listen live
ακούτε τώρα: 08:00-10:00

Σύνδεση με Real fm- (Καμπουράκης - Λυριτζής)

listen live
ακούτε τώρα: 08:00-10:00

Σύνδεση με Real fm- (Καμπουράκης - Λυριτζής)

ακολουθεί: 10:00-12:00

Σύνδεση με Real fm - (Νίκος Χατζηνικολάου)

e-radio logo

Αυθαίρετα.Τα ανακάλυψαν το 2018

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ακούμε για αυθαίρετη δόμηση εξαιτίας της τραγωδίας στην Αν.Αττική.Επίσης για πρώτη φορά ακούμε ότι η μισή Αθήνα είναι αυθαίρετη γιατί μέχρι τώρα μόνο η Κρήτη και το Ηράκλειο είχαν το πρόβλημα αυτό. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

[Φωτό: Χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο,χωρίς κοινόχρηστους χώρους,χωρίς δρόμους και διέξοδο στη θάλασσα.Κλασσική ελληνική ρυμοτομία.]

Καταρχάς παίρνουμε τα πράγματα  από την αρχή.
Έχουμε ένα αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο,για να δούμε ποιος φταίει και γιατί υπάρχει κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και λέμε ότι με ένα μαγικό ραβδάκι το σβήνουμε.Τι θα έχουμε στη συνέχεια;

Δηλαδή ας πούμε ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα,ούτε υπερκαλύψεις φυσικά που κι αυτή αυθαίρετη δόμηση είναι,αν έχεις 100 μέτρα να χτίσεις κι εσύ χτίζεις 300…
Ξαφνικά λοιπόν παύουν να υπάρχουν αυθαίρετα.Τι μένει;

Μένει ο μισός πληθυσμός και βάλε χωρίς κατοικία.Ούτε πρώτη,ούτε δεύτερη,ούτε γκαρσονιέρα για τον μικρό,ούτε τίποτα.
Δημιουργείται αυτόματα οικιστικό πρόβλημα.
Αυτό ακριβώς που έλυνε διαχρονικά η ελληνική πολιτεία με το να κλείνει τα μάτια στην αυθαίρετη δόμηση.
Γιατί η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα που δεν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει σχέδιο πόλεως παντού και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες για στέγη,οικογενειακή,επαγγελματική κτλ
Ο σχεδιασμός κόστιζε,συν το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε το χαραχτηριστικό της μικροϊδιοκτησίας της γης,δεν υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις που να τις κόψεις εύκολα και να τις κάνεις οικόπεδα για οικοδόμηση.Συνήθως ο καθένας είχε ένα-δυο χωραφάκια,το ένα το έκανε σπίτι το άλλο το φύτευε.
Ή αν ήταν μέσα σε περιοχές που αργότερα αστικοποιήθηκαν το έκανε κι αυτό οικόπεδο και το πούλαγε.
Τις περισσότερες φορές δεν ήταν άρτιο για να οικοδομηθεί με άδεια και ή έχτιζαν οι “μισοί τρακόσιοι” εξ αδιαιρέτου και σε ημιπαράνομη φάση ή ένας μόνος του πάλι χωρίς άδεια.

Εμείς εδώ στη χώρα της μικρής ιδιοκτησίας,στο βασίλειο του μικροαστού δεν ήμασταν σαν τη Δυτική Ευρώπη με τους γαιοκτήμονες που είχαν όλη σχεδόν τη γη.Δεν ήμασταν ούτε Σοβιετία να ανήκει όλη η γη στο Κόμμα και να τη μοιράζει όπως θέλει.Θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ πολύ παλιά που ένας αρχιτέκτονας επί κομμουνισμού στην Αγία Πετρούπολη εξηγούσε πως την σχεδιάσαν για να έχει ένα στάνταρ αριθμό κατοίκων και εμένα που ήμουν τότε πολύ μικρός μου φάνηκε πολύ προχωρημένο. “Σχεδιάζουν πόλεις εκεί;” Είχα σκεφτεί.
Εδώ η ανάπτυξη επαφίεται στις ορέξεις το καθενός.Και στον αυτοσχεδιασμό.
Χτίζω εγώ,χτίζεις εσύ,αν περισσέψει τίποτα το αφήνουμε για δρόμο,πλατείες,κοινόχρηστοι χώροι δεν χρειάζονται,δόξα τω Θεώ χτίζουμε μεγάλα σπίτια για να χωράνε τις εκδηλώσεις μας και τα τραπέζια που θα κάνουμε.Άσε που οι πόλεις μας είναι γεμάτες καφετέριες και εκεί κοινωνικοποιούμαστε μια χαρά.

