“Δεν υπάρχει Θεός”,είπε το μυρμήγκι και άλλαξε κουβέντα [videos]

Ένα άρθρο για το Πάσχα.Ένα άρθρο για πιστούς,για άθεους και αγνωστικιστές.Ένα άρθρο για να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να τα καταλαβαίνεις όλα.
Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr


[Video: Λευκά αιμοσφαίρια κυνηγούν βακτήρια.Μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στο αίμα σου αλλά αγνοούν την ύπαρξη σου.Όπως και εσύ αγνοούσες τη δική τους μέχρι πριν από κάποια χρόνια.Κι όμως και εσύ και αυτά υπάρχετε.]

Το μυρμήγκι 

Κάποιο βράδυ στη χώρα των μυρμηγκιών μια παρέα συζητάει ότι μερικοί δικοί τους,που κουβαλούσαν ψίχουλα στην πλάτη,χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί έγιναν σκόνη.Δεν έμεινε τίποτα δικό τους.Εξαφανίστηκαν.
Αφού τους βρήκε ο θάνατος άδοξα κάτω από τη σόλα του παπουτσιού ενός περαστικού ανθρώπου.Τον οποίο ούτε είδαν,ούτε γνώριζαν,ούτε αντιλήφθηκαν την παρουσία του,μέχρι την στιγμή του τραγικού (για εκείνα) συμβάντος,που έκοψε το νήμα της ζωής τους απότομα.

Τώρα κάποιος θα πει γελώντας:
“Μα καλά πλάκα κάνεις,έχουν τα μυρμήγκια νοημοσύνη;”
Αν δεις τι κάνουν,πώς ζουν και οργανώνουν την “κοινωνία” τους,ναι,έχουν.
Όχι σαν τη δική μας,προφανώς,αλλά κάτι καταλαβαίνουν και αυτά.Κάτι νιώθουν,κάπως αντιδρούν,κάποιον σκοπό θα έχουν για να τρέχουν όλη μέρα και να κουβαλούν φορτία πολλαπλάσια του σώματος τους.

Μόνο που ο κόσμος τους είναι ένας διαφορετικός κόσμος από το δικό μας και η πραγματικότητα τους,μια διαφορετική πραγματικότητα από τη δική μας.Μια πραγματικότητα που τα όρια της φτάνουν μέχρι εκεί που η δομή της ύλης από την οποία είναι φτιαγμένα τα μυρμήγκια δίνει τη δυνατότητα.
Με την ίδια λογική που η πραγματικότητα των ψαριών είναι ο υδάτινος κόσμος της θάλασσας,της λίμνης,του ποταμού και ό,τι υπάρχει πάνω από την επιφάνεια του νερού,εκείνα ούτε που μπορούν να το φανταστούν.
Όπως ένας αετός δεν μπορεί να φανταστεί τον κόσμο των Ωκεανών ή το βακτήριο που ζει στον έντερο σου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ζει μέσα σε έναν άνθρωπο,πού έτσι και πάθει κάτι και το ίδιο -πολύ πιθανό- να πάψει να ζει.

Ζωντανή και μη ύλη

Η ύλη χωρίζεται σε έμβια και άβια. Σε εκείνη που έχει ζωή δηλαδή και εκείνη που δεν έχει.
Η ζώσα ύλη,η έμβια,απ’την οποία αποτελείται το βακτήριο,το φυτό,το έντομο,το θηλαστικό,ο άνθρωπος,είναι αυτή που ορίζει και το τι αντιλαμβάνεται το κάθε ον,τι νιώθει,πώς ζει,τι κόσμο έχει πλάσει.

