Απάντηση στους “Έλληνες Εθνικούς”

“Εθνικοί εναντίον Ορθοδόξων”. Περίμενα αντιδράσεις από τους Ορθόδοξους αλλά τελικά θίχτηκαν οι Εθνικοί. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Ευχαριστώ τους “Έλληνες Εθνικούς” για την ευγενική τους απάντηση στο προχτεσινό μου άρθρο.
Παρότι το επίπεδο μου (γνωσιακό,πολιτισμικό και άλλο) είναι πολύ χαμηλό και τα ελληνικά μου (τουλάχιστον) βαρβαρικά,θα κάνω μια προσπάθεια να απαντήσω.

Καταρχάς να δώσουμε τα δύο λινκ,το λινκ του δικού μου άρθρου και εκείνο της απάντησης των Εθνικών.
https://www.athleticradio.gr/blogs/spuros-alexakis/406044-ethnikoi-enantion-orthodoxon/
http://hellenesthyrsos.blogspot.gr/2017/04/athletic-radio-1042-fm.html

και στη συνέχεια να μπούμε στην ουσία:

1.Δεν είμαι αθλητικογράφος.Ο athletic radio 104.2 είναι κατά βάση αθλητικό μέσο αλλά όχι αποκλειστικά αθλητικό.
Έχει και δικές του εκπομπές,μη αθλητικού περιεχομένου,όπως το ΑΝΤί- (4 με 5,κάθε μέρα-να κάνω και λίγη αυτοπροβολή) ή τις πρωινές πολιτικές εκπομπές.

2.Το ότι παρουσίασα ως ντέρμπι την ιδεολογική σας κόντρα με τους Ορθόδοξους,μόνο προσβολή δεν είναι για εσάς. Για τους Χριστιανούς ίσως,για εσάς σίγουρα όχι. Γιατί από τη μια έχουμε μια επίσημη θρησκεία που αριθμεί εκατομμύρια πιστών και από την άλλη εσάς,που είστε μια πάρα πολύ μικρότερη αριθμητικά ομάδα ανθρώπων. Οπότε τον ορισμό “ντέρμπι” πάρτε τον σαν φιλοφρόνηση.

3. Λέτε ότι δεν είστε χούλιγκαν και ότι χρησιμοποιείτε ειρηνικούς τρόπους για να πείσετε τους συμπατριώτες σας.
Μπράβο και πολύ καλά κάνετε.Βγάλτε όμως τον κέλτικο σταυρό από το logo του site σας,γιατί δεν παραπέμπει τόσο στην ειρήνη και το διάλογο.
Εκτός κι αν δεν είναι κέλτικος ο σταυρός,όπως του άλλου που δεν ήταν,λέει, σβάστικα το τατουάζ αλλά αρχαίο ελληνικό σύμβολο,(που τυχαία το είχαν χρησιμοποιήσει και οι ναζί).

4.  “…έχουμε αποσαφηνίσει το ταυτοτικό μας στοιχείο στην αυθεντική και διαχρονική μορφή του…”
Είτε σας αρέσει,είτε όχι,η ελληνική ταυτότητα εδώ και πάρα πολλούς αιώνες είναι η ελληνορθοδοξία.
Το ξέρω ότι δε θέλετε να το αποδεχτείτε,ίσως ούτε και εμένα να μου αρέσει στο βάθος αλλά αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.
Εγώ ως Κρητικός,ας πούμε, είμαι Έλληνας σήμερα γιατί οι πρόγονοι μου ούτε εξισλαμίστηκαν στους 2 αιώνες της Οθωμανικής κατοχής του νησιού,ούτε και φράγκεψαν στα 500 χρόνια της Ενετοκρατίας.Αν είχε γίνει το πρώτο,τώρα θα ήμουν στη Μικρά Ασία να παριστάνω τον Τούρκο μαζί με τους χιλιάδες “τουρκοκρητικούς” ή στο Χαμιδιέ της Συρίας να τρώγω βόμβες στο κεφάλι.Αν είχε συμβεί το δεύτερο,τώρα θα ήμουν καθολικός στη Δαλματία,στην Ίστρια ή σε κάποιο μέρος της Ιταλίας,όπου πήγαν φιλοξενούμενοι του Πάπα,οι χιλιάδες καθολικοί και ουνίτες Κρητικοί τον 17ο αιώνα,χωρίς να ξέρω κατά πάσα πιθανότητα από πού κρατάει η σκούφια μου.
Ας το ξεκαθαρίσουμε πια:
Είμαστε Έλληνες σήμερα,γιατί η ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα την “Κοινή”,ως επίσημη γλώσσα της από μια περίοδο και μετά.Επίσης είμαστε Έλληνες γιατί οι δυτικοί έτσι αποκαλούσαν μετά τον 13ο αιώνα τους ορθόδοξους της αν.Μεσογείου.
Τους “Βυζαντινούς” όπως θα τους λέγαμε σήμερα,αν και οι ίδιοι ποτέ δεν αποκάλεσαν τον εαυτό τους έτσι αλλά “Ρωμιό-Ρωμαίο”,κάτοικο της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δηλαδή,υπήκοο του Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια,επί Τουρκοκρατίας όταν δεν υπήρχε Αυτοκράτορας,πιστό του Πατριάρχη,που πήρε το ρόλο του χαμένου Αυτοκράτορα και Εθνάρχη μετά τη συμφωνία του Μωάμεθ του Πορθητή με τον Γεννάδιο Σχολάριο.
Αν αυτές οι τόσο ουσιώδεις λεπτομέρειες σας διαφεύγουν,τότε λυπάμαι αλλά έχετε πρόβλημα.
Δεν είναι θέμα πίστης,είναι θέμα ταυτότητας,που εσείς λέτε ότι το έχετε λύσει αλλά μάλλον θα αναφέρεστε σε μια άλλη ταυτότητα και όχι σ’αυτή των σημερινών Ελλήνων,που μπορεί και εμένα να μη μου διεγείρει το φαντασιακό μου αλλά αυτή είναι και δεν έχουμε άλλη.

Προσωπικά θα μου άρεσε να κατάγομαι από τους Σιου,τους Βίκινγκς ή τους Μασάι αλλά είμαι ένας Κρητικός Ρωμιός,που γίνεται γελοίος όταν παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Με εκτίμηση,
Σ.Αλεξ.


Ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής χρίζει εθνάρχη των Ρωμιών τον Σχολάριο.