listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Σεισμοί,λιμοί και καταποντισμοί…που τελικά δεν ήρθαν

Τελικά δεν καταστράφηκε η Κρήτη από την κακοκαιρία που είχαν εξαγγείλει εδώ και δυο μέρες οι μετεωρολόγοι από τα κανάλια.
Από τη Θεοκρατία στον Επιστημονισμό.Από το “είναι η βούληση του Κυρίου” στο “η Επιστήμη το λέει”,μια ανάσα απόσταση. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Σεισμοί,λιμοί και καταποντισμοί.
Συγκεκριμένα καταποντισμοί και τεράστιες καταστροφές από τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” που θα έπλητταν σήμερα την Κρήτη μας.Σε τέτοιο βαθμό ώστε παραλίγο να είχε αναβληθεί και ο αποψινός αγώνας του ΟΦΗ με την ΑΕΚ.
Τελικά ο αγώνας θα γίνει,πιο αργά και ο …Θεός να βάλει το χέρι του!

Δηλαδή ποιος Θεός;Η επιστήμη!
Εκείνη γνωρίζει τα πάντα στην εποχή μας.
“Ειδικοί απεφάνθησαν ότι …” και μετά έρχεται αυτό που βρήκαν οι ειδικοί κάποιου πανεπιστημίου,κάπου στον κόσμο,που τις περισσότερες φορές δε γίνεται καν αναφορά.
“Ειδικοί έβγαλαν συμπέρασμα ότι έτσι και βγάζεις …5 σέλφι την ημέρα …”
“Ειδικοί προειδοποιούν να μην κάθεστε πάνω από 42 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα κάτω από τον ήλιο γιατί…”
Και άλλα παρόμοια.
Δεν ακούτε καθημερινά τέτοιες φράσεις στην τηλεόραση ή τις διαβάζετε στις εφημερίδες και τα διάφορα sites;

Κάποτε ήταν η “Βούληση του Κυρίου” που κανόνιζε τα πάντα στις κοινωνίες,μέσω φυσικά των αντιπροσώπων του Θεού στη Γη,δηλαδή των παπάδων,των ιμάμηδων και των λοιπών ιερωμένων.
Πίσω από αυτούς βρισκόταν η τάξη των ευγενών,των τσιφλικάδων,αυτών που έλεγχαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις,δηλαδή την οικονομία ολόκληρη αφού τότε υπήρχε μόνο η αγροτική παραγωγή.

Όταν περάσαμε στο σημερινό σύστημα,με άλλα αφεντικά αφού η γη δεν είναι πια η βάση της οικονομικής δραστηριότητας,οι ευγενείς έχασαν τη δύναμη τους και μαζί τους έχασε τη δύναμη του και ο κυρίαρχος θεσμός που τους στήριζε,δηλαδή η θρησκεία.
Τα νέα αφεντικά του Κόσμου,οι αστοί, στηρίζουν πια την κυριαρχία τους πάνω στον Ορθολογισμό και την Επιστήμη.
Μην παραξενευόμαστε λοιπόν που ο,τιδήποτε νέο προκύπτει στο χώρο των επιστημών έχει αυτόματα και χρηστική σημασία.Γίνεται δηλαδή προϊόν προς πώληση.
Οι τομείς της γνώσης που αναπτύσσονται εντελώς τυχαία είναι εκείνοι που θα καλύψουν εμπορικές ανάγκες και μόνο.
Γιαυτό και ενώ τεχνολογικά η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα τους τελευταίους δύο αιώνες,σε επίπεδο ιδεών και φιλοσοφίας αναμασά αυτά που έγραψαν οι αρχαίοι.

Ακολουθούμε την Επιστήμη

Εμείς δε λέμε ότι θα πρέπει να μην ακολουθούμε αυτά που λέει η επιστήμη,θα ήταν αδύνατον κάτι τέτοιο εξάλλου,εκτός και αν κάποιος αποφάσιζε να πάει να ζήσει σε ένα έρημο νησί και να τρώει καρύδες σαν τον Ροβινσώνα Κρούσω.
Όχι φυσικά.Απλά κάθε φορά που βλέπουμε τις διάφορες εξουσίες να επικαλούνται την επιστήμη,να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορεί να υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση στο όλο θέμα.

Και σίγουρα αν μας λένε ότι έρχεται καιρικό φαινόμενο στον τόπο μας που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν,να κρατάμε μικρό καλάθι ή και καθόλου ενδεχομένως.

Τελικά το Ηράκλειο δεν έγινε …Νέα Ορλεάνη (29/9/2018)