Περιμένοντας το ευρώ

Ενάμιση δις είναι οι οφειλές του κράτους προς εταιρίες και πολίτες,που κάποτε μπορεί να πληρωθούν αλλά στην Οικονομία το αύριο κοστίζει.Αντίθετα στον Έλληνα συναισθηματικά κοστίζει το να τον πληρώνουν με “παρακατιανό” νόμισμα.Προτιμά το ευρώ κι ας το βλέπει σπάνια.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Στην Οικονομία το αύριο κοστίζει.
Αν σου χρωστάω 100 ευρώ είναι διαφορετικό να σου τα δώσω σήμερα και διαφορετικό να στα δώσω σε έναν χρόνο.
Η καθυστέρηση στοιχίζει.
Σε σένα,φυσικά.Γιατί σε μένα είναι κέρδος.

Σε μια χώρα που η αγορά έχει μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερο ρευστό,εδώ και μια δεκαετία σχεδόν (ήδη πριν από την επίσημη αρχή της κρίσης) και που ειδικά το cash money κοστίζει παραπάνω μέχρι και 20%,έρχεται το κράτος και κάνει στάση πληρωμών προς όλους,την ίδια στιγμή που κυνηγάει μέχρι και τον ανθρωπάκο που πουλάει τα κάστανα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν κόβει αποδείξεις.

Έτσι έχει γίνει πια θεσμός το να μην πληρώνει στην ώρα τους τούς γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία,τους φαρμακοποιούς,τα γραφεία που έχουν αναλάβει εργολαβίες για έργα ή ο,τιδήποτε άλλο.
Να μην πληρώνει στην ώρα τους όσους βγαίνουν στη σύνταξη ή περιμένουν το εφάπαξ τους ,να μην πληρώνει τους προμηθευτές… και τόσους άλλους.

Το “δεν πληρώνω στην ώρα μου” όμως σημαίνει ότι εκεί που σου χρωστάει πχ 100 ευρώ,αν στα δώσει σε ένα χρόνο,θα είναι 80 ή 70 ή και λιγότερα,αναλόγως την περίσταση.
Σίγουρα όμως λιγότερα.Σε ευρώ,πάντα,σε..σκληρό νόμισμα δηλαδή αλλά λιγότερα (σκληρά νομίσματα).

Για παράδειγμα αν είσαι φαρμακοποιός, έχεις δώσει το φάρμακο στον ασφαλισμένο πολίτη και με τα λεφτά που πρέπει να σου πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο,θα αγόραζες τα επόμενα φάρμακα για να μπορεί να λειτουργεί η επιχείρηση σου.Το να πληρωθείς σε ένα,δύο ή και παραπάνω χρόνια,μπορεί να σημαίνει για σένα και ολοκληρωτική καταστροφή.
Μπορεί όταν τα πάρεις να έχεις βάλει ήδη λουκέτο.
Ή να είσαι με ένα χρέος στην πλάτη,γιατί αναγκάστηκες να πας σε δανεισμό (τραπεζικό ή…”παρατραπεζικό”),προκειμένου να συνεχίσεις να έχεις ανοιχτή την επιχείρηση σου.Ο χρόνος είναι χρήμα

Άρα το εκατοστάρικο είναι εκατοστάρικο,αν πληρωθεί σήμερα.Αν  πληρωθεί αύριο,θα είναι εκατό μείον τη ζημιά,που σου έκανε η έλλειψη ρευστού την στιγμή που το είχες ανάγκη,μείον τους τόκους που ενδεχομένως έχασες,μείον το κέρδος από την επένδυση που θα μπορούσες να κάνεις,αν είχες τα χρήματα σου στην ώρα τους και όχι ετεροχρονισμένα.

Οπότε καταλαβαίνει κι ο καθένας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά,που κανείς δεν πληρώνει κανέναν στην ώρα του (ή και καθόλου πολλές φορές),έχει κόστος για κάποιους και κέρδος για κάποιους άλλους.
Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε,θα το δείξει το μέλλον,όταν θα μπορεί να γίνει μια συνολική αποτίμηση της περιόδου της κρίσης.
Πόσες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και πόσες μεγάλες αλυσίδες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες.
Πόσο έπεσε η αμειβόμενη εργασία.Ποιοι έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και σε ποιους πήγαν κτλ

Η έλλειψη ρευστού έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στην κοινωνία.
Και σε όσους σας λένε το αμίμητο: “και τι μπορούσαμε να κάνουμε;”,να τους απαντάτε ότι πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε,αν δεν ήμασταν ερωτευμένοι με το ευρώ.

Με το φόβο του να μην χάσουμε το “υπερπολύτιμο” νόμισμα και να πάμε (ίσως) σε κάποιο άλλο με μικρότερη αξία,προτιμούμε να μας χρωστούν αλλά σε ευρώ.
Να ζούμε δηλαδή σε μια -πρωτότυπη- αχρήματη κοινωνία,μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,στην Ευρωζώνη,στον σκληρό πυρήνα του “Ανεπτυγμένου Κόσμου”.

Το ότι γράφουμε αυτή την στιγμή Ιστορία,είναι το μόνο σίγουρο.
Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι πολύ σύντομα,το 2018 ας πούμε με τα πλεονάσματα που μας ζητάει η ΕΕ, ακόμη και το “I OWΕ YOU” του Βαρουφάκη θα φαντάζει παράδεισος.
Το παράλληλο κρατικό νόμισμα δηλαδή με το οποίο ήθελε ο Γιάνης να πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του,θα μοιάζει με ανώδυνη λύση,μπροστά στην επιλογή ενός νομίσματος-φάντασμα που δεν υπάρχει πια πουθενά στην αγορά.