“The Square”-Μια ακτινογραφία της σύγχρονης κοινωνίας

Η μοντέρνα Τέχνη,τα όρια της δημιουργίας,οι “haters” του διαδικτύου,οι μετανάστες και η ενσωμάτωση τους,ο καθωσπρεπισμός και η πολιτική ορθότητα,ο φεμινισμός και η σεξουαλική παρενόχληση,η φιλοζωία…Όλα μαζί στο κινηματογραφικό μίξερ του Ρούμπεν Έστλουντ,σε μια ταινία-ακτινογραφία της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Προσοχή: Το κείμενο δεν αποτελεί κριτική ταινίας.

 

Ο Κρίστιαν είναι ένας γοητευτικός,διανοούμενος διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης X-Royal της Στοκχόλμης.
Χωρισμένος με δύο κορίτσια που τα βλέπει εκ περιτροπής με τη μητέρα τους. (Σημερινό οικογενειακό πρότυπο).
Στη δουλειά του θεωρείται επιτυχημένος,έχει ένα καλό κοινωνικό στάτους,χρήματα,ζει σε ένα ωραίο διαμέρισμα και έχει ένα ακριβό αυτοκίνητο.
Στο Μουσείο που δουλεύει εκθέτουν έργα με μοντέρνα αισθητική,όπως το “you have nothing” που είναι στην πραγματικότητα μια αίθουσα με σωρούς από χαλίκια,όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. (Το πρόβλημα της Σύγχρονης Τέχνης).

Η Αν είναι μια ξένη δημοσιογράφος που παίρνει συνέντευξη από τον επιτυχημένο διανοούμενο Κρίστιαν.
Η ίδια ζει σε ένα σπίτι μαζί με έναν…χιμπατζή (Σύγχρονη Φιλοζωία),ενώ είναι μόνη σε μια ηλικία που πρέπει να κάνει παιδί. Έτσι “διαλέγει” τον Κρίστιαν για πατέρα του παιδιού της και όταν σε ένα πάρτι βρίσκονται μόνοι τους,τον πλησιάζει για να καταλήξουν στο σπίτι της.
Μετά το one night stand ο Κρίστιαν δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε σχέση με την Αν,οπότε εκείνη τον κατηγορεί για …σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ,αφού την γνώρισε με την ιδιότητα του διευθυντή ενώ εκείνη του έπαιρνε συνέντευξη. (Σύγχρονες σχέσεις,φεμινισμός,επιθετικότητα της σύγχρονης γυναίκας).

Παράλληλα το Μουσείο προωθεί ένα διαφημιστικό βίντεο για μια έκθεση.
Το βίντεο αυτό με ένα κοριτσάκι-προσφυγόπουλο που μπαίνει σε ένα τετράγωνο και εκρήγνυται είναι άμεσο και προκλητικό  αφού απευθύνεται κυρίως στο κοινό του ίντερνετ και των social media (facebook κτλ),με το σκεπτικό ότι αφού πια οι ταχύτητες είναι πολύ μεγάλες στο διαδίκτυο,πρέπει να κερδίσεις τον θεατή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αλλιώς έχει πατήσει κλικ και έχει πάει στο επόμενο βίντεο-άρθρο-ανάρτηση.(Σύγχρονος τρόπος προώθησης και μαζικής επικοινωνίας).
Το διαφημιστικό κάνει πάταγο,έχει χιλιάδες κλικ αλλά συγχρόνως έχει και μεγάλες αντιδράσεις λόγω της προκλητικότητας του.Ο Κρίστιαν παραιτείται από τη θέση του,όμως στη συνέντευξη τύπου που δίνει,δέχεται επίθεση για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Οι δημοσιογράφοι θεωρούν την παραίτηση του σαν φίμωση έκφρασης και καταπίεση της ελευθερίας του καλλιτέχνη.(Σύγχυση για το τι είναι σωστό και τι λάθος στη σύγχρονη εποχή).

Μέσα σε όλο το στόρι της ταινίας υπάρχουν και άλλες μικρότερες ιστορίες όπως εκείνη με την κλοπή του πορτοφολιού και του κινητού του Κρίστιαν όπου με τη βοήθεια του GPS βρίσκει ότι το έχει πάρει κάποιος που ζει σε μια πολυκατοικία μεταναστών.Ο ίδιος πηγαίνει μέσα στην νύχτα και αφήνει απειλητικά γράμματα στις πόρτες όλων των ενοίκων της πολυκατοικίας αυτής.Ο κλέφτης επιστρέφει τα κλοπιμαία αλλά υπάρχει και ένα παιδί (σσ μάλλον κουρδικής καταγωγής) που τον βρίσκει και του ζητάει να πάει στους γονείς του και να τους εξηγήσει ότι εκείνο δεν έχει σχέση με την κλοπή.
Ο προοδευτικός και διανοούμενος Κρίστιαν,που δίνει ανελλιπώς τον οβολό τους στους ζητιάνους της πόλης,κυρίως ρομά και ασιατικής καταγωγής μετανάστες,πετάει με τις κλωτσιές το παιδί όταν έρχεται να του ζητήσει εξηγήσεις στο σπίτι του.(Το θέμα της μετανάστευσης σήμερα στην Ευρώπη και η δήθεν αγάπη της ελίτ για αυτούς τους ανθρώπους).

“Το Τετράγωνο” είναι μια ακτινογραφία της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα προβλήθηκε στο δημοτικό κινηματογράφο “Βηθλεέμ”.
Για όποιον δεν το έχει δει ακόμη,υπάρχει πάντα στα video club αλλά και στο …ίντερνετ.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

“Το τετράγωνο” (“The square”) είναι μια βραβευμένη σουηδική ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ,παραγωγής 2017.