Το παιχνίδι των οικονομικών κύκλων

Από την Ευμάρεια στην Κρίση.Από το καλοκαίρι στο χειμώνα.Αυτά είναι τα δύο πρόσωπα του Καπιταλισμού,που εναλλάσσονται.
Έτσι ο Σπ.Μπιμπίλας θα έπαιρνε τρεις χιλιάδες ευρώ σύνταξη αν έβγαινε την εποχή των παχιών αγελάδων,τώρα θα πάρει χίλια κάτι γιατί “αναπροσαρμόστηκε” στα δεδομένα της κρίσης.Όλοι και όλα αναπροσαρμόζονται όταν έρχεται η κρίση,εκτός από τα χρέη προς το τραπεζικό σύστημα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Ο Καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα με δυο πρόσωπα.
Της ευμάρειας και της κρίσης.

Αρχικά την περίοδο της ευμάρειας το χρήμα αυγατίζει,η επιχειρηματικότητα είναι στα καλά της,οι πολίτες αυξάνουν τα εισοδήματα τους,την προσωπική τους περιουσία,τα μεροκάματα τους και χτίζουν τη ζωή τους πάνω σε αυτά τα στάνταρντς.

Μετά  όμως κάποια στιγμή,νομοτελειακά,έρχεται η κρίση.
Αφού προηγηθεί πρώτα μια “απορρύθμιση” του συστήματος  για διάφορους λόγους,προκαλώντας όμως την συμπίεση της κερδοφορίας και έχοντας σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων,άρα λιγότερες δουλειές για τον κόσμο,ανεργία,φτώχεια,ακόμη μικρότερη ζήτηση στην αγορά,άρα ακόμη λιγότερες επενδύσεις κοκ

Στο τραπεζικό σύστημα τώρα η μείωση του εισοδήματος των πολιτών και των κερδών των επιχειρήσεων στην περίοδο της κρίσης έχει σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα στα δάνεια.
Όσοι έχουν πάρει δάνεια στην εποχή της ευμάρειας δεν μπορούν πια να τα αποπληρώσουν,ενώ όλο και λιγότεροι παίρνουν καινούργια δάνεια στη φάση της κρίσης,αφού έτσι κι αλλιώς ούτε οι τράπεζες δίνουν ρευστό γνωρίζοντας ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να το πάρουν πίσω.

Εσωτερική υποτίμηση: Το κρεβάτι του Προκρούστη

Όσο πιο μεγάλη και απότομη είναι η αύξηση της αγοράς στη φάση της ευμάρειας,τόσο πιο βαθιά είναι και η κρίση που θα έρθει.
Η κρίση που ζούμε την τελευταία 8ετία,για παράδειγμα,έρχεται μετά από το τεράστιο “μπουμ” ανάπτυξης και ευημερίας της προηγούμενης 20ετίας.

Στη φάση λοιπόν του χειμώνα της οικονομίας (κρίση),που διαδέχεται το αντίστοιχο καλοκαίρι (περίοδος ευημερίας),αυτό που γίνεται είναι μια μορφή επαναπροσδιορισμού των πάντων.
Εκεί που έπαιρνες 10,θα παίρνεις 5,ας πούμε,εκεί που το ενοίκιο έκανε 6,θα κάνει 3,εκεί που η επιχείρηση σου κοστολογούνταν 100,θα κοστολογηθεί τώρα 30.
Εκεί που ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας (βλ. Video) περίμενε να πάρει 3.000 ευρώ σύνταξη,τώρα θα πάρει χίλια κάτι,το δάνειο του όμως θα παραμείνει στο ύψος που είχε προ-κρίσης.

Αυτό είναι και το σημείο-κλειδί για να καταλάβουμε το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα.
Στη φάση της ευμάρειας τα πάντα αυξάνουν,μεγεθύνονται, μεγαλώνουν.Τότε οι πολίτες,οι επιχειρήσεις και τα κράτη παίρνουν δάνεια από τις Τράπεζες και τις αγορές χρήματος.
Όταν έρχεται η κρίση τα πάντα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω:
Κέρδη,μεροκάματα,αξίες περιουσιών  κτλ
Εκτός από τα δάνεια!
Τα χρέη των πάντων μένουν ως είχαν προ κρίσης.
Φουσκώνουμε δηλαδή την κοινωνία με ρευστό,τους βάζουμε όλους στη διαδικασία της παραγωγής.
Κτίζουν σπίτια (οι πολίτες),φτιάχνουν δρόμους (τα κράτη),φτιάχνουν καινοτόμες επιχειρήσεις (οι επιχειρηματίες)…μετά ξεφουσκώνουμε την αγορά από ρευστό και όποιος δεν μπορεί να το βρει,του παίρνουμε αυτά που έχει φτιάξει την περίοδο των παχιών αγελάδων.Μέχρι να τελειώσουν όσα είχαμε να πάρουμε και να αρχίσει πάλι μια νέα περίοδος ευμάρειας.
Ένας νέος οικονομικός κύκλος.