Όπως συμβαίνει και με την άβια ύλη.Με το μεταλλικό αντικείμενο,ας πούμε,που είναι καλός αγωγός της θερμότητας,ενώ το ξύλινο όχι ,μόνο και μόνο γιατί το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα ορίζει και τις ιδιότητες τους.
Έτσι και το πτηνό θα πετάει επειδή είναι φτιαγμένο για να πετάει,το ψάρι θα κολυμπάει γιατί είναι φτιαγμένο να κολυμπάει και ο άνθρωπος θα αναλύει τα πάντα επειδή έχει πολλούς νευρώνες στο κεφάλι του -πολλά GigaBytes σκληρό δίσκο δηλαδή- και είναι φτιαγμένος να επιβιώνει χρησιμοποιώντας το μυαλό του.
Είναι η ύλη που φτιάχνει τη δομή και η δομή που ορίζει τη λειτουργία για τα πάντα.

Ύλη -> Δομή -> Λειτουργία

Η λειτουργία λοιπόν είναι αποτέλεσμα της ύλης και το πώς αυτή είναι δομημένη.
Μπορείς με ένα σφυρί να ξεβιδώσεις μια βίδα;
Προφανώς και όχι.Θέλεις κατσαβίδι που είναι φτιαγμένο από συγκεκριμένο υλικό και έχει συγκεκριμένο σχήμα.
Μπορείς με ένα κινητό τηλέφωνο πρώτης γενιάς να μπεις στο ίντερνετ;
Εννοείται πως όχι.Θέλεις smartphone ή android.
Με την “παντόφλα” της δεκαετίας του ’90,το πολύ-πολύ κανένα SMS να μπορείς να στείλεις.
Γιατί αυτές είναι οι δυνατότητες του,αποτέλεσμα του πώς είναι δομημένη η ύλη από την οποία είναι φτιαγμένο.

Με την ίδια λογική και ένας σολομός μπορεί να κολυμπήσει από τον Κόλπο του Μεξικού,να διασχίσει τον Ατλαντικό και να βγει στη Βόρεια Θάλασσα έτσι απλά.
Γιατί αυτή η λειτουργία είναι γραμμένη στην ύλη του.Είναι κατασκευασμένος για να κάνει αυτό το απίστευτο για εμάς ταξίδι.
Ή ένας αετός μπορεί να δει από δεκάδες μέτρα το θήραμα του και να βουτήξει από τον ουρανό για να το πιάσει με τα νύχια του και το τσιτάχ να τρέξει με 100 χλμ/ω.
Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά ο άνθρωπος;Όχι.
Γιατί όχι;
Γιατί δεν είναι “φτιαγμένος” για να τα κάνει.Δεν του το επιτρέπει το σώμα του,δηλαδή η δομή της ύλης από την οποία είναι φτιαγμένο.
Είναι φτιαγμένος για να κάνει άλλα.


[Video: Το μικροσκοπικό κουνούπι διανύει τεράστιες αποστάσεις για τα δικά του δεδομένα και βρίσκει το σώμα που έχει το σωστό τύπο αίματος που του χρειάζεται για τα αυγά του.Σε αντίθεση με τη νοσοκόμα που μπορεί να ψάχνει για λεπτά για να μπορέσει να σου πάρει το αίμα,το κουνούπι τα κάνει όλα γρήγορα και χωρίς να πάρεις μυρωδιά.Γιατί είναι φτιαγμένο για αυτό.Η νοσοκόμα,όχι.]

Ο άνθρωπος λοιπόν δεν μπορεί να τρέχει σαν το τσιτάχ,δεν μπορεί να κολυμπήσει σαν το σολομό,δεν μπορεί να πετάξει σαν τον αετό…
Δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά,πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να μπει στη θέση τους και να αντιληφθεί το πώς βλέπουν αυτά τα όντα τον κόσμο.Ή το πως βλέπει τον κόσμο ένα φυτό.Ένα αιωνόβιο δέντρο. Ή ένα λευκοκύτταρο που κυνηγάει ένα βακτήριο μέσα στο αίμα.(Βλ.video αρχή).
Την ύπαρξη των οποίων (λευκοκυττάρου και βακτηρίου) αγνοούσε μέχρι πριν από αρκετά χρόνια ο άνθρωπος αλλά δε σημαίνει ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν υπήρχαν επειδή δεν τους ήξερε ή δεν τους έβλεπε εκείνος.Ούτε σημαίνει ότι επειδή τους ανακάλυψε κάποια στιγμή αυτοί ξεκίνησαν να υπάρχουν από εκείνη την στιγμή και μετά.Υπήρχαν και πολύ πριν τον ίδιο.

