listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Homo interneticus

Θεωρητικά σήμερα θα έβγαιναν όλα τα προσωπικά σας δεδομένα φόρα-παρτίδα στο facebook και αν κάτι τέτοιο δεν έγινε είναι γιατί πολύ απλά κάποιοι πρόλαβαν και ανέβασαν στο προφίλ τους ένα status-γροθιά στο στομάχι του Ζάκερμπεργκ. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Κάποτε ο κόσμος ήταν πιο έξυπνος.
Όταν λέμε πιο έξυπνος εννοούμε πιο υποψιασμένος,λιγότερο  εύπιστος.
Τουλάχιστον  σε όσα του έλεγαν άνθρωποι που δεν γνώριζε.

Μπορεί να πίστευε στις θρησκείες ή στους ανθρώπους που γνώριζε και συναναστρεφόταν μαζί τους  αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να πιστέψει κάτι που δεν πατάει πουθενά,σε καμία λογική,σε καμία πίστη,έστω και μεταφυσική αλλά μόνο και μόνο επειδή το έγραψε κάποιος σε κάποια σελίδα του ίντερνετ.

Αφήστε που δεν υπήρχαν καν σελίδες του ίντερνετ,ούτε καν το ίντερνετ το ίδιο.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι για να πειστούν θα έπρεπε να σε δουν με τα μάτια τους και να σε ακούσουν με τα αφτιά τους να τους λες κάτι.
Δεν πιθήκιζαν,τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το κάνουμε εμείς σήμερα κυρίως εξαιτίας (πιστεύω) του διαδικτύου.

Γράφει ο άλλος ή η άλλη:

«Προθεσμία αύριο!!! Όλα όσα έχεις δημοσιευσει γίνονται δημόσια από αύριο. Ακόμα και τα μηνύματα που έχουν διαγραφεί ή οι φωτογραφίες που δεν επιτρέπονται. Δεν κοστίζει τίποτα για μια απλή αντιγραφή και επικόλληση, καλύτερα ασφαλής παρά λυπημένος. Το κανάλι 13 μίλησε για την αλλαγή στην πολιτική απορρήτου του Facebook. Δεν δίνω στο facebook ή σε οποιαδήποτε πρόσωπα που συνδέονται με το facebook να έχουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες μου, πληροφορίες, μηνύματα ή δημοσιεύσεις, τόσο στο παρελθόν όσο και το μέλλον. Με τη δήλωση αυτή, δίνω ειδοποίηση στο Facebook οτι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει ή μπει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του. Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι ιδιωτικό με εμπιστευτικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τιμωρείται από το νόμο (ucc 1-308-1 1 308-103 και το καταστατικό της Ρώμης). Σημείωση: το facebook είναι πλέον μια δημόσια οντότητα.πρέπει να ποστάρεις ένα σημείωμα όπως αυτό. Αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτήν την έκδοση. Αν δεν δημοσιεύτει μια δήλωση, τουλάχιστον μία φορά, θα είναι από άποψη τακτικής που επιτρέπει τη χρήση στις φωτογραφίες σου, καθώς και οι πληροφορίες που περιέχονται στα προφίλ ενημερώσης κατάστασης. Δεν συμμερίζονται. Καντε αντιγραφή και επικόλληση για να είστε στην ασφαλή μερια..»

Όλα όσα έχεις δημοσιεύσει γίνονται δημόσια.
Από μόνη της η έκφραση είναι μια αντίφαση.
Δημοσιεύω-Δημόσια.
Προφανώς και ό,τι έχεις δημοσιεύσει ή γράψει στο ίντερνετ βρίσκονται εκεί έξω,στον ωκεανό του διαδικτύου.
Κάποιοι τα έχουν αυτά τα στοιχεία και τα χρησιμοποιούν κυρίως για  διαφημιστικούς λόγους και για αναλύσεις μάρκετινγκ.
Εκτός και αν είσαι πολιτικός ή κάποιο σημαίνον πρόσωπο και τα στοιχεία σου χρειάζονται σε κάποιους για να χτυπήσουν την εικόνα σου,οπότε ναι,σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να χρησιμεύουν και για άλλο σκοπό.
Αλλά να  χρησιμοποιήσει η … CIA τα στοιχεία της Νίτσας που ανεβάζει βίντεο από το μαγαζί του Ρέμου ή να συλλέξει τα μηνύματα που ανταλλάσσει με τους διάφορους γκόμενους,μοιάζει λίγο τραβηγμένο.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την γλυκιά μας τη Νίτσα κάθε φορά που σκάει μύτη στο facebook το κλασσικό status που “προειδοποιεί” τους χρήστες ότι έρχεται το τέλος τους με τη δημοσίευση των προσωπικών τους δεδομένων από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ότι αυτοί αν γράψουν στο προφίλ τους “μακριά Μαρκ,δε σου δίνω το δικαίωμα να βλέπεις τις σέξι φωτογραφίες που στέλνω στα μανάρια τους γκόμενους μου” ο καημένος ο Μαρκ θα βάλει τα κλάματα,θα σκύψει το κεφάλι και δε θα τολμήσει να  ξαναμπεί στο προφίλ τους.

Στο προφίλ όλων εκείνων των εθελόδουλων,που ενώ φακελώθηκαν από μόνοι τους και δίνουν καθημερινά χωρίς κανείς να τους το ζητήσει,ό,τι πιο προσωπικό έχουν στα social media,μετά γράφουν αυτό το στάτους στο προφίλ τους νομίζοντας ότι έτσι κάνουν τη μούρη-κρέας στον Μαρκ και την εταιρία του.

Κανονικά για να το πω απλά θα έπρεπε ο μέσος πολίτης που χρησιμοποιεί τα social media να μπορεί να ξεχωρίζει το ψεύτικο και το αληθινό.
Έστω το αληθοφανές από το καταφάνερα ψεύτικο.
Ένα μήνυμα που επικαλείται κάποιους νόμους χωρίς καν τη χώρα που ισχύουν,ένα κανάλι χωρίς  να αναφέρεται καν σε ποια χώρα εκπέμπει και κάτι βλακείες περί ιδιωτικότητας σε ανθρώπους που κάθε μέρα καταργούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους την όποια ιδιωτικότητα τους,τότε σημαίνει ότι έχουμε περάσει πια ολοκληρωτικά στην εποχή του Εφαρμοσμένου Σουρεαλισμού.