listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Ο διασώστης Μαρκ Γκασόλ [video]

Συγκινητικές οι σκηνές που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες με τον πάμπλουτο σταρ του μπάσκετ να διασώζει μετανάστες από την Αφρική στη θάλασσα της Μεσογείου. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Ο Μάο έδιωξε τους Ευρωπαίους από την Κίνα και δικαίως καταγράφεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας.
Το ίδιο και ο Γκάντι που έδιωξε τους Βρετανούς από την Ινδία και τιμάται από την παγκόσμια κοινή γνώμη,τους διανοούμενους αλλά και πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς.παρότι ο ίδιος υπήρξε προσωπικός φίλος των Μουσολίνι και Χίτλερ αλλά αυτό έχει ξεχαστεί ίσως επειδή ο ίδιος ήταν Ινδός και πολέμησε τους Ευρωπαίους.

Επίσης ο Μαντέλα είναι μια προσωπικότητα με καθολική αποδοχή σε όλο τον κόσμο.Ένας ηγέτης που πέρασε πολλά προκειμένου στο τέλος να καταργήσει το Απαρχάιντ και στην ουσία να διώξει τους λευκούς από τη Νότια Αφρική,όπου εκεί είχαν εγκατασταθεί ερχόμενοι από την Ευρώπη.

Αντίθετα οι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας δεν είχαν έρθει από κάπου αλλού αλλά στο μεγαλύτερο τους μέρος ήταν γηγενείς Έλληνες,Ρωμιοί κι Αρμένοι.Παρόλα αυτά για πάρα πολλούς ο Κεμάλ υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης διεθνούς κύρους και είναι “σικ” να τον επικαλούνται σοβαροί ευρωπαϊστές δήμαρχοι σαν παράδειγμα μεγάλου πολιτικού ανδρός,αφού “καθάρισε” τη (σημερινή) Τουρκία από τους “ξένους” και έφτιαξε το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Άλλοι αντίστοιχοι ηγέτες υπήρξαν και στον αραβικό κόσμο.Ο Καντάφι,ο Νάσερ κά ήταν ιστορικές μορφές που έδιωξαν τους ξένους από τις χώρες τους (ο δεύτερος και τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας) όμως εδώ η αποδοχή δεν φτάνει στα ποσοστά του Μάο,του Γκάντι ή του Μαντέλα.
Τουλάχιστον όμως μπορείς να τους αναφέρεις σε ένα άρθρο σου ή σε μια ομιλία χωρίς να έχεις τις συνέπειες του νόμου.Πάλι καλά.

Γιατί αν τώρα εσύ ένας απλός πολίτης,όχι κάποιος ηγέτης,τολμήσεις να γράψεις το προφανές.
Ότι και η Ευρώπη έχει ιστορικούς λαούς που την κατοικούν αιώνες και έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να ζουν στην πατρίδα τους και να αποφασίζουν για το μέλλον της,το λιγότερο που θα σου πουν  θα είναι  ότι είσαι “ρατσιστής”,”εθνικιστής” και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Ενώ δηλαδή η Κίνα ανήκει στους Κινέζους,η Ινδία στους Ινδούς,το Βιετνάμ στους Βιετναμέζους,η Νότια Αφρική στους Αφρικανούς,το Μαγκρέμπ στους Άραβες μουσουλμάνους,η βόρεια Αμερική στους …ινδιάνους της που κλαίμε γιατί τους εξόντωσαν οι καουμπόηδες,η Ευρώπη δεν ανήκει στους λαούς της,τους Έλληνες,τους Ιταλούς,τους Σλάβους,τους Γερμανούς,τους Γάλλους,τους Άγγλους κτλ
Όχι η Ευρώπη ανήκει σε όλους και πρέπει όλοι να έρθουν εδώ.
Θέλουν δε θέλουν.

