Λίγο αυτομαστίγωμα ακόμα;

Αν είναι κάτι για το οποίο θαυμάζω την ελληνική άρχουσα τάξη και τους διανοούμενους της διαχρονικά είναι το ότι έχει πείσει όλους τους Έλληνες ,ότι για τα δεινά τους φταίνε -αποκλειστικά και μόνο- οι ίδιοι! Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Λίγο αυτομαστίγωμα ακόμα ή χορτάσατε τις τελευταίες μέρες;
Αυτό που πιστεύει ο μέσος Κρητικός για τους νεκρούς της κρητικής ασφάλτου είναι ότι φταίει η κακή οδήγηση που κάνει ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.
Οι δρόμοι,η σήμανση και οι υποδομές φταίνε λίγο έως καθόλου.
Ακόμη κι αν ο δρόμος δεν έχει στηθαίο ή η στροφή σε πετάει έξω ή αντί για ταχεία κυκλοφορίας υπάρχει δρόμος-κατσικόδρομος,που θα πρεπε κανονικά να συνδέει χωράφια και όχι πόλεις του 21ου αιώνα,πάλι το φταίξιμο είναι του πολίτη που δεν κάνει σωστή χρήση του κατσικόδρομου,με τις διασταυρώσεις μέσα στην εθνική οδό (ας πούμε) και τα δύο ρεύματα που γίνονται ένα στα καλά καθούμενα.

Εδώ είναι Ελλάδα λοιπόν.Εδώ για τα πάντα φταίει “η νοοτροπία”.Σ’αυτήν τα ρίχνουμε και καθαρίσαμε.
Γιατί είναι πολύ απλό να τα ρίχνουμε όλα στη νοοτροπία,το ταμπεραμέντο,τις “ιδιαιτερότητες” του λαού.
Και μετά να νίπτουμε τα χέρια μας -ως εξουσία- για την πραγματικότητα.
Την πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με τη νοοτροπία του Μανώλη ή του Σήφη αλλά με το ότι εν έτη 2017 το νησί της Κρήτης ενώνεται οδικά με έναν δρόμο του 19ου αιώνα.

Από κει θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η συζήτηση και μετά να καταλήγαμε και στο…φολκόρ,τις παραδόσεις,την…Τουρκοκρατία,την έλλειψη παιδείας (wow!) και όλα αυτά τα κλισέ που ακούγονται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι,που με λίγη σοβαρότητα εκ μέρος του κράτους,θα είχε αποφευχθεί.
Με κάμερες ασφαλείας,με μπλόκα της αστυνομίας και κυρίως με σύγχρονα οδικά έργα,που δίνουν ασφάλεια στην οδήγηση ακόμη και του πιο άσχετου ή του πιο αφηρημένου οδηγού.Γιατί υπάρχουν και τέτοιοι.

Τα υπόλοιπα τα υπαρξιακά είναι για να οδηγούν την σκέψη του Έλληνα στο κλασσικό ρωμέικο αυτομαστίγωμα.
Την αυτοκριτική που καταλήγει στο ότι φταίμε ο ίδιος για ό,τι κακό του συμβαίνει,φταίει η μοίρα του ,τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας,η έλλειψη παιδείας και τα σχετικά…γενικά κι αόριστα.

Έτσι για τα αυθαίρετα έφταιγε ο κόσμος που ήθελε να στεγαστεί και όχι το κράτος που δεν είχε φτιάξει σχέδιο πόλης.Προφανώς γιατί κόστιζε.Οπότε ασ’τους να χρίζουν αυθαίρετα να τους έχουμε και στο χέρι μετά.
Για τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών έφταιγαν οι ίδιοι και όχι το ότι δούλευαν με οριακό κέρδος,γιατί ήμασταν μια φτωχή χώρα χωρίς μεγάλη αγορά.
Για τα παιδιά που έφευγαν στο εξωτερικό για να σπουδάζουν,έφταιγαν τα ίδια που δεν πέρασαν από το …αδιάβλητο και τέλειο σύστημα των Πανελληνίων.|Για το ότι περνούσε ένας στους πενήντα -τα παλιά χρόνια προ Αρσένη- επειδή το κράτος δεν είχε φτιάξει πανεπιστήμια για να καλύψει την ανάγκη της κοινωνίας για πτυχιούχους πολίτες,δεν το ακούσαμε ποτέ σε καμιά τηλεόραση.
Για τις 3 κι 60 που ήταν η μισθωτή εργασία (τώρα πια δεν υπάρχει ούτε αυτή),προφανώς και έφταιγε η Πτώση της Κωνσταντινούπολης,η Κερκόπορτα,οι Άγγλοι,Γάλλοι,Πορτογάλοι και φυσικά ποτέ η ντόπια πλουτοκρατία που είχε το λαό στην πείνα.

Για το μόνο που πραγματικά πρέπει κανείς να βγάλει το καπέλο στην ντόπια άρχουσα τάξη και τους διανοούμενους της,που περνάνε τα μηνύματα της στο λαό,είναι το ότι τον έχουν πείσει τους Έλληνες,ότι για όλα τους τα δεινά φταίει το …κισμέτ και ο κακός τους εαυτός.
Αυτοί που το σχεδίασαν αυτό το κράτος και το έκαναν σαν τα μούτρα τους,δε φέρουν ευθύνη καμιά.
Μαζί τα φάγαμε,εξάλλου.Το ξεχάσατε;