Έξοδος από τα Μνημόνια [videos]

Βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Αυτό τον Αύγουστο,του 2018. Όχι δεν είναι αστείο,είναι το success story του Τσίπρα,που εμάς,συγγνώμη αλλά κάτι μας θυμίζει.
Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Το έχετε καταλάβει,ελπίζω,ότι το σήριαλ παίζει σε επανάληψη.
Μάλλον για να το πω πιο σωστά: Έχουμε ριμέικ του παλιού σήριαλ,με νέους ηθοποιούς αλλά τα ίδια κείμενα,ατάκες,σκηνικά και κοστούμια.Απλά αλλάζουν οι φάτσες.

Το 2014 είχαμε μια κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου να μας λέει ότι βγαίνουμε στις αγορές.
Δηλαδή θα μας έδιναν οι αγορές χρήματος,ρευστό.Ότι έκαναν δηλαδή και πριν τον Μάρτη του 2010,όπου μετά από μια δυσφημιστική καμπάνια της χώρας μας και μια παραποίηση των στοιχείων της οικονομίας μας (έλλειμμα κτλ),που κατά το τότε ΠΑΣΟΚ ήταν παραποιημένα ήδη από τους προηγούμενους και εκείνοι απλά παρουσίασαν τα “σωστά”, οι αγορές αντέδρασαν κλείνοντας την κάνουλα της ρευστότητας για την Ελλάδα.
Το ’14 λοιπόν,κατά το αφήγημα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,που αφού πρώτα είχαν δώσει τη χώρα δυο φορές μέσα σε μια 10ετία,πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες και βγάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης διακυβέρνησης σαν ψεύτικα.Η κυβέρνηση Καραμανλή για τα στατιστικά της κυβέρνησης Σημίτη και εν συνεχεία η κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου για τα στατιστικά της κυβέρνησης Καραμανλή.Αφού λοιπόν “έδωσαν” στεγνά οι πράσινοι τους γαλάζιους και οι γαλάζιοι τους πράσινους και οι δυο μαζί τη χώρα στις Βρυξέλλες,κάνοντας τις αγορές να μας πετάξουν εκτός συστήματος,στη συνέχεια πήγαν σε Ευρώπη και ΔΝΤ για να μας παράσχουν ρευστότητα με τα γνωστά αποτελέσματα που είχαν την κωδική ονομασία: Μνημόνια.

Αυτά τα μνημόνια λοιπόν το 2014 θα τελείωναν με μερικά μέτρα ακόμη,που περιγράφονταν στο περίφημο “email Χαρδούβελη”,που αν ήταν τόσο αξιόπιστο σαν χαρτί,δε θα είχε διαρρεύσει ποτέ στη δημοσιότητα.
Σ’εκείνη τη φάση το επίσημο αφήγημα της τότε κυβέρνησης ήταν το ότι βγαίνουμε,πάμε στις Αγορές,οι Αγορές μας δανείζουν,επανερχόμαστε στην ομαλότητα.
Όλα αυτά και ενώ το ήξερε η κυβέρνηση ότι ήταν ήδη παρελθόν και ότι το σύστημα είχε ήδη διαλέξει τον επόμενο,που ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τον απλούστατο λόγο ότι η κρίση είχε ακόμη μέλλον,υπήρχε η δημόσια περιουσία που δεν τολμούσε να ξεπουλήσει ο Σαμαράς,όπως και η περιουσία των πολιτών,η ιδιωτική περιουσία,υποθηκευμένη στο μεγάλο της μέρος  ή φορτωμένη με χρέη προς το δημόσιο,που εντελώς τυχαία αύξησε τους φόρους των πολιτών του και των επιχειρήσεων (κυρίως των μικρών) σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης,λες και δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε ρευστότητα.οπότε θα “αναγκαζόταν” να του πάρει την περιουσία.

Αυτά όλα,οι φόροι,οι εκποιήσεις της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών και της δημόσιας περιουσίας δεν μπορούσαν να γίνουμε με κυβέρνηση “δεξιάς”,οπότε έπρεπε να πάμε σε μια “αντιμνημονιακή” λύση που μόνο αντιμνημονιακή δεν ήταν όπως αποδείχτηκε.
Πριν πάμε εκεί όμως,η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έπρεπε να φτιάξει το δικό της αφήγημα για τη μεθεπόμενη μέρα.
Και αυτό ήταν το success story,το “πετύχαμε” και “βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά εσείς δε μας πιστέψατε και ψηφίσατε τους άλλους”.
Έξοδος λοιπόν της Ελλάδας στις Αγορές για ένα μικροποσό.
Τέσσερα δις ευρώ δηλαδή,τα οποία θα πληρωθούν περίπου για έξι.
Το “σαξές στόρι” όμως έμεινε και χρησιμοποιήθηκε τη δύσκολη περίοδο της αντιπολίτευσης.

Τώρα που το λάδι στο καντήλι του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται,έχει ανάγκη κι εκείνος από ένα “σαξές στόρι”,που είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης.
“Βγαίνουμε στις Αγορές,άρα τελειώνουν τα μνημόνια,οπότε σώσαμε τη χώρα”.
Το ποσό πάλι είναι περίπου το ίδιο: 3,5 δις και θα πληρωθεί κι αυτό πανάκριβα αλλά μπρος τα κάλλη τι ‘ναι ο πόνος,ειδικά όταν ο πόνος δεν είναι δικός σου.
Ο Σύριζα βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια,επειδή την βγάζει ελεγχόμενα στις Αγορές για να πάρει κάποια χρήματα που δεν την φτάνουν ούτε για τις δόσεις της.

Ακόμη όμως κι αν η χώρα έβγαινε όντως στις Αγορές και δανειζόταν μεγάλα ποσά με πολύ καλούς όρους,έξοδος από τα μνημόνια θα είχαμε όταν θα τελείωνε και η εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους “θεσμούς”,όταν η αγορά εργασίας θα γύριζε σε νορμάλ επίπεδα,με χαμηλή ανεργία και αξιοπρεπή μεροκάματα,όταν θα σταματούσαν μια σειρά από κοινωνικά φαινόμενα που έχουν γίνει καθημερινότητα πια,η βία,η εγκληματικότητα,η κοινωνική περιθωριοποίηση για μεγάλο κομμάτι του κόσμου.
Τότε ναι,θα μπορούσε ο Αλέξης να μας πει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια.
Αλλά με τη δημόσια περιουσία δεσμευμένη για έναν αιώνα,την ιδιωτική των πολιτών να εκπλειστηριάζεται  κάθε μέρα,την ανεργία εκεί που βρίσκεται και τα μεροκάματα της πείνας,κράτα Αλέξη το success story να το λες όπως οι προηγούμενοι,όταν θα είσαι στη σημερινή τους θέση.
Δηλαδή στα έδρανα της αντιπολίτευσης.Αφού πρώτα μειώσεις κι άλλο τις συντάξεις,αυξήσεις το πετρέλαιο,μειώσεις κι άλλο το αφορολόγητο και βρεις κι εσύ ένα email τύπου Χαρδούβελη για να κάνεις ηρωική έξοδο.


[“Αν ήμασταν σαν κι εσάς γιατί έγιναν εκλογές;” ρωτάει ο …διαφορετικός πολιτικά Κατρούγκαλος τον Βρούτση της ΝΔ.]

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156403329018054/