“Είναι κακό που πήρα λεφτά από το ΕΣΠΑ;”

-Απολύτως όχι,και αν περισσεύει τίποτα να δώσεις και σ’εμάς. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr και απαντάει σε email ακροατή του ΑΝΤί-

Ας το πιάσουμε απ’την αρχή το θέμα.
Το χρήμα στην οικονομία είναι ό,τι είναι η μπάλα για τα σπορ.
Έχεις γήπεδο,έχεις παίχτες,έχεις οπαδούς,αν δεν έχεις μπάλα,δεν γίνεται παιχνίδι.

Εξ’αιτίας του ότι τα πάντα,όλες οι συναλλαγές,η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών προϋποθέτουν πλέον χρήμα (μεταλλικό,χάρτινο ή πλαστικό),έτσι και αυτό εκλείψει,δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα.
Κάτι που το ζούμε στη χώρα μας ήδη μια διετία τουλάχιστον πριν την κρίση και από το 2010 και μετά πολύ πιο έντονα.
Παλιότερα φυσικά και δεν χρειαζόταν η ίδια ποσότητα χρήματος.
Οι κοινωνίες ήταν διαρθρωμένες διαφορετικά,σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -κυρίως στα χωριά- υπήρχε αυτάρκεια,έτρωγαν αυτά που οι ίδιοι έβγαζαν και δεν χρειάζονταν το χρήμα,στην ποσότητα που το χρειάζεται κάποιος σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Σήμερα λοιπόν θέλουμε πια χρήμα για οποιαδήποτε συναλλαγή και ο,τιδήποτε κι αν κάνουμε.
Επίσης λόγω των έμμεσων φόρων,όπως τον ΦΠΑ, σε κάθε συναλλαγή μας χάνεται αυτόματα το 1/4 σχεδόν των χρημάτων μας (24%).
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι η πιάτσα χρειάζεται συνεχώς χρήμα για να λειτουργήσει.Στις μέρες μας ακόμη περισσότερο αφού τα ανοιχτά σύνορα δημιουργούν τις συνθήκες για να φεύγει το χρήμα προς ξένες Τράπεζες,οικονομικούς παραδείσους,offshore κτλ
Χωρίς να συνυπολογίσουμε και το ότι μέρος του χρήματος (από δάνεια) καταστρέφεται με την αποπληρωμή των δανείων.

Άρα καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι ενέσεις ρευστότητας για μια οικονομία και μια κοινωνία (κατ’επέκταση) είναι θέμα ύπαρξης και όχι κάτι το δευτερεύον.Ειδικά στην εποχή μας,που οι πληθυσμοί είναι αστικοποιημένοι και χρειάζονται χρήμα ακόμη και για να αγοράσουν το (εμφιαλωμένο) νερό που έχουν ανάγκη για την επιβίωση τους.
Ξαναλέμε,κάποτε δεν ήταν έτσι τα πράγματα και η ζωή των ανθρώπων δεν ήταν τόσο δεμένη με την ύπαρξη ή όχι του χρήματος.
Απόδειξη το ότι κανείς δε θυμάται στη χώρα μας τις προπολεμικές κρίσεις και χρεοκοπίες της Ελλάδας,ενώ τη σημερινή θα τη θυμούνται για πολλές γενιές.
Το “δυστυχώς επτωχεύσαμε” του Χ.Τρικούπη το 1893 πόσο επηρέασε το μέσο Έλληνα του τότε,που ήταν ψαράς,βοσκός ή αγρότης,που έτρωγε ό,τι έβγαζε και ήταν αυτάρκης;Και αντίθετα πόσο επηρέασε σήμερα η χρεοκοπία το μέσο Έλληνα που πριν την κρίση ήταν έμπορος,ελεύθερος επαγγελματίας,δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος;


No money

Η ρευστότητα λοιπόν είναι περισσότερο από αναγκαία για να λειτουργήσει η οικονομία.
Ρευστότητα παρέχουν οι εμπορικές Τράπεζες μέσω δανεισμού,οι Κεντρικές μέσω “τυπώματος” χρήματος και μια δυναμική οικονομία μέσω των εξαγωγών που κάνει.Στην περίπτωση της χώρας μας δεν ισχύει τίποτα απ’όλα αυτά.
Δάνεια δε δίνονται εδώ και μια δεκαετία.Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε γιατί είμαστε στο ευρώ και η οικονομία μας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ίσα-ίσα που αναπνέει.
Οπότε καταλαβαίνει ο φίλος που μου έστειλε το μήνυμα ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι σημαντικά για να πέσει χρήμα στην ελληνική αγορά.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δε μας χαρίζουν χρήματα,φυσικά.
Δεν είναι ελεημοσύνη δηλαδή.
Η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και ακολουθεί τους κανόνες.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν είναι μόνο για εμάς,είναι για όλους.
Όπως χρηματοδοτούνται οι υπόλοιποι μέσω προγραμμάτων,σωστό είναι να χρηματοδοτούμαστε και εμείς.

Αν η χώρα δεν ήταν στο ευρώ και είχε δικό της νόμισμα,θα είχε τη δυνατότητα να κόβει χρήμα και να το δίνει για αναπτυξιακούς σκοπούς βοηθώντας επιχειρήσεις και startuppers,τώρα που είναι μέσα στο ευρώ και το ΕΣΠΑ θα πρέπει να παίρνει και τα Voucher και ό,τι άλλο μπορεί και να μαζεύει ακόμη και…ρώγες (κατά την γνωστή έκφραση).

Οπότε,φίλε ακροατή,καλά κάνεις και μπήκες στο πρόγραμμα και αν περισσεύει κάτι και για μας,σου στέλνω διεύθυνση και τραπεζικό λογαριασμό.Δε θα έχω κανένα συνειδησιακό πρόβλημα.Το ευρώ το έχουμε πληρώσει όλοι μας χρυσό και δε μας χαρίζουν τίποτα.