listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Στόχος ο ελεύθερος επαγγελματίας

Μετά το Δημόσιο υπάλληλο και τον συνταξιούχο,ο επόμενος στόχος ήταν ο αυτοαπασχολούμενος,ο μικροεπειχειρηματίας,ο ελεύθερος επαγγελματίας.Ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος ήταν απλά το παράπλευρο θύμα της κρίσης. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio,gr

Δημόσιοι υπάλληλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη (video)

Έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει ότι η κρίση ήταν  η ευκαιρία για μια νέα κοινωνική αρχιτεκτονική. Για να σχεδιαστεί δηλαδή ξανά από την αρχή η κοινωνία,οι τάξεις,οι επαγγελματικές συντεχνίες,το επίπεδο διαβίωσης και ο τρόπος ζωής των πολιτών.
Στο νέο πλάνο αφενός θα έπρεπε ο μέσος πολίτης να έχει χαμηλότερο επίπεδο ζωής,να καταναλώνει λιγότερο,να έχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία και να παράγει περισσότερο,κερδίζοντας λιγότερα για να μπορεί να επιτευχθεί το χαμηλότερο κόστος εργασίας,που απαιτείται ώστε η οικονομία μας να γίνει “ανταγωνιστική” (εντός ή εκτός εισαγωγικών ανάλογα από ποια πλευρά βλέπεις τα πράγματα).

Όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι λογικό ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις αφού οι αλλαγές του θα είχαν αρνητική επίδραση στη ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών.
Κυρίως των μεσαίων στρωμάτων,που μέχρι το 2009 στην Ελλάδα,όπως και σε όλες τις δυτικού τύπου κοινωνίες,αποτελούσαν τη μεγάλη μάζα του κόσμου.

Δημόσιοι Υπάλληλοι-Συνταξούχοι-Ελεύθεροι Επαγγελματίες-Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

Μια κατηγορία εργαζομένων της οποίας έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός,μαζί με τις αποδοχές, ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι.Κατασυκοφαντήθηκαν,στοχοποιήθηκαν,μειώθηκε ο αριθμός τους και χειροτέρεψαν οι συνθήκες της εργασίας τους.Μειώθηκαν οι αποδοχές,δυσκόλεψε η μονιμοποίηση,καλύφθηκαν οι ανάγκες του Δημοσίου από αναπληρωτές και εποχιακούς.

Η δεύτερη κατηγορία ήταν  οι συνταξιούχοι.Εκεί έγινε η μεγάλη σφαγή,με τις τρομερές μειώσεις,την καθυστέρηση πληρωμής της σύνταξης για όσους ήταν να συνταξιοδοτηθούν στα χρόνια της κρίσης.
Το εφάπαξ που χάθηκε για χιλιάδες δικαιούχους,την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης κτλ

Και αν για την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία του πληθυσμού υπήρχε η δικαιολογία του ότι επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά,άρα  αφού το δημόσιο είχε “χρεοκοπήσει”,έπρεπε να πληρώσουν εκείνοι το μάρμαρο.
Μια τρίτη (αλλά και μια τέταρτη) κατηγορία έπρεπε να συντριβεί σιωπηλά,αφού κανείς από όσους είχαν αναλάβει να περάσουν στην κοινωνία το επίσημο αφήγημα (δημοσιογράφοι,αναλυτές,πολιτικοί),δεν μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή την εξέλιξη.

Μιλάμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τους αυτοαπασχολούμενους,Τους αγρότες,μικρομεσαίους ιδιοκτήτες γης.
Όσους δηλαδή δουλεύουν αυτόνομα και δεν έχουν σχέση με το δημόσιο,που…”χρεοκόπησε” αλλά παρόλα αυτά ήταν εμπόδιο στο νέο σχεδιασμό.
Γιατί το νέο πλάνο περιελάμβανε μια κοινωνία που θα υπάρχουν κυρίως οι “μεγάλοι παίχτες”,οι επενδυτικοί όμιλοι,οι πολυεθνικές,ενώ οι μικρομεσαίοι έπρεπε να φύγουν από τη  μέση για να μείνει χώρος για τα μεγάλα “ψάρια”. (Βλ.παρακάτω βίντεο)


[Υπερπληθώρα μικρών επιχειρήσεων-Υπερθπληθώρα γιατρών,αγροτών κτλ
Το λένε οι άνθρωποι στα ίσια: “Να γίνεις υπάλληλος σε επιχείρηση”.Τέλλογλου]

Ας το πούμε με παραδείγματα

Ο κυρ Μήτσος με το μίνι-μάρκετ του,που για να ανταγωνιστεί θα πρέπει να το δουλεύει 24ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα,πρέπει να φύγει από την πιάτσα.
Το ίδιο κι ο ιδιώτης γιατρός,ο μηχανικός,ο φαρμακοποιός,ο δικηγόρος.
Αντί να έχει ο καθένας τη δική του μικρή επιχείρηση ή δουλειά το “ορθολογικό” για να προχωρήσει το σύστημα είναι να χάσει την αυτονομία του και να μετατραπεί σε υπάλληλο μεγαλύτερων επιχειρήσεων.Ο αυτόνομος γιατρός να κλείσει το ιατρείο του και να πάει υπάλληλος σε ιδιωτική κλινική,ο μηχανικός να κλείσει το γραφείο του και να πάει υπάλληλος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία κοκ.
Παρομοίως και για τον ιδιοκτήτη ενός ταξί που δουλεύει μόνος το αυτοκίνητο του.Θα ήταν καλύτερο να το …χάσει και να γίνει οδηγός σε ένα από τα ταξί μιας πολυεθνικής που θα δραστηριοποιηθεί,ας πούμε,στην Αθήνα  (ονόματα εταιριών δε λέμε,ένα γκουγκλάρισμα αρκεί για να τα διαβάσετε).
Ακόμη-ακόμη,για να το πάμε και λίγο πιο μακριά,και ο ιδιοκτήτης ακινήτου που το νοικιάζει είναι ένα πρόβλημα στο νέο σχεδιασμό,αφού το πλάνο προβλέπει μικρή ιδιοκατοίκηση και συσσώρευση σπιτιών σε εταιρίες που θα τα ενοικιάζουν ή θα τα πουλάνε σε μεγάλη κλίμακα,ελέγχοντας καλύτερα τις τιμές στην αγορά.
Θα το έχετε ακούσει πολλές φορές πως οι Έλληνες έχουμε πολλά σπίτια και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης,ενώ οι Γερμανοί όχι.Οπότε τα σπίτια θα πρέπει να “φύγουν” από πάνω σας και να πάνε σε μεγάλες εταιρίες.Για την “ανάπτυξη” και το “καλό” της χώρας,πάντα.

Εξάλλου από μόνη της η ιδιοκατοίκηση είναι “τροχοπέδη”,αφού κρατάει “δεμένο” το εργατικό προσωπικό στο μέρος που έχει το σπίτι του.Αν δεν έχεις δικό σου σπίτι,μπορείς να δουλεύεις έναν χρόνο εδώ,τον άλλο στην άλλη άκρη της Ευρώπης,(όπου χρειάζονται εργαζόμενους) και απλά να νοικιάζεις από μεγάλες εταιρίες το μέρος που θα μένεις,για όσο διάστημα το χρειάζεσαι,κάνοντας ακόμη πιο ευέλικτη την  αγορά εργασίας.

Το παζλ

Τα πράγματα είναι απλά αν έχεις στο μυαλό σου τη συνολική εικόνα του παζλ και όχι αποσπασματικά κάποια κομμάτια του,αυτά δηλαδή που θέλουν να σου παρουσιάζουν.
Αν πιστεύεις δηλαδή ότι το κράτος ήταν πολύ μεγάλο και χρεοκόπησε φυσικά και σου είναι  δύσκολο να κατανοήσεις το γιατί θα πρέπει να σου πιουν το αίμα και να σε κάνουν να κλείσεις το μπλοκάκι σου.
Εσύ ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν επιβαρύνεις το κράτος και αντί να σε πριμοδοτήσουν οι πολιτικές της λιτότητας,σε συνθλίβουν.Όπως και τον μικροϊδιοκτήτη ακινήτων ή της αγροτικής γης.
Με ατέλειωτους φόρους,που δεν πάνε προφανώς στο ανύπαρκτο κοινωνικό μας κράτος,που μοιράζει κοινωνικό μέρισμα στα…λόγια από τα πρωινάδικα της τηλεόρασης.

Συνταξιούχος,δημόσιος υπάλληλος και ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος-μικροϊδιοκτήτης γης ή ακινήτων ήταν εξαρχής ο στόχος της κρίσης.
Για να “καθαρίσει” η πιάτσα και να μπορέσουν να επενδυθούν τα τεράστια κεφάλαια που υπάρχουν και “στέκονται” στην παγκόσμια οικονομία.

Παράπλευρη απώλεια

Η τέταρτη κατηγορία που χτυπήθηκε αλύπητα από την κρίση ήταν αυτή των ιδιωτικών υπάλληλων,αυτή ήταν όμως περισσότερο μια “παράπλευρη απώλεια”,λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας που έφερε η συνολικότερη πολιτική της λιτότητας.
Ο στόχος είπαμε ποιος ήταν εξαρχής.
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να μειωθεί το κράτος και αυτοαπασχολούμενοι,ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα.Μαζί με τις μικρές και μεσαίες περιουσίες σε γη και κτήρια.
Λίπασμα όλοι αυτοί για να ανθίσει πάλι ο ανθός της …ανάπτυξης.


 

ΛΙΝΚΣ

http://www.enikos.gr/economy/547159/miranta-xafa-oi-syntaxeis-prepei-na-perikopoun-ki-allo

http://www.kathimerini.gr/912359/article/epikairothta/ellada/h-xartografhsh-toy-dhmosioy

http://www.iefimerida.gr/news/279407/pano-apo-600000-dimosioi-ypalliloi-stin-ellada-ayxithike-o-arithmos-toys

http://www.huffingtonpost.gr/stellakasdagli/-_4139_b_9235812.html

http://www.kathimerini.gr/867735/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-ellhnes-protimoyn-thn-aytoapasxolhsh

http://www.protothema.gr/economy/article/402542/institouto-ippr-stin-ellada-to-megalutero-pososto-eleutheron-epaggelmation-stin-europi/

http://www.koinignomi.gr/news/oikonomia/epiheirimatikotita/2016/09/07/se-dysheri-thesi-oi-mikres-epiheiriseis.html