Το ίδιο και μια σειρά από χρώματα,που δεν μπορεί να δει γιατί είναι πέρα από τις συχνότητες που πιάνει το μάτι του.Αλλά αυτά υπάρχουν.
Και μια σειρά από ήχους,που δεν μπορεί ν’ακούσει γιατί είναι πέρα από τις συχνότητες που πιάνει το αφτί του.Αλλά κι αυτοί υπάρχουν.

Υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί ο ίδιος την ύπαρξη τους γιατί το σώμα του,δηλαδή η δομή της ύλης από την οποία είναι φτιαγμένος, δεν του το επιτρέπει.Γιατί το αφτί ή το μάτι του και οι αντίστοιχοι νευρώνες και τα κέντρα στο εγκέφαλο του,δεν είναι φτιαγμένα για να “πιάνουν” τα χρώματα και τους ήχους αυτούς.
Αλλά οι ήχοι και τα χρώματα υπάρχουν,ξαναλέμε.
Όχι στον κόσμο του ανθρώπου.Στον κόσμο της…κουκουβάγιας όμως σίγουρα ναι.


[Video: Πώς βλέπουν τα διάφορα ζώα τον κόσμο;Εντελώς διαφορετικά απ’ότι το κάνουμε εμείς.]

 

Με τον ίδιο τρόπο που για το κουνούπι είναι αρκετά απλό να βρει ένα αιμοφόρο (τριχοειδές) αγγείο και να κάνει την …αιμοληψία,την στιγμή που το παραϊατρικό προσωπικό στον χώρο της Υγείας πολλές φορές με δυσκολία βρίσκει να σου πάρει αίμα.Είναι προφανές ότι το κουνούπι είναι φτιαγμένο για αυτό τον σκοπό,ο άνθρωπος που κάνει τον νοσοκόμο,όχι.

Έτσι φτάνουμε στο θλιβερό σημείο άνθρωποι,που αποκαλούν το είδος τους “γνωστικό” (sapiens),να δηλώνουν τόσο σίγουρα ότι υπάρχουν μόνο όσα οι ίδιοι βλέπουν,ακούν και αντιλαμβάνονται.
Ακόμη και τη Λογική να χρησιμοποιήσουν,πάνω στην οποία έχει χτιστεί όλος ο ανθρώπινος Κόσμος και πολύ καλά έχει χτιστεί έτσι γιατί αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ανθρώπου και αυτό χρησιμοποίησε για να φτιάξει το περιβάλλον του.
Ακόμη και τη Λογική λοιπόν να χρησιμοποιήσουν,από πού προκύπτει ότι μπορούν να ξέρουν αν υπάρχει ή όχι Θεός,να αναλύουν τα Θέλω Του ή ακόμη και να απορρίπτουν την Ύπαρξη Του,με το απίστευτο επιχείρημα ότι αυτά που δεν μπορούν να δουν,απλά δεν υπάρχουν;

Πώς μπορούν να είναι τόσο σίγουροι για ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο,καμιά άλλη πραγματικότητα,κανένας άλλος Κόσμος πέρα από αυτόν που εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αντιληφθούμε;
Την ίδια στιγμή που έτσι κι αλλιώς ανακαλύπτονται καθημερινά πράγματα που μέχρι χτες δε φανταζόταν κανείς ότι υπήρχαν.
Τέλος,ποιος τους είπε,ότι στα 1200 με 1400 γραμμάρια του εγκεφάλου τους μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο Σύμπαν;

Άλλο να μην πιστεύεις στην θρησκεία και άλλο το να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα και πάνω από όσα μπορείς εσύ να δεις και να καταλάβεις.Αν δεν καταλαβαίνεις ούτε αυτό…