Ο κ.Πορτοσάλτε νιώθει σαν Εβραίος στη Γερμανία των ναζί

Τρεις ιστορίες Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία για να μπορέσει επιτέλους να συγκρίνει ο κ.Πορτοσάλτε τη ζωή του σήμερα στη συριζαίικη Ελλάδα,με τη ζωή των καταπιεσμένων την εποχή εκείνη . Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

 

[Video: Άρης Πορτοσάλτε (μετά το 5:00) δηλώνει ότι νιώθει σαν τους Εβραίους στη Γερμανία του Χίτλερ]

Ας δούμε όμως μερικές ιστορίες ανθρώπων εβραϊκής καταγωγής,από την Ιταλία του φασισμού και τη Γερμανία του ναζισμού.Ιστορίες όχι όποιων κι όποιων Εβραίων αλλά ανθρώπων που ήταν υπέρ του καθεστώτος όμως παρόλα αυτά ταλαιπωρήθηκαν μόνο και μόνο λόγω καταγωγής.
Για να έχει παραδείγματα να συγκρίνει με τον εαυτό του ο κ.Πορτοσάλτε. (βίντεο)

 

 

Ιστορία 1η:
Η Μαργκερίτα Σαρφάτι ήταν φεμινίστρια,διανοούμενη,μεγάλη φιλότεχνος,κόρη του πρώτου Εβραίου δημάρχου της Βενετίας,γυναίκα βιομήχανου και ερωμένη του Μουσολίνι.Λέγεται ότι ήταν εκείνη που πήρε τον “χωριάτη” Ντούτσε και του έφτιαξε το προφίλ.
Εκείνη που ένωσε το αρχαιορωμαϊκό παρελθόν με την ιδεολογία του Μπενίτο και έχτισε την αισθητική του φασισμού.
Ήταν επίσης και μία από τις πρώτες που χρηματοδότησε το κίνημα του εραστή της,αφού ο ίδιος εκείνη την εποχή ήταν απλά ένας φτωχός πολιτικοποιημένος αριστερός δημοσιογράφος και δεν είχε τα μέσα.
Όταν το 1938 και μετά από την προσέγγιση Μουσολίνι-Χίτλερ ο Ιταλός δικτάτορας εφάρμοσε τους φυλετικούς νόμους κατά των Εβραίων,η Σαρφάτι προκειμένου να σωθεί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εγκατέλειψε την Ιταλία για να βρει καταφύγιο στην Ουρουγουάη.

Μετά τον πόλεμο όταν και επέστρεψε στην πατρίδα της,τη ρώτησαν για το πώς ένιωθε για την κατάληξη του φασιστικού κινήματος,τα εγκλήματα στον πόλεμο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η ίδια απάντησε:
“Όπως μπορεί να νιώθει μια μάνα που γέννησε έναν εγκληματία”

 

Ο κ.Πορτοσάλτε απ’όσο γνωρίζω ποτέ δεν χρηματοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά ο Αλέξης να τον στείλει εξορία.
Εκτός κι αν μου διαφεύγουν άγνωστες λεπτομέρειες.


[“Το λάθος μου” .Η εβραιο-ιταλίδα Μαργκερίτα Σαρφάτι η γυναίκα που δημιούργησε τον Μουσολίνι.]

https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2438739/i-evrea-eromeni-tou-mousolini-pou-tou-didaxe-ti-tha-pi-ethnikismos

 

 

 

Ιστορία 2η:

O Τζόρτζιο ντελ Βέκιο ήταν ένας σημαντικός ακαδημαϊκός,πρύτανης μεταξύ άλλων και του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Ιταλίας του “La Sapienza” της Ρώμης.
Ο ντελ Βέκιο συνεργάστηκε με το φασιστικό καθεστώς.Εξάλλου πρύτανης έγινε τη δεκαετία του ’20,ενώ το καθεστώς ήταν στα καλύτερα του.
Όμως είχε μια “ιδιαιτερότητα”: Ήταν Εβραίος.
Να  πούμε εδώ πως οι Εβραίοι της Ιταλίας,όπως και της Γερμανίας ήταν πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία,το μόνο που τους ξεχώριζε από τους συμπολίτες τους ήταν η θρησκεία.
Αρκετοί δε από αυτούς ήταν και φανατικοί πατριώτες,έως και εθνικιστές γιαυτό και η ενεργή συμμετοχή τους σε πολλές περιπτώσεις στο φασισμό,όπως και στο ναζισμό.

