1821

25η του Μάρτη.Μια ημέρα που δεν είναι απλά η εθνική εορτή των νεοελλήνων,που γιορτάζεται με παράτες και φολκλόρ αλλά μια ιστορική μέρα για όλη την Ευρώπη και ειδικά για μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που σχηματίστηκαν με το αίμα των ηρώων του ’21. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Το 1204 μΧ ο Ελληνισμός χάνει για πρώτη φορά ουσιαστικά την ανεξαρτησία του.
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους επιφέρει τη διάλυση της Βυζαντινής (όπως την ονομάζουμε σήμερα) Αυτοκρατορίας και τον οικονομικό μαρασμό όλης της περιοχής που ήταν υπό τον έλεγχο της.
Οι Φράγκοι μπαίνουν στην Πόλη και σηκώνουν ό,τι σηκώνονταν: Έργα τέχνης,λείψανα αγίων,χρυσό,ασήμι,πολύτιμους λίθους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την Άλωση του 1204 στη σημερινή Δυτική Ευρώπη δεν υπήρχαν χρυσά νομίσματα,γιατί απλούστατα δεν υπήρχε αρκετός χρυσός.
Η πρώτη σημαντική εισροή χρυσού στην Ευρώπη του μεσαίωνα είναι ο χρυσός του Βυζαντίου και η δεύτερη ο χρυσός των Ινδιάνων μετά την “επίσκεψη” των κονκισταδόρες το 1492.


(To “μπάνκο ρόσσο”-η κόκκινη τράπεζα ή κόκκινος πάγκος.Η πρώτη τράπεζα στην ιστορία του Καπιταλισμού,στη Βενετία.Για άλλους το σύστημα αυτό,που είναι συνυφασμένο με την τραπεζική,γεννήθηκε έξω από την κεντρική αγορά της Φλωρεντίας,περίπου την ίδια εποχή.)

 

Από το 1204 μέχρι σήμερα

Από τις αρχές λοιπόν του 13ου αιώνα και μέχρι σήμερα η ανατολική Μεσόγειος,μια περιοχή που για αμέτρητους αιώνες είχε ενιαία Ελληνική εξουσία,μετατρέπεται σε μια περιοχή χωρίς ισχυρή πολιτισμική ομοιογένεια των πληθυσμών και με μια εξουσία (Ενετική ή Οθωμανική),που αμφισβητείται από τους κάτοικους της,με συνεχείς εξεγέρσεις και τριβές ανάμεσα στους διάφορους πληθυσμούς και στις δυνάμεις που θέλουν να ελέγξουν την περιοχή,που από τότε μέχρι και τις μέρες μας έχει στρατηγική σημασία και είναι το υπ’αριθμόν ένα πέρασμα στον Κόσμο.
Αποτέλεσμα λοιπόν όλων αυτών ήταν να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο δοκιμών καινούργιων συστημάτων,συγκρούσεων ανάμεσα σε ανερχόμενες ξένες δυνάμεις,που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν (ή προσπαθούν να  κάνουν) προβολή ισχύος σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και το κυριότερο χωρίς πολιτική και πολιτισμική συνοχή εδώ και οκτώ αιώνες.

Οι συγκρούσεις

 

1.Για αιώνες,σχεδόν σε όλη την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής,στο Αιγαίο και ευρύτερα στο Λεβάντε (ανατολική Μεσόγειο) οι Φράγκοι συγκρούονται συνεχώς με τους Οθωμανούς μέχρι την τελική επικράτηση των τελευταίων.Μέρος αυτών των συγκρούσεων ήταν και ο Κρητικός Πόλεμος (1645-1669) ή 5ος Ενετο-Τουρκικός.
Ο πρώιμος Καπιταλισμός των Ιταλών (στην Ιταλία γεννήθηκε σαν σύστημα ο Καπιταλισμός με τη δημιουργία των πρώτων τραπεζών),συγκρούονταν με το Οθωμανικό σύστημα,συνέχεια του Βυζαντινού και Ρωμαϊκού,βασισμένο στους γαιοκτήμονες.
Δεν είναι τυχαίο ότι με τους Τούρκους ήταν η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία (με τις τεράστιες εκτάσεις γης) και οι Ρωμιοί γαιοκτήμονες (τσιφλικάδες),ενώ με τους Ενετούς και τους Φράγκους ήταν κυρίως η τάξη των καραβοκύρηδων και των εμπόρων.

