Νομοθεσία για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Για να μη μιλάμε γενικά κι αόριστα.Τι λέει ο νόμος.Ποια είναι τα δικαιώματα και κυρίως οι υποχρεώσεις των ανθρώπων που έχουν ζώα συντροφιάς,γιατί εννοείται ότι τα ζωάκια δε φέρουν καμία υποχρέωση έναντι του νόμου.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Πολλές συζητήσεις σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο διαδίκτυο,σε φόρουμ,social media κτλ ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων) και όλους τους υπόλοιπους που εκδηλώνουν τη δυσφορία τους.
Η κλασσική απάντηση που ακούμε από την πλευρά των ιδιοκτητών των ζώων είναι το “υπάρχει νόμος που προστατεύει τα ζώα,δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε”.
Την ίδια απάντηση χρησιμοποιούν και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως φιλόζωοι (λες και όλοι οι υπόλοιποι μισούμε τα ζώα),που στις περιπτώσεις αδέσποτων δημιουργούν φασαρίες,πάντα με το επιχείρημα ότι “υπάρχει νόμος που τα προστατεύει”.

Φυσικά το νόμο αυτό ή το νομικό πλαίσιο που διέπει τα ζώα συντροφιάς,διαφορετικά από τα υπόλοιπα ζώα,που τα τρώμε,δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο να μας πουν τι λέει ακριβώς ή έστω ποια είναι τα κυριότερα σημεία,για τα ζώα αλλά κυρίως για τους ιδιοκτήτες τους.

Λοιπόν οι νόμοι του 2012 και του 2014 αυτούσιοι,για να μη μιλάμε γενικά κι αόριστα.
Απλά κλικάροντας τα παρακάτω λινκ:

nomos-4039

nomos-4235-mono-46k47

Εμείς θα τονίσουμε κάποια σημεία,που απ’ότι φαίνεται δεν έχουν γίνει κατανοητά από τον περισσότερο κόσμο:
1.Το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς έχει ιδιοκτήτη ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την υγεία και την ευζωία του.
Πρέπει το ζώο να έχει ταυτότητα,με όλα τα στοιχεία του,πιστοποιητικό κτηνιάτρου και αυτά τα στοιχεία να τα έχει στείλει στον δήμο.
Επίσης ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος και για τα όποια προβλήματα δημιουργήσει το ζώο του.
Για παράδειγμα αν επιτεθεί ο σκύλος κάποιου σε άλλο ζώο ή πολύ περισσότερο σε άνθρωπο.

Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τον χώρο που θα βρίσκεται το ζώο.
Δεν μπορεί να βρίσκεται σε ακάλυπτους ή κοινόχρηστους χώρους,αν είναι σκύλος θα πρέπει όταν είναι εκτός σπιτιού να του φοράει περιλαίμιο και λουρί και να μαζεύει τις ακαθαρσίες του.


2.Για τα αδέσποτα  υπεύθυνος είναι ο δήμος της περιοχής όπου βρίσκονται.
Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τα περιμαζέψει σε χώρους δικούς του ή φιλοζωικών οργανώσεων,όπου και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος θα έχει την επίβλεψη.
Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει από τα αδέσποτα ζώα,την ευθύνη την φέρει ο δήμος.