατριαρχείο Κων/πολης.

Με αυτή την κίνηση το σλαβόφωνο στοιχείο του βορειοελλαδικού χώρου,που τότε δεν είχε ενσωματωθεί στο ελλαδικό κράτος,θα έπρεπε να διαλέξει.
Ή με το Πατριαρχείο και την Ελλάδα ή με την Εξαρχία και τη Βουλγαρία.
Και όντως οι ντόπιοι της Μακεδονίας διάλεξαν.
Όσοι έμειναν πριν εκατό χρόνια πιστοί στο Πατριαρχείο βρίσκονται σήμερα στην ελληνική Μακεδονία.
Όσοι πήγαν με την Εξαρχία (τότε) βρίσκονται σήμερα στα Σκόπια αλλά και στη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία).

Σήμερα

Με τη συμφωνία Κοτζιά-Ντιμιτρώφ από σήμερα θα πρέπει να θεωρούνται “εθνική μειονότητα” στον βορειοελλαδικό χώρο όσοι απόγονοι σλαβοφώνων (και όχι μόνο) διάλεξαν τότε να ζήσουν στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας,το οποίο είναι ένα μέρος που κατέλαβε ο ελληνικός στρατός κάνοντας εθνοκάθαρση και καταπιέζοντας το “μακεδονικό” στοιχείο,που είχε βέβαια κάθε ευκαιρία να πάει λίγα χιλιόμετρα βορειότερα για να συναντήσει τους σλάβους αδελφούς του αλλά παραδόξως παρέμεινε στην Ελλάδα…

Όντως έφυγαν πολλοί σλαβόφωνοι από την ελληνική Μακεδονία προς τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία και πριν τον πόλεμο και μετά.Ήταν εκείνοι οι ντόπιοι που προφανώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους Σλάβους.
Όσοι έμειναν στην ελληνική Μακεδονία προφανώς και είχαν ελληνική/ρωμέικη εθνική συνείδηση.
Μαζί με τους ελληνόφωνους της Μακεδονίας,τους ντόπιους Βλαχόφωνους,τους Έλληνες πρόσφυγες από την Αν.Ρωμυλία (της Βουλγαρίας) και εκείνους από τη Μικρά Ασία συνθέτουν σήμερα τον πληθυσμό του βορειοελλαδικού χώρου,που μετά τη συμφωνία των Πρεσπών είναι υπό αμφισβήτηση.

[Φωτογραφίες…βορειομακεδόνων με χάρτες που δεν περιορίζονται στη δική τους Μακεδονία.]

Στ’αλήθεια υπό αμφισβήτηση ήταν πάντα.Απλά από το 1949 και μετά η κατάσταση φαίνονταν να ελέγχεται από την Ελλάδα.Τώρα μετά τη συνθήκη των Πρεσπών;
Κανείς δεν ξέρει.
Ας ελπίσουμε πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι ήρεμα όπως ήταν τις τελευταίες δεκαετίες.
Γιατί στο παρελθόν το  χαρτί της “Μεγάλης Μακεδονίας” το έχουν παίξει αρκετοί:

Η Τσαρική Ρωσία,όταν ήθελε να βγει στο Αιγαίο (19ος αιώνας).
Η Αυστροουγγαρία όταν ήθελε να ελέγχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (19ος αιώνας).
Η Βουλγαρία όταν ονειρεύονταν την έξοδο της στο Αιγαίο.(Βαλκανικοί πόλεμοι).
Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία στο Μεσοπόλεμο.
Η Βουλγαρία πάλι όταν στη διάρκεια της Κατοχής είχε αποσπάσει την Αν.Μακεδονία και την Θράκη.
Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο μετά τον Πόλεμο.
Σήμερα διακρίνουμε τον Αμερικάνικο παράγοντα και τη Γερμανία να πιέζουν για τη διευθέτηση του ζητήματος προς…όφελος των λαών.

Η αλλαγή όμως της Ιστορίας (ρεβιζιονισμός) σημαίνει σχεδόν πάντα και πρόθεση για αλλαγή των συνόρων.
Οι Σκοπιανοί το θέλουν διακαώς εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον.Αρκεί να τους παρακολουθήσει κανείς λίγο.
Αν διαβάσει βιβλία τους ή αν δει ταινίες από τη χώρα αυτή.Για εκείνους η “Μακεδονία του Αιγαίου”,που γεωγραφικά είναι και η πραγματική Μακεδονία αφού ο Μ.Αλέξανδρος εκεί που βρίσκονται σήμερα τα Σκόπια μάλλον δεν είχε πάει ούτε για βόλτα,για τους Σκοπιανούς λοιπόν η δική μας Μακεδονία είναι κάτι σαν χαμένες πατρίδες.
Και τις χαμένες πατρίδες όταν έρθει η ώρα κάνουμε τα πάντα για να τις ξαναπάρουμε πίσω,προφανώς.

Η Ταινία “Mocking of Christ” του Σκοπιανού (μην μπερδευτείτε από το όνομα) Jani Bojadzi (Γιάννη Μπογιατζή) που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις λόγω της συμμετοχής της Ιωάννας Πηλιχού,αναφέρεται στο καυτό για τους βόρειους γείτονες μας θέμα της δικής τους “μειονότητας” στη Βόρεια Ελλάδα.Θα φταίει ο σκηνοθέτης,θα πει κάποιος,που είναι γνωστός για τις εθνικοπατριωτικές του ταινίες.
Ο χολλυγουντιανός Milcho Manchevski όμως;Κι εκείνος στο περίφημο “Dust”του  πριν από 20 τόσα χρόνια τα ίδια έλεγε πάνω κάτω.Οι Έλληνες που πρόδωσαν τους Μακεδόνες και τους πήραν τη γη τους.