Αυτή είναι η Ελλάδα.
Αλλά και το κράτος της δεν πάει πίσω.
Γιατί ξαναλέω δε θα μπορούσε να άφηνε τον μισό πληθυσμό χωρίς κατοικία να ζει σε φαβέλες όπως στη Λατινική Αμερική.Οπότε άφησε την παρανομία για να έρχεται μετά και να νομιμοποιεί με το αζημίωτο.
Και εκεί που εσύ έχριζες ένα αυθαίρετο  του οποίου η αξία ήταν 100,με τη νομιμοποίηση αυτόματα πήγαινε στο …1000.Αυξάνοντας έτσι τον εθνικό πλούτο με το τίποτα.Έξυπνο έτσι;
Τώρα πάνω σε αυτή την αξία που δημιουργήθηκε από τη νομιμοποίηση εσύ μπορούσες να πάρεις και ένα δάνειο.Άρα να φτιάξει η τράπεζα καινούργιο χρήμα,βάσει του δικού σου περιουσιακού στοιχείου στο οποίο έδωσε αξία το κράτος,νομιμοποιώντας το.
Λέγεται ότι από τα αυθαίρετα της  Λατινικής Αμερικής,που δεν έχουν νομιμοποιηθεί φυσικά,οι παραγκουπόλεις δηλαδή κοστίζουν στο παγκόσμιο σύστημα δις δολάρια γιατί αν ήταν νόμιμες θα έκοβε πάνω τους όλο αυτό το χρήμα το τραπεζικό σύστημα,μέσω  του δανεισμού φυσικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό,για να καταλάβει ο καθένας γιατί υπάρχει η νομιμοποίηση αυθαιρέτων,ότι με αυτό το τρικ ένα στοιχείο (το αυθαίρετο σπίτι) για το οποίο δαπανήθηκαν 100 ευρώ (ας πούμε) πολλαπλασιάσε η αξία του λόγω νομιμοποίησης και πάνω σε αυτό κόπηκε ακόμη περισσότερο καινούργιο χρήμα που έφτιαξε η Τράπεζα και έπεσε στην αγορά.
Εσύ ευχαριστημένος,το κράτος ευχαριστημένο,ο πολιτικός που σου έκανε το ρουσφέτι ευχαριστημένος και η Τράπεζα ευχαριστημένη.
Οι μόνοι που δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι είναι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις άθλιες λειτουργικά και αισθητικά πόλεις που έχουμε φτιάξει σε μια χώρα που η φυσική της ομορφιά είναι απαράμιλλη και όπου έχουμε βάλει το χέρι μας εμείς είναι ένα μάτσο χάλια.

Αυθαίρετα παντού

Σκεφτόμουν ότι αν είχε γίνει στην Κρήτη κάτι σαν αυτό που έγινε στην Αν.Αττική και καίγονταν με αυτό τον τρόπο δεκάδες άνθρωποι,τι θα είχαμε ακούσει από τα ΜΜΕ της όμορφης Ελλάδας μας.
Κρήτη άντρο ανομίας.
Κρητική μαφία έχτιζε αυθαίρετα
Κρητική νοοτροπία σκοτώνει
Κρητική κουλτούρα της αυθαιρεσίας και άλλα τέτοια.

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες της άλλης Ελλάδας κάνουν πάνω μας προβολές όλων των ψυχολογικών τους θεμάτων και όλων των κόμπλεξ που έχουν.
Ό,τι αρνητικό έχουν οι ίδιοι το προβάλουν πάνω μας για να νιώσουν καλύτερα.
Αν είναι να τους κάνει καλό,να συνεχίσουν,δεν πειράζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *