listen live
ακούτε τώρα: 10:00-12:00

Σύνδεση με Real fm - (Νίκος Χατζηνικολάου)

listen live
ακούτε τώρα: 10:00-12:00

Σύνδεση με Real fm - (Νίκος Χατζηνικολάου)

ακολουθεί: 12:00 -14:00

Ανατροπή & Πέναλτι - (Nίκος Μαρκάκης)

e-radio logo

Αντετοκούνμπο.Ποιος έχει δικαίωμα να φορά τη φανέλα της Εθνικής;

Τι είναι η Εθνικές ομάδες των χωρών;Πρέπει να παίζουν μόνοι οι ντόπιοι;
Και ποιοι μπορούν να θεωρηθούν ντόπιοι;
Τι είναι το jus soli και τι το jus sanguinis;
Αρκεί να γεννηθείς κάπου για να είσαι μέρος του λαού που ζει εκεί;Τι ισχύει στην Αμερική,τι ισχύει στην Ευρώπη; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Τώρα που κόπασε κάπως η δημόσια συζήτηση γύρω από την ακύρωση της συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο  με την Εθνική ομάδα στο Eurobasket,που διεξάγεται αυτές τις μέρες,και το κατά πόσο είναι Έλληνας ή όχι για να παίζει στην Εθνική,είναι -πιστεύω- το σωστό timing για να αναλύσουμε το θέμα του ποιος πρέπει ή μπορεί να συμμετέχει στις εθνικές ομάδες.Στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο.
Είναι δηλαδή σωστό να  παίζουν στις εθνικές ομάδες των χωρών αθλητές των οποίων οι ρίζες δεν είναι από τις χώρες αυτές;
Νομίζω πως είναι κατανοητό ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα ξερό ναι ή όχι και το θέμα έχει πολλές πλευρές που δεν αναλυονται επαρκώς στο δημόσιο διάλογο.

Καταρχήν να πούμε ότι στην Εθνική  θα πρέπει να παίζουν αθλητές που έχουν έστω κάποια σχέση με το κράτος το οποίο εκπροσωπεί η συγκεκριμένη ομάδα.
Κάτι που δεν ίσχυε πάντα στην πράξη,αφού όσες χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα,ιστορικά,ενισχύουν τις εθνικές τους,σε όλα τα σπορ,με ποιοτικούς αθλητές από άλλες χώρες για να φέρουν επιτυχίες.

Από την Ιταλία του Μουσολίνι και τους Αργεντινούς της παίχτες,που σήκωσαν δύο Mundial προπολεμικά,(1934-1938),μέχρι τους αρσιβαρίστες και όχι μόνο,από τις ανατολικές χώρες που έφεραν οι διάφορες ομοσπονδίες της χώρας μας από το 1990 και μετά,μαζεύοντας μετάλλια και επιτυχίες σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις,οι “μεταγραφές” αθλητών από χώρα σε χώρα μέσω πολιτογράφησης είναι κάτι το αρκετά συχνό.Τουλάχιστον τα παλιότερα χρόνια.

Γιατί σήμερα οι περισσότερες πλούσιες χώρες της Ευρώπης (κυρίως) δεν έχουν ανάγκη να πολιτογραφήσουν αθλητή κάνοντας τον “μεταγραφή” από άλλη χώρα.
Είναι οι ίδιες multi-racial,πολυφυλετικές και έχουν παιδιά από όλες τις ηπείρους.Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις κλασικές,πρώην αποικιοκρατικές Μεγ.Βρετανία και Γαλλία αλλά ακόμη και σε χώρες όπως η Φινλανδία,ας πούμε,που έχει παίκτες σε αυτό το Eurobasket με αφρικανικές ρίζες!

Οπότε το ερώτημα είναι απλό:
Μπορεί να θεωρηθεί Φιλανδός ο Τζαμάρ Ουίλσον;
Μπορούν να θεωρηθούν Έλληνες οι Αντετοκούνμπο (ή ο Κάχι Καχιασβίλι για να μην γίνει παρεξήγηση λόγω του χρώματος των παιδιών).

