Μάθε παιδί μου μπάσκετ …..

Κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται.. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων αυτή. Νομοτελειακό.  Και ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν αστειεύεται. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς από την 1η Οκτώβρη αλλάξαν οι κανονισμοί του παιγνιδιού. Ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές γιατί […]

Κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται.. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων αυτή. Νομοτελειακό.  Και ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν αστειεύεται. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς από την 1η Οκτώβρη αλλάξαν οι κανονισμοί του παιγνιδιού. Ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές γιατί για να κρίνουμε θα πρέπει να ξέρουμε και διότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια .

Η πρώτη και κύρια αλλαγή έχει να κάνει με  τον αγωνιστικό χώρο. Εδώ και 25 χρόνια που έχει εισαχθεί το τρίποντο στην Ευρώπη η γραμμή των τριών πόντων ήταν στα 6,25 μ. Τώρα πήγε στα 6,75 μ , ότι ισχύει και στο ΝΒΑ δηλαδή αν και εκεί είχε κάποτε βρεθεί , έστω και προσωρινά , στα 7,25 μ. Η γραμμή λοιπόν απομακρύνεται ( στις γωνίες θα είναι 6,60 μ ) και η απόσταση πλέον της γραμμής τριών πόντων από το καλάθι θα είναι  μισό μέτρο πιο μακριά από ότι ήταν μέχρι σήμερα.

Επίσης αλλάζει το σχήμα της ρακέτας. Το σχήμα τώρα είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από τραπέζιο που ήταν μέχρι σήμερα . Και εδώ το ΄΄ζωγραφιστό’’ θα είναι όπως και στο ΝΒΑ . Οι ψηλοί έρχονται πιο κοντά στο καλάθι  αφού αλλάζει   η ζώνη των 3’’ συνεπώς και η θέση που θα παίρνουν οι παίκτες  για τη διεκδίκηση των ριμπάουντ.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή  που υπάρχει είναι ότι μπήκαν γραμμές επαναφοράς στο μπροστινό γήπεδο ( 8,325 μ από την βασική γραμμή ) . Στα τελευταία λεπτά όταν μία ομάδα έπαιρνε τάϊμ άουτ έκανε την επαναφορά της μπάλας από το κέντρο του γηπέδου και ουσιαστικά άρχιζε την επίθεση από το μισό γήπεδο τώρα όμως η επαναφορά γίνεται από ένα σημείο στα 8 περίπου μέτρα από την τελική γραμμή . έτσι λοιπόν οι δύο (2) μικρές γραμμές σημειώθηκαν εκτός γηπέδου, στην απέναντι πλευρά από τη γραμματεία και τους πάγκους των ομάδων, με την εξωτερική πλευρά σε απόσταση 8,325μ από την εσωτερική άκρη των τελικών γραμμών, με άλλα λόγια στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή της γραμμής τριών πόντων.

Επίσης στην χώρα μας δεν υπήρχε το ημικύκλιο μη σφυρίγματος του επιθετικού φάουλ. Στους κανονισμούς της ευρωλίγκα αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις αυτό ίσχυε αλλά από τούδε και στο εξής και στην Ελλάδα θα υπάρχει ένα ημικύκλιο μέσα στην ρακέτα και σχεδιασμένο με ακτίνα 1, 25 μ και μέσα σε αυτό δεν θα σφυρίζεται επιθετικό φάουλ  στις επαφές επιτιθέμενου με αμυνόμενο. Εφ΄όσον όμως πρόκειται για λεϊ-απ ή τζάμπ σουτ όπου ο επιτιθέμενος στην κατάληξη της προσπάθειας του ενώ βρίσκεται στον αέρα πέφτει πάνω στον αμυνόμενο. Μέχρι τώρα ο αμυνόμενος μπορούσε να στηθεί και να κερδίσει φάουλ. Η FIBA θεωρεί εκτός   ημικυκλίου παίκτη που και τα δύο πόδια του είναι εντός αλλά πατάει την γραμμή .Τα ημικύκλια όπου δε χρεώνεται το επιθετικό φάουλ σημειώθηκαν στο παρκέ, κάτω από τα καλάθια. Η απόσταση από την εσωτερική άκρη των ημικυκλίων είναι 1,25μ από το κέντρο του καλαθιού (πάνω στο έδαφος).

Η πέμπτη σημαντικότατη αλλαγή αφορά στο χρόνο έπειτα από φάουλ . Στα αμυντικά φάουλ που έχουν ως συνέπεια επαναφορά της μπάλας δεν θα ανανεώνεται ο χρόνος αν απέμεναν 14’’ έως 24’’ και θα απομένει ο ίδιος χρόνος αλλιώς το χρονόμετρο πάει αυτόματα στα 14’’ άρα ο χρόνος δεν αρχίζει πάλι από τα 24’’.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές ( για το πότε ξεκινάει ο αγώνας και τρέχει το χρονόμετρο , για τα μπρος πίσω αλλά και άλλες ) αλλά αυτές είναι οι σημαντικότερες. Νέοι κανονισμοί , νέες διαγραμμίσεις και ελπίζουμε μετά από το Μουντομπάσκετ το άθλημα να μην είναι …μουντό αλλά πιο γρήγορο και θεαματικό.. Πριν πάτε σε κάποιο αγώνα μπάσκετ καλό είναι να ξέρετε τι  νέους κανόνες έχει το παιγνίδι ώστε να το παρακολουθήσετε ορθά. Αυτά ισχύουν για τους υγιείς φιλάθλους της πορτοκαλί μπάλας με τα σπυράκια γιατί για τους ..χαχόλους και κάφρους το μόνο που τους νοιάζει είναι να κερδίζει η ομάδα τους και να εξαπολύουν οχετό ύβρεων αγνοώντας κανονισμούς συλλήβδην. Οι νέοι κανονισμοί έχουν ως στόχο να πλησιάσουμε το ΝΒΑ αν και απέχουμε παρασάγγας σε πάρα πολλά και βασικά . Τα πάντα όμως αλλάζουν και ίσως κάποτε οι δύο διαφορετικοί κόσμοι έρθουν ακόμα πιο κοντά και στα άλλα πλην των κανονισμών όσο εξαιρετικά δύσκολο και αν είναι .

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook