“Το Αυτό” Vs “Θλιμμένη μπαλάντα της τρομπέτας”

Βάζουμε στη ζυγαριά δυο θρίλερ με κλόουν. “Το Αυτό” και η “Θλιμμένη Μπαλάντα”. Από τη μια η διαφημισμένη αμερικανιά και από την άλλη το ισπανικό αριστούργημα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Η ιστορία μιας άτυχης εξόδου στο σινεμά.
Για να δούμε το πολυδιαφημισμένο -δήθεν- αριστούργημα με τον…ιδιαίτερο τίτλο:
“Το Αυτό” (“ΙΤ”).Πώς αλλιώς να λέγεται κάτι τελείως ασυνάρτητο που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια;

Εναλλακτικά θα μπορούσε να λέγεται “Τα Αυτά” για να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι θα πάρει,έτσι και κάνει το λάθος να χάσει το βράδυ του μέσα σε μια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα,που από το πρώτο εικοσάλεπτο κιόλας παρακαλάς να έρθει ο κλόουν να σε φάει για να γλιτώσεις την ταλαιπωρία.

Μια ιστορία χωρίς αρχή,μέση και τέλος.
Ένας κλόουν που κυνηγάει παιδάκια και νεαρούς εφήβους που σαν κοινό τους γνώρισμα έχουν τον φόβο.
Το φόβο του πατέρα-βιαστή η κοπέλα πρωταγωνίστρια,της ψυχωτικής μητέρας που χαπακώνει το ψυχαναγκαστικό παιδί της,του ραβίνου πατέρα που καταπιέζει το γιο του,του παραβατικού νεαρού που φοβάται τον αστυνόμο πατέρα του,του νεαρού αφροαμερικάνου που δουλεύει στα σφαγεία και φοβάται να σκοτώνει τα πρόβατα,του χοντρούλη και του “γυαλάκια” που δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο από τους συμμαθητές τους.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα,πάνω στην οποία γράφτηκε το best seller του Stephen King με πρωταγωνιστή τον κλόουν Pennywise και έγινε ταινία πρώτη φορά το 1990.

Ο Πενιγουάιζ δεν κατάφερε να μας τρομάξει ούτε για μια στιγμή,όσα εφέ κι αν είχε η ταινία,όσα animation και δυνατά ηχητικά.Μας εκνεύρισε όλους γιατί δεν είχε ένα καθαρό μήνυμα,κάτι που να σε κάνει να καταλάβεις τι είναι αυτός ο κλόουν και γιατί εμφανίζεται εκεί που εμφανίζεται.
Στο τέλος βέβαια,και με αρκετή προσπάθεια αν δεν είχες διαβάσει το βιβλίο,ένωνες τα κομμάτια του παζλ και καταλάβαινες (πάνω-κάτω) το στόρι του φιλμ.
Κλαίγοντας τις δύο ώρες που πέρασες στο σινεμά και τις θερμίδες που πήρες από τα ποπκόρν που έφαγες και ήταν ό,τι καλύτερο σου συνέβη εκείνη την βραδιά.


“The last circus” (“θλιμμένη μπαλάντα της τρομπέτας”)

Αντίθετα με το αριστούργημα του τεράστιου Ισπανού σκηνοθέτη Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια (“crimen ferpecto”,”la comunidad”,”the oxford murders” κ.ά.),που η ιστορία του κλόουν (μάλλον των κλόουν,γιατί είναι δύο) είναι δοσμένη με όσο το δυνατόν πιο καθαρό τρόπο.
Η μεταμόρφωση ενός δειλού και θλιμμένου παλιάτσου σε τέρας εξαιτίας του έρωτα του την χορεύτρια του τσίρκου που δουλεύουν μαζί και συγχρόνως είναι η ερωμένη του σαδιστή κλόουν του οποίου ο ίδιος είναι βοηθός.
Με πινελιές πολιτικής,αφού ξεκινά από τον ισπανικό εμφύλιο και εξελίσσεται μέσα στη δικτατορία του Φράνκο,παρουσιάζει και την εξέλιξη της Ισπανίας όλο αυτό το διάστημα.

Από τη μια είχαμε λοιπόν ένα αριστούργημα και από την άλλη μια πολυδιαφημισμένη αρλούμπα,που λόγω του promotion έκοψε πολύ περισσότερα εισιτήρια παγκοσμίως.
Άσχετο αν όσοι βγαίναμε από την αίθουσα μόνο που δεν βρίζαμε τον σκηνοθέτη της Άντι Μουσιέτι.
Όταν η προπαγάνδα στο παρουσιάζει σαν “ταινιάρα” που δεν πρέπει να χάσεις,η όποια άποψη του κόσμου απλά περιττεύει.Το προϊόν θα πουλήσει σίγουρα.

http://www.athinorama.gr/cinema/article/to_auto_einai_o_neos_basilias_tou_tromou-2523791.html


“Το Αυτό” 1990-“Το Αυτό” 2017.Συγκρίσεις.