Οι πλανητάρχες επέστρεψαν στον θρόνο τους …

Μετά τον Καναδά το 1994 οι Η.Π.Α βρήκαν στην Τουρκία τη ..γη της επαγγελίας που έψαχναν τόσα χρόνια και ξανανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα . Το Μουντομπάσκετ λοιπόν της γειτόνισσας μας Τουρκίας ολοκληρώθηκε και η αστερόεσσα ανεμίζει ξανά ψηλά και επιβλητικά μετά από δεκαέξι ολοκληρα χρόνια . Τόσα χρόνια ..ανομβρίας ήταν […]

Μετά τον Καναδά το 1994 οι Η.Π.Α βρήκαν στην Τουρκία τη ..γη της επαγγελίας που έψαχναν τόσα χρόνια και ξανανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα . Το Μουντομπάσκετ λοιπόν της γειτόνισσας μας Τουρκίας ολοκληρώθηκε και η αστερόεσσα ανεμίζει ξανά ψηλά και επιβλητικά μετά από δεκαέξι ολοκληρα χρόνια . Τόσα χρόνια ..ανομβρίας ήταν πολλά για τους εμπνευστές του αθλήματος που τα τελευταία χρόνια έβλεπαν και βίωναν στο πετσί τους τα πρωτεία τους να χάνονται .

Μπορεί να είναι γνωστό τοις πάσοι ότι οι Αμερικανοί έχουν το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη αλλά  από το 1994 και εντεύθεν οι επιδόσεις τους κάθε άλλο παρά ΝΒΑ θύμιζαν. Μετά τα απανωτά..κάζο που υπέστησαν , αρχικά στην χώρα μας το 1998 και εντός έδρας στην Ιντιανάπολις το 2002 όταν είδαν την πλάτη των Γιουγκοσλάβων σε αμφότερες τις διοργανώσεις αλλά και το βατερλώ στην Σαϊτάμα όταν οι διεθνείς μας  τους έκαναν να δουν τα …ραδίκια ανάποδα αλλά τελικά η Ισπανία κατέκτησε την κούπα , ήρθε φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να αποκαταστήσουν την τάξη και την χαμένη τους τιμή.

Αναντίρρητα δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος και ούτε καν στο ρόστερ τους τα αστέρια που είχε η χρυσή ολυμπιακή ομάδα του 2008 αλλά είχαν τον Κέβιν Ντουράντ και την παρέα του και αυτό ήταν αρκετό. Ο άσσος των Οκλαχόμα Θάντερ  ήταν όντως… βροντερός και αστραπιαίος μαζί και συνάμα ο απόλυτος σταρ των αγώνων οπότε δικαίως πήρε τον τίτλο του MVP του Μουντομπάσκετ .Άλλωστε ήταν και ο πρώτος σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος NBA με 30,1 πόντους μέσο όρο αν και είναι μόλις 22 χρονών.

Το νέο αίμα της ομάδας του Μαϊκ  Σιζέφσκι είχε όρεξη και πάθος και κατάφερε να κατακτήσει αήττητη την διοργάνωση χωρίς να φανεί η απουσία των μεγάλων σταρς που για διάφορους λόγους γύρισαν την πλάτη στην εθνική τους ομάδα. .Οι Η.Π.Α νίκησαν στον τελικό την διοργανώτρια Τουρκία με 81-64 και πήραν το βαρύτιμο κύπελλο που τους έλειπε τόσα χρόνια . Στους  Τούρκους, που έφτασαν στον τελικό μετά το θρίλερ του ημιτελικού με την Σερβία ,φαίνεται ότι δεν τους είχαν μείνει αρκετά καύσιμα στην μηχανή τους και παραδόθηκαν αμαχητί στον τελικό αλλά φυσικά η πορεία τους κρίνεται άκρως επιτυχημένη .

Στην τρίτη θέση η ανανεωμένη Λιθουανία που έθελξε με την απόδοση της και δημιούργησε προσδοκίες για την κορυφή στο ευρωμπάσκετ που διοργανώνει του χρόνου. Εκτός μεταλλίων έμεινε η Σερβία αν και το μέλλον της ανήκει αφού επέστρεψε δυναμικά στις κορυφαίες θέσεις και ήρθε ξανά για να μείνει .

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά ο Αργεντίνος Λουϊς Σκόλα με 27,1 πόντους ανά αγώνα ενώ στην κορυφαία πεντάδα εκτός αυτού αλλά και του Ντουράντ φυσικά ήταν οι Τούρκογλου , Κλεϊζα και Τεόντοσιτς .

Η εθνική μας δυστυχώς επέστρεψε αποτυχημένη και με την ουρά στα σκέλια ούσα στην ενδέκατη θέση που είναι η χειρότερη που έχει λάβει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στην ιστορία της . Οι αιτίες γι΄αυτό το αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό ( με όλες τις ομορφιές που έγιναν στο ματς που επιλέξαμε να χάσουμε με την Ρωσία ) στραπάτσο της είναι πολλές και αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης αλλά και περαιτέρω διερεύνησης ενώ το μέλλον φαντάζει αβέβαιο αφού φαίνεται ότι η ομάδα έχει κάνει τον κύκλο της και αναζητά το μαγικό φίλτρο που θα την ξανακάνει ανταγωνιστική γιατί το δίχως άλλο σφύζει από ταλέντο. Απογοήτευση και από τους Ισπανούς που χωρίς τους Π.Γκασόλ και Καλντερόν παρέδωσαν εύκολα τα σκήπτρα τους και κατετάγησαν τελικά έκτοι ενώ και οι Αργεντινοί δεν κατάφεραν χωρίς τον Τζινόμπιλι να μπουν στα μετάλλια και πήραν την πέμπτη θέση .

Το Μουντομπασκετ της Τουρκίας ανήκει στο παρελθόν και οι απανταχού λάτρεις της πορτοκαλί μπάλας με τα σπυράκια δίνουν ραντεβού στην Ισπανία το 2014. Εκεί θα μάθουμε αν οι Αμερικανοί επέστρεψαν για τα καλά στην κορυφή ή αν θα επιστρέψουν και πάλι στα πέτρινα χρόνια . Γιατί δεκαέξι χρόνια χωρίς κούπα γι΄ αυτούς ήταν όντως πολλά .

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook