Τεχνητό κρέας εργαστηρίου για τους VEGAN [AUDIO-VIDEO]

Δεν πρέπει να τρεφόμαστε με προϊόντα που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς,λένε οι vegan και ηθικά έχουν ένα δίκιο.Έλα όμως που η Φύση τα έχει φτιάξει έτσι ώστε όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί να τρέφονται από την αποδόμηση της ύλης κάποιων άλλων ζωντανών οργανισμών…Ευτυχώς που έρχεται σήμερα η τεχνολογία για να δώσει λύση με το κρέας εργαστηρίου. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

[Εικόνα: Πού βάζεις την γραμμή στο ποιο ζώο  είναι ηθικό να πεθάνει για να τραφείς και ποιο όχι;
Τώρα πια έρχεται το τεχνητό κρέας εργαστηρίου για να δώσει τη λύση σ’αυτό το ηθικό δίλημμα (ή ψευδοδίλημμα για άλλους).]

https://tvxs.gr/news/kosmos/kreas-apo-kyttara-oi-etaireies-etoimes-na-baloyn-sto-piato-mas

Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά:
Το λιοντάρι για να ζήσει τρώει το ελάφι.
Το ελάφι πάλι τρώει φυτά.
Τα φυτά ενώ παίρνουν την ενέργεια από τον ήλιο (τη συνθέτουν δηλαδή) αλλά τις ουσίες που χρειάζεται τις παίρνουν από το χώμα,όπου εκεί έχουν “λιώσει” άλλοι πρώην ζωντανοί οργανισμοί που τώρα είναι σε αποσύνθεση.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και το μικρό τρώει πλαγκτόν που επίσης είναι ζωντανός οργανισμός και κάπως έτσι η ζωή προχωράει στον Πλανήτη Γη εδώ και αμέτρητα χρόνια.

Ο κάθε ζωντανός οργανισμός δηλαδή τρώει άλλους ζωντανούς οργανισμούς ή παράγωγα που προέρχονται από εκείνους προκειμένου να ζήσει.
Μακάρι να μπορούσαμε να τραφούμε με χώμα και πέτρες αλλά δεν είναι δυνατόν όπως καταλαβαίνετε.
Στη Φύση ισχύει το παλιό γνωμικό “ο θάνατος σου η ζωή μου”.
Δεν το έφτιαξε ο άνθρωπος αυτό,υπήρχε πάντα.
Πριν τους vegan και μετά από αυτούς.Ακόμη και αν ο άνθρωπος πάψει πια να ζει εδώ και μετακομίσει στον Άρη,οι οργανισμοί που θα παραμείνουν θα συνεχίσουν να τρώνε ο ένας τον άλλον για να ζήσουν.

Ηθικό όριο

Οι vegan οι οποίοι τελευταία έχουν αποκτήσει φωνή παντού,βάζοντας μας σε υποψίες για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από το κίνημα τους,υποστηρίζουν ότι είναι ανήθικο να τρεφόμαστε από τις σάρκες οργανισμών που νιώθουν τον πόνο.
Δεν είναι λάθος το σκεπτικό τους.
Από την άλλη βέβαια και οι ίδιοι χωρίζουν τις ζωές σε εκείνες των θηλαστικών και τις υπόλοιπες,κάτι που θεωρητικά είναι αντίθετο στην ιδεολογία τους.
Γιατί δηλαδή να μην σκοτώσεις ένα γουρούνι και να μπορείς σκοτώνεις έντομα για να τα φας;
Ζωή δεν έχουν και αυτά;Πού ξέρεις πώς μπορεί να ένιωθε μια μύγα πριν την σκοτώσεις;
Ή μια κατσαρίδα…

Παρεμπιπτόντως η εντομοφαγία είναι μια τάση που ανεβαίνει συνεχώς στον ανεπτυγμένο Κόσμο.
Μπέργκερ από μύγες,σνακ από ακρίδες και διάφορα τέτοια (δες videoNicole Kidman)

Ακόμη και το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός.
Του παίζεις μουσική και μεγαλώνει,βγαίνει ο ήλιος και γυρίζει προς τη μεριά του (φωτοτακτισμός).
Γιατί να το κόψεις και να το φας;
Γιατί να φας τα …παιδάκια του δέντρου,τα φρούτα;Δεν πρέπει να νιώσει τη μητρότητα και εκείνο;
Αμαρτία.

Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες,με τον κόσμο που ζει σε αυτές να έχει χάσει τον μπούσουλα,την αίσθηση του τι είναι σωστό και τι λάθος.
Όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά γενικότερα.

Εμείς θα πούμε ότι δεν έχουμε  τίποτα με τα ζωάκια και ελπίζουμε σύντομα η τεχνολογία να μας δώσει τη δυνατότητα να τρώμε κρέας εργαστηρίου,που δε θα προέρχεται από την σφαγή κάποιου ζώου αλλά αφού θα του έχουν πάρει κάποια κύτταρα με ανώδυνο τρόπο,θα έχουν “χτίσει” ολόκληρους ιστούς που θα ρίχνουμε εμείς στο πιάτο μας χωρίς τύψεις.
Το ότι βέβαια με αυτό τον τρόπο θα περάσει η διατροφή (όση δεν βρίσκεται ήδη δηλαδή) στα χέρια συγκεκριμένων που θα σου πουλάνε το τεχνητό κρέας και το τεχνητό ψάρι χωρίς να έχεις πια εσύ το δικαίωμα να το μεγαλώσεις στο χωριό σου ή να το ψαρέψεις μόνος σου.είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης.

 

ΑΝΤί- αφιερωμένο στον βηγκανισμό