 

 

Γιατί κάποτε θα πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό.
Ο άλλος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αφρική ή στην Ασία αγαπάει κι εκείνος τα μέρη του όπως τα αγαπάς εσύ.Έχει τους φίλους του,την οικογένεια του εκεί,έχει τις αναμνήσεις του.
Δεν τρελάθηκε για να έρθει στην Ευρώπη και να ζει σε γκέττο και συριζαίικα ανθρωπιστικά… αντίσκηνα.Του πιπιλίζουν το μυαλό ότι στην Ευρώπη είναι ωραία,ότι υπάρχουν δουλειές,γυναίκες,δικαιώματα.Ξεπουλάει τα πάντα στους δουλέμπορους,κάνει το ταξίδι και μετά δεν υπάρχει γυρισμός.
Θύμα είναι και αυτός,όχι έτσι όπως στον παρουσιάζουν.Θύμα γιατί τον  βάζουν να ξεριζωθεί προκειμένου να ρίξουν ακόμη περισσότερο τα μεροκάματα της ντόπιας εργατικής τάξης στις χώρες της Ευρώπης.Τις “πλούσιες” χώρες.

Σ’αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι υπάρχει και κάτι ακόμη που κανείς δεν αναφέρει:
Δεν είναι οικονομικό μόνο το θέμα που έρχονται οι ορδές αυτών των ανθρώπων σε εμάς.
Οι κοινωνίες στις περιοχές τους είναι κοινωνίες νέων ανθρώπων,με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έντονο ανταγωνισμό,κοινωνική καταπίεση κτλ Γιατί όταν σε μια κοινωνία σαν τη  δική μας οι γέροι είναι η πλειοψηφία δίνουν ελευθερίες στους νέους γιατί δεν τους φοβούνται.Αν οι μεγάλοι είναι μειοψηφία,τότε μόνο με την καταπίεση μπορούν να επιβληθούν στους νέους.Θυμηθείτε πόσο καταπιεστική ήταν η ελληνική κοινωνία μετά τον πόλεμο όταν και οι νέοι λόγω του ότι γεννιόντουσαν πολλά παιδιά,ήταν περισσότεροι από τους μεγάλους.

Η δική μας κοινωνία λοιπόν είναι μια κοινωνία μαλθακών ανθρώπων γιατί οι νέοι είναι λίγοι και παραχαϊδεμένοι.Αλλιώς μεγαλώνει το μοναχοπαίδι και αλλιώς το παιδί που έχει άλλα …πέντε αδέρφια και διεκδικεί το χώρο του από μικρό.
Οι δικές μας λοιπόν είναι κοινωνίες μαλθακών ανθρώπων που ανοίγουν τα σύνορα τους σε ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει αλλιώς.Με ισχυρό το αίσθημα της επιβίωσης.
Πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία;Βάλτε λίγη φαντασία.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη έχει και αυτή τους λαούς της,τα έθνη της,την ιστορία της και το δικαίωμα να συνεχίσει να παραμένει Ευρώπη.
Και σε όσους βλέπω να παριστάνουν τους τζάμπα φιλεύσπλαχνους,το μόνο που λέω είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεριζώνονται εκτός κι αν είναι πραγματικά δική τους επιλογή.
Οπότε αν είστε όντως φιλεύσπλαχνοι γιατί δεν κάνετε κάτι να μειωθεί το χρέος των φτωχών χωρών για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή οι άνθρωποι εκεί,αντί να τους “φωνάζετε” να έρθουν σε μια Ευρώπη που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε παρακμή και οικονομικό μαρασμό;

Να τους βάζετε στη διαδικασία να σκυλοπνίγονται στη Μεσόγειο και αν επιβιώσουν να πάνε σε γκέτο κάπου στην Ευρώπη όπου θα έρθουν οι επιχειρήσεις να τους πάρουν για να δουλέψουν με τα μισά χρήματα από αυτά που θα έπαιρνε ένας ντόπιος.
Ωραίος ανθρωπισμός.
Ειδικά αν είσαι ένας σούπερ σταρ που έχει βγάλει εκατομμύρια και το πρόβλημα αυτό δε σε αγγίζει στην πραγματικότητα.Εσύ έτσι κι αλλιώς μια φωτογραφία για το twitter ήθελες.

 

[VIDEO:
Κέντρο υποδοχής προσφύγων και ο ατζέντης διαλέγει από εκεί εργάτες με 400 ευρώ το μήνα.
Βόρεια Ιταλία.Τα συνδικάτα εργαζομένων ξεσηκώνονται,οι ντόπιοι άνεργοι το ίδιο.

“Θέλουν να ρίξουν τα μεροκάματα μας,θα πρέπει και εμείς να δουλεύουμε για 400 ευρώ προκειμένου να ανταγωνιστούμε τους μετανάστες”.Σωστά το κατάλαβες σύντροφε.]