Γυρνάμε στον ντελ Βέκιο τώρα,ο οποίος υπήρξε το μοναδικό παράδειγμα ανθρώπου που τιμωρήθηκε από το φασιστικό καθεστώς λόγω εβραϊκής καταγωγής και από τη μεταπολεμική δημοκρατία λόγω φασιστικών ιδεών!
Το ’38 έχασε τα πτυχία και την έδρα του,επειδή αυτό πάθαινε όποιος δεν ήταν…άριος,ενώ μετά τον πόλεμο τιμωρήθηκε γιατί ήταν φασίστας.

Με βάση τους φυλετικούς νόμους της δεκαετίας του ’30,όποιος δεν ήταν άριος έχανε δουλειά,τίτλους σπουδών και περιουσία.
Σε πρώτο στάδιο γιατί μετά έμπαινε σε τρένα και πήγαινε για καταναγκαστική εργασία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι χρησιμοποιούσαν τη δωρεάν εργασία των Εβραίων,κομμουνιστών,Τσιγγάνων και άλλων κρατουμένων στα στρατόπεδα προκειμένου να παράξουν προϊόντα με χαμηλό κόστος.

Καμία σχέση δηλαδή όλο αυτό με τα όσα -κατακριτέα φυσικά αλλά όχι και τόσο σκληρά- περνάει ο κ.Πορτοσάλτε.

 

 

Ιστορία 3η:

Ο Έρχαρντ Μιλχ ήταν αξιωματικός καριέρας στη Γερμανική πολεμική αεροπορία.
Παράλληλη ήταν μέλος και του ναζιστικού κόμματος,το οποίο όταν ήρθε στην εξουσία έκανε τον Μιλχ ν.2 στην ιεραρχία της Luftawaffe,ακριβώς κάτω από τον Γκέρινγκ.
Όμως ο Μιλχ είχε και ένα “πρόβλημα”:
Ο πατέρας του Άντον είχε εβραϊκές ρίζες!
Τότε βρέθηκε μια λύση για να αριανοποιηθεί και να συνεχίσει την καριέρα του.
Η μητέρα του δήλωσε γραπτώς ότι ο Άντον δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του Έρχαρντ και των αδελφών του.
Ο πραγματικός πατέρας των παιδιών ήταν ένας ξάδερφος της ίδιας,ο Καρλ Μπρόιερ,ο οποίος επισκέπτονταν συχνά το σπίτι της ξαδέρφης του όταν ο σύζυγος της έλειπε.
Ο άριος πια αλλά νόθος και με την υπογραφή της μητέρας του,Έρχαρντ Μιλχ συνέχισε κανονικά την καριέρα του στον Β’παγκόσμιο πόλεμο και μετά το τέλος του δικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και φυλακίστηκε.

Προς το παρόν (και ευχόμαστε ποτέ να μη γίνει κάτι τέτοιο) κανείς δεν υποχρέωσε τον κ.Πορτοσάλτε να δηλώσει ότι οι γονείς του ήταν συριζαίοι,προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά.

 

[Video: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή των Εβραίων της Γερμανίας την εποχή του ναζισμού.Ελαφρά πιο δύσκολη από τη ζωή του κ.Πορτοσάλτε,όσο μπουλινγκ και αν δέχεται ο ίδιος από το συριζαίικο μιντιακό σύστημα.]

Απάντηση