Jus sanguinis vs Jus solis 

Αρκεί για να είσαι Έλληνας,να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα;
Βάσει του νόμου που ίσχυε στη χώρα μας μέχρι το 2015,όχι.
Έπρεπε να είναι ένας από τους δυο σου γονείς Έλληνας ή πρακτικά αρκούσε να έχεις έναν παππού ή μια γιαγιά Ελληνίδα.Γιατί;
Γιατί ίσχυε το Jus Sanguinis,το “Δίκαιον του αίματος“.
Γινόσουν Έλληνας,αν είχες ελληνική καταγωγή.
Σήμερα βέβαια μετά τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (είναι και οι ΑΝΕΛ μέσα στην κυβέρνηση αυτή,μην το ξεχνάμε),αρκεί να γεννηθείς στην Ελλάδα από ξένους γονείς,οι οποίοι όμως διαμένουν νόμιμα και να παρακολουθήσεις το Δημοτικό για να πάρεις την ιθαγένεια.
Όπως καταλαβαίνουμε όμως είναι νωρίς για να πάρουμε αθλητές από αυτή την κατηγορία,τα πρώτα ελληνάκια ξενικής καταγωγής είναι ακόμη μικρά για να συμμετάσχουν σε Εθνικές ομάδες.
Πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια.

[Με σκούρο μπλε χρώμα οι χώρες όπου ισχύει το δίκαιο του εδάφους,με γαλάζιο εκεί που ισχύει το δίκαιο του αίματος με προϋποθέσεις και με γκρίζο εκεί που ισχύει το δίκαιο του αίματος μόνο.Σημείωση:Η Ελλάδα από το 2015 έχει γίνει “γαλάζια”. Φωτό-Κάτω: Η Τασία διαδηλώνει για την ιθαγένεια.]

Να πούμε εδώ ότι το δίκαιον του αίματος ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες με τις τρεις σημαντικότερες,τη Γαλλία,την Βρετανία και τη Γερμανία να το έχουν αλλάξει σε δίκαιο του αίματος υπό προϋποθέσεις,δηλαδή αφήνουν ένα παράθυρο για όσους γεννήθηκαν από ξένους γονείς στο έδαφος τους.

Από την άλλη στις ΗΠΑ και στις χώρες της Αμερικάνικης ηπείρου αρκεί απλά να γεννηθείς εκεί για να πολιτογραφηθείς Αμερικάνος,Καναδός,Περουβιανός κοκ
Γιατί στις συγκεκριμένες χώρες ισχύει το “Δίκαιον του εδάφους” (Jus solis).
Είσαι Καναδός,αρκεί να έχεις γεννηθεί στον Καναδά,οποιαδήποτε κι αν είναι η καταγωγή σου.

Δίκαιον του εδάφους εναντίον Δικαίου του αίματος δηλαδή.
Σε χώρες με ιστορικούς λαούς ισχύει το δεύτερο γιατί όταν δημιουργήθηκαν, δεν είχαν ανάγκη από μετανάστες,ενώ σε νέες χώρες που  είχαν κάποτε ανάγκη από ξένο ανθρώπινο δυναμικό (πχ ΗΠΑ) ίσχυσε το πρώτο.
Δηλαδή “έλα σε μας και το παιδί σου που θα γεννηθεί εδώ θα γίνει απευθείας δικός μας πολίτης”.

Σήμερα στην Ελλάδα κάναμε καλά που  αλλάξουμε το δίκαιο του αίματος και να το κάνουμε “υπό προϋποθέσεις”;
Όσον αφορά τον αθλητισμό σίγουρα κάναμε καλά.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα παιδιά των μεταναστών,που θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εθνικές μας ομάδες,σε λίγα χρόνια θα είναι ο  κορμός τους,δίνοντας τους το ένα κλικ παραπάνω,που έψαχναν πολιτογραφώντας ξένους αθλητές στο παρελθόν.
Για όλες τις άλλες παραμέτρους του ζητήματος.Εθνικές,κοινωνικής συνοχής κτλ δεν είναι εδώ ο χώρος να τις αναλύσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *