Εορτασμοί για την επέτειο του Δημοψηφίσματος του ’15

Τρία χρόνια από το Δημοψήφισμα του 2015.Ο Σύριζα θυμάται το 61% και η ΝΔ την κωλοτούμπα του Αλέξη.
Ό,τι θυμάται χαίρεται ο καθένας δηλαδή. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

 

Άκουγα τη συνέντευξη ενός γνωστού πολιτικού αναλυτή στο ραδιόφωνο.
Ο άνθρωπος απελπισμένος από την πολιτική κατάσταση στη χώρα έλεγε ότι τον παραξενεύει που οι δύο κοινοβουλευτικές παρατάξεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μια,ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την άλλη) παίζουν θέατρο μέσα στο Κοινοβούλιο,ξεμαλλιάζονται για το παραμικρό,δε δείχνουν καμία δυνατότητα συνεργασίας ακόμη και σε θέματα που συμφωνούν επί της ουσίας.

Βέβαια αυτό είναι  το παιχνίδι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας,με τα διάφορα κόμματα που σπάνια συμφωνούν σε κάτι αφού η ένταση και η ρητορική αντιπαράθεση τους φέρνει ψήφους.
Προσπαθώ να θυμηθώ μια φορά που σε συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση να συμφώνησαν κάπου και δεν τα καταφέρνω.Ίσως στα θέματα της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης.

Συνήθως πάντως είναι άσπρο εμείς,μαύρο οι άλλοι και όταν οι άλλοι έρχονται στην καρέκλα τότε άσπρο εκείνοι και μαύρο εμείς.
Γιατί είναι άξιο αναφοράς ότι αλλάζουν και οι ρόλοι μαζί με τις θέσεις ανάλογα με το αν βρίσκεται ένα κόμμα στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση και διεκδικεί την κυβέρνηση.

Όλο αυτό το σκηνικό ήταν χαριτωμένο όσο η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση που πήγανε με τον αυτόματο πιλότο,ακολουθώντας πιστά τις ευρωπαϊκές πολιτικές,χωρίς να έχουν μεγάλη σημασία οι αποφάσεις των κομμάτων.
Τώρα με τα Μνημόνια δε θα έπρεπε να γίνεται το ίδιο.Ακολουθούν αυτά που τους υπαγορεύουν απ’έξω ενώ θα χρειαζόταν να παρθούν πρωτοβουλίες από το εσωτερικό μήπως και  βγει η χώρα από το τούνελ  και αυτό δυστυχώς δε γίνεται.

Όσο λοιπόν δεν παίρνονται πρωτοβουλίες από τα κόμματα για να σηκωθεί η χώρα,τόσο έχουμε αυτό το επικοινωνιακό ξεμάλλιασμα σε τηλεοράσεις,social media και κυρίως στο Κοινοβούλιο.
Αυτή είναι η πιο αντικοινοβουλευτική πολιτική και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πολίτευμα.
Ο αυτοεξευτελισμός των θεσμών και κυρίως του θεσμού των κομμάτων.
Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για εχθρούς του πολιτεύματος, “ακραίους” και τα σχετικά.
Ο μεγαλύτερος εχθρός του κοινοβουλευτισμού είναι η εικόνα που δείχνετε στη Βουλή.
Ο κόσμος  να καίγεται και εσείς να κάνετε την τρίχα-τριχιά και να ψάχνετε τη σωστή κόντρα-ατάκα για να απαντήσετε στην ατάκα του βουλευτή ή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου  ή του αρχηγού του αντίπαλου κόμματος.

Κατά τ’άλλα γιορτάζουμε κανονικά την τριετία από το Δημοψήφισμα.
Οι συριζαίοι γιορτάζουν το 61 % που πήρε το ΟΧΙ και οι ΝΔ γιορτάζουν την κωλοτούμπα του Αλέξη την επομένη του αποτελέσματος.
Ό,τι θυμάται ο καθένας,χαίρεται δηλαδή.