Ραδιοτηλεόραση by Kanakis

Ο Αντώνης Κανάκης είναι πάλι εδώ,για να πάει την τηλεόραση μας ένα βήμα παρακάτω.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

-Δείξε μου την τηλεόραση σου να σου πω ποιος είσαι.

Η τηλεόραση,είτε μας αρέσει,είτε όχι αντικατοπτρίζει την κοινωνία,τη χώρα,την κουλτούρα των ανθρώπων.
Σε δεύτερο βαθμό το κάνει ο Τύπος,το ραδιόφωνο.Παράλληλα με τις Τέχνες.
Το Σινεμά,ας πούμε,που για πολλά χρόνια και πριν την έλευση της Τηλεόρασης ήταν το κύριο μέσο προπαγάνδας των καθεστώτων αλλά και καθρέφτης των διαφόρων χαρακτήρων των κατοίκων μιας χώρας,μιας πόλης,μιας περιοχής.

Η τηλεόραση λοιπόν είναι κάτι το σημαντικό.Ακόμα.Δεν ξέρω για πόσο γιατί ήδη έχει έρθει το ίντερνετ μαζί με το σμάρτφον που πια σε μια συσκευή έχεις τα πάντα.Εικόνα,ήχο,βιβλία,εφημερίδες,συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με άλλους ανθρώπους και πάνω απ’όλα διαδραστικότητα.Δεν είσαι απλά ο δέκτης αλλά και ο πομπός των μηνυμάτων.
Παρόλα αυτά η τηλεόραση ακόμη κρατάει και παραμένει ένας καθρέφτης της κοινωνίας.

Οπότε δεν πρέπει να μας παραξενεύει ότι η ελληνική τηλεόραση στην εποχή της Κρίσης είχε πιάσει πάτο.
Κυριολεκτικά δεν βλεπόταν.
Τούρκικα προπαγανδιστικά σήριαλ,άθλια ριάλιτι,ειδήσεις χωρίς καμία εγκυρότητα και στημένα τοκ σόους με τους ίδιους και τους ίδιους καλεσμένους πολιτικούς να ξεκατινιάζονται στις ίδιες και τις ίδιες εκπομπές.
Πού και πού κανένα καλό φιλμ,που όμως λόγω του ίντερνετ τις περισσότερες φορές ένας που γουστάρει τον κινηματογράφο,θα το ‘χε δει σίγουρα από τον υπολογιστή του.

Και κάπου εδώ έρχεται η νέα εκπομπή του Αντώνη Κανάκη να πάει τα πράγματα λίγο παρακάτω.
Τηλεοπτικό ραδιόφωνο.
Κάνεις τηλεόραση σαν να έκανες ραδιόφωνο.
Βινύλια,τραγουδάρες,καλεσμένοι που δεν είναι ο…Άδωνις Γ.
Φυσικά είμαι σίγουρος ότι στον επόμενο τόνο θα ακολουθήσουν και άλλες εκπομπές “τύπου Κανάκη”,ακολουθώντας το κλασικό και ελληνοπρεπές “clopypaste”,όπως μετά το “Στην Υγειά μας” του Σπύρου Παπαδόπουλου ακολούθησαν αναρίθμητα τηλεοπτικά τραπέζια με live μουσική.
Σαν το ορίτζιναλ όμως δεν υπάρχει.
Άσε που οι περισσότεροι “ξεπατικωτές” επειδή σίγουρα δεν κατάλαβαν τη σημασία του βινυλίου,θα το παίζουν Κανάκηδες με…mp3-player και “playlist από την Αθήνα”,όπως μου είχε πει κάποτε μια ιδιοκτήτρια Ηρακλειώτικου ραδιοφώνου,που είχε τη φαεινή ιδέα να με βάλει να κάνω,λέει,εκπομπή με έτοιμες-λαϊκοπόπ-πλεϊλίστ και συγκεκριμένα σχόλια στα διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια.
-Κι εγώ τι θα κάνω;
-Εσύ θα έχεις το μικρόφωνο.
-Θα το παίρνω και στο σπίτι μου;

Με την επιστροφή Κανάκη κάτι αρχίζει να αχνοφαίνεται στην ελληνική tv.
Περιμένουμε τη συνέχεια.