Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση εμείς θα φυτεύουμε πατάτες

Επιστροφή στην αγροτική οικονομία και “rooms to let” είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν στους Έλληνες του 21ου αιώνα,την στιγμή που ο πλανήτης έχει μπει πια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και της high tech ρομποτικής. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο athleticradio.gr

Καταρχάς δεν υποτιμούμε την παραγωγή πατάτας.
Είναι όμως υποτιμημένη από μόνη της,αφού είναι προϊόν χαμηλής προστιθέμενης αξίας.
Δεν έχουν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες την ίδια αξία ή καλύτερα το ίδιο περιθώριο κέρδους.
Όπως και δεν αμείβονται και όλες οι εργασίες το ίδιο.
Άλλα χρήματα παίρνει ο σέντερ φορ της Ρεάλ και άλλα ο σέντερ μπακ του Φωστήρα.
Άλλη αμοιβή έχει ένας νευροχειρουργός και άλλη αμοιβή έχει κάποιος που κάνει μια χειρωνακτική εργασία.
Με την ίδια λογική άλλα προϊόντα παράγουν οι χώρες της Α’κατηγορίας,οι λεγόμενες “Ανεπτυγμένες” και άλλα οι χώρες του Αναπτυσσόμενου ή και του Τρίτου Κόσμου ακόμη.
Άλλος βγάζει αγροτικά προϊόντα χαμηλού κέρδους και άλλος βγάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με δυνατότητα υψηλού κέρδους.Το ποιος θα είναι ο “υπανάπτυκτος” και ποιος ο “ανεπτυγμένος” εξαρτάται κυρίως από αυτό.

Οι Βιομηχανικές Επαναστάσεις

Αν η Γεωργική Επανάσταση πριν από χιλιάδες χρόνια έκανε τον άνθρωπο να στεριώσει σε έναν τόπο και να φτιάξει πόλεις,κράτη και οργανωμένες κοινωνίες.Οι βιομηχανικές επαναστάσεις από τον 18ο αιώνα και μετά έδωσαν μια ραγδαία ανάπτυξη όσον αφορά τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και την εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων μέσα σε κοινωνίες που άλλαζαν συνεχώς.

Η δυνατότητα παραγωγής έργου χωρίς τη δύναμη ανθρώπων ή ζώων.Εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του ατμού ή του νερού,έφερε την 1η Βιομηχανική Επανάσταση το 18ο αιώνα.
Ο εξηλεκτρισμός και το πέρασμα στη συστηματική παραγωγή στις φάμπρικες,που μεγάλωσε απότομα την βιομηχανική παραγωγή,έφερε τη 2η Βιομηχανική Επανάσταση.
Η ανακάλυψη του ίντερνετ και η είσοδος της πληροφορικής στην παραγωγή έφερε την 3η Βιομηχανική Επανάσταση πριν από μερικές δεκαετίες και τώρα…
Έχουμε ήδη μπει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση με την είσοδο των ρομπότ και των σύνθετων εργασιών που μπορούν να κάνουν οι μηχανές.

Δηλαδή για να το πούμε απλά,αν η 1η Βιομηχανική Επανάσταση έβγαλε από την παραγωγή τα ζώα (μουλάρια,βόδια κτλ),η 2η τους ανειδίκευτους εργάτες,η 3η ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δούλευαν χειρωνακτικά αλλά αργότερα και κόσμο που βρισκόταν σε θέσεις γραφείου,η 4η θα αντικαταστήσει πια και υψηλόβαθμα στελέχη ή τους ανθρώπους που είναι σε πόστα που παίρνονται αποφάσεις.Αφού η στιγμή που τα ρομπότ θα λειτουργούν σαν άνθρωποι και θα λειτουργούν για να παίρνουν ακόμη και αποφάσεις,είναι ήδη εδώ.

Η πάλη των τάξεων για την οποία τόσα πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί εδώ και σχεδόν 200 χρόνια είναι μόνο ένα μέρος του παζλ.
Η μεγαλύτερη σύγκρουση είναι ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές.
Οι μηχανές είναι αυτές που παίρνουν τις δουλειές από τους ανθρώπους εδώ αρκετό καιρό,από την πρώτη αλλά κυρίως τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και μετά.
Βέβαια οι κοινωνίες έβρισκαν,μέχρι και πριν από κάποιες δεκαετίες, τρόπους να δημιουργούν νέους τομείς όπου θα εργάζονταν ο κόσμος που έφευγε εκτός αγοράς εργασίας λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης.
Τώρα όμως με την είσοδο των high-tech συστημάτων και της υψηλής ρομποτικής δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι ανάλογο και γιαυτό η ανεργία ή η εύρεση θέσεων εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή είναι όλο και πιο δύσκολη στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς σαν Ελλάδα δε θα πρέπει να ανησυχούμε.
Ενώ η ανεπτυγμένη γωνιά του πλανήτη σπάει το κεφάλι της για να λύσει και αυτό τον καινούργιο γρίφο,εμείς κοιμόμαστε ξένοιαστα αφού έχουμε ήδη βρει το πλάνο ανάπτυξης για τη χώρα μας στον 21ο αιώνα.
Καλλιέργεια πατάτας και rooms to let,την ίδια στιγμή που στη Νέα Υόρκη,ας πούμε,ο manager της χ,ψ πολυεθνικής θα είναι…ρομπότ.