2.Η επανάσταση του 1821,που ήταν μία από τις πολλές εξεγέρσεις των Ρωμιών κατά των Οθωμανών αλλά έμεινε στην Ιστορία γιατί ήταν αυτή που έφερε τελικά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.
Σ’αυτή έδωσαν το παρόν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι,κάποιοι από αυτούς και διάσημοι της εποχή,που με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και “σταρ” (για παράδειγμα ο Λόρδος Βύρωνας).
Από την άλλη η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους υπήρξε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός και όχι απλά μια επανάσταση ενός μικρού περιφερειακού λαού,γιατί ήταν το πρώτο εθνικό κράτος,δημιούργημα των φιλελεύθερων ιδεών που επικράτησαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Πάνω στο “ελληνικό προηγούμενο”,τη διάσπαση μιας αυτοκρατορίας δηλαδή και τη δημιουργία εθνικών κρατών,κατά το πρότυπο της εποχής,με πληθυσμούς που έχουν μία επίσημη γλώσσα,μία ιστορία,μία ταυτότητα και ανήκουν στο ίδιο έθνος.
Το “ελληνικό προηγούμενο” λοιπόν ήταν το πάτημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία του Ιταλικού κράτους το 1861,του Γερμανικού το 1871,του Γιουγκοσλαβικού το 1918,του Βουλγαρικού και πάρα πολλών άλλων,συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού το 1923.
Ο σημερινός χάρτης της Ευρώπης,όσο κι αν φαίνεται αστείο,είναι αποτέλεσμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,που δεν ήταν μια εξέγερση κάποιων αγροτοκτηνοτρόφων (και μερικών καραβοκύρηδων),μιας μικρής γωνιάς της Ευρώπης,που δεν ήταν τότε και τόσο Ευρώπη αλλά Ανατολή.
Ήταν η πρώτη εφαρμογή των ιδεών της Γαλλικής Επανάσταση σε ένα μέρος της Ευρώπης,με μεγάλη συμβολική αξία και εξαιρετικά στρατηγική θέση.

3.Τρίτη σύγκρουση συστημάτων που έγινε στην περιοχή μας ήταν ό,τι ακολούθησε την απόβαση των Βρετανών του Σκόμπι στην Αθήνα το 1944.
Είχαμε την…τιμή και ο Ψυχρός Πόλεμος να ξεκινήσει από τη χώρα μας.
Το Δυτικό και το Ανατολικό μπλοκ συγκρούστηκαν στα χώματα της ηπειρωτικής Ελλάδας από το ’44 έως το ’49,με νικητές τους Δυτικούς,όπως γνωρίζουμε όλοι.
Η ήττα των Ελλήνων κομμουνιστών και η παραδειγματική τιμωρία των ανταρτών και όσων είχαν συστρατευτεί μαζί τους υπήρξε το παράδειγμα που συνέτισε τα δύο μεγάλα κομμουνιστικά κόμματα της μεταπολεμικής Δυτικής Ευρώπης.Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ιταλικό,τα οποία μετά απ’αυτά που έγιναν στην Ελλάδα του Εμφυλίου,πήρα το μήνυμα και ακολούθησαν μια γραμμή “συναίνεσης”,παίρνοντας το ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας ουσιαστικά και όχι του Μπολσεβικισμού.|
Βέβαια για να παραδειγματιστούν τα κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης έπρεπε να ταλαιπωρηθεί η Ελλάδα αλλά είπαμε:
Η χώρα και η περιοχή ολόκληρη είναι πεδίο συγκρούσεων συστημάτων και κοινωνικών πειραματισμών εδώ και αιώνες.Το βλέπουμε όλοι και με τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στη Συρία και όχι μόνο.


[Βρετανοί του Σκόμπι στον ελληνικό Εμφύλιο,που ήταν μια ακόμη σύγκρουση (ξένων) συστημάτων στον ελλαδικό χώρο  https://www.sansimera.gr/articles/357 ]

Και μια τέταρτη σύγκρουση

Εκτός από τις τρεις αυτές συγκρούσεις συστημάτων και ξένων δυνάμεων στην περιοχή μας,υπάρχει για πολλούς και μια τέταρτη που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικά χρόνια.
Είναι η σύγκρουση αγορών χρήματος και κράτους/δημόσιας οικονομίας.
Εμείς την σύγκρουση αυτή τη ζούμε με την κωδική ονομασία …”Μνημόνια”,τα οποία θα τελειώσουν όταν θα λήξει και η σύγκρουση αυτή.Με τον έναν ή τον άλλο νικητή.Κράτος ή Αγορές.
Και μετά τα αποτελέσματα του πειράματος θα περάσουν και σε άλλες χώρες.
Κάτι που ήδη γίνεται δηλαδή σε Ιταλία,Ισπανία,Πορτογαλία και αλλού,με διαφορά 2-3 χρόνων  από εμάς.
Πάντα εμείς στην πρωτοπορία,εξάλλου.
Είτε πιονιέροι,είτε πειραματόζωα.