Κορωναΐος: Ο νέος “αγαπητικός” των Media

Στην εποχή του ακραίου ανταγωνισμού και της τρομολαγνείας που αρέσει να πουλάει, τα αγαπημένα μας media βρήκαν το κατάλληλο θέμα για να ξεπουλήσουν. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο athleticradio.gr.

Από αυτήν εδώ την γωνιά, το έχω ξανακάνει. Δεν γράφω μόνο αθλητικά αλλά ότι κατέβει στο κεφάλι μου έχοντας ελευθερία κινήσεων. Μιας και τα του ΟΦΗ, τα περισσότερα, γράφονται στο Gentikoule, θέλησα και εγώ να ασχοληθώ με το θέμα της νέας δεκαετίας: Τον περίφημο κορωναΐο.

Αφορμή για να γράψω αυτά που θέλω είναι η είδηση που διάβασα στο Politica.gr ότι σε αρκετές ελληνικές πόλεις επικρατεί το πανδαιμόνιο, στα όρια της αισχροκέρδιας με αποτέλεσμα να πωλούνται απλές, φαρμακευτικές μάσκες, που κάνουν 2 και 3 ευρώ, δύο φορές πάνω από την τιμή τους! Προφανώς και αυτό δεν αποτελεί ελληνική πατέντα όμως είναι ενδεικτικό του κλίματος παραπληροφόρησης που επικρατεί από τα ελληνικά μέσα (και όχι μόνο).

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Γιατρό Ειδικής Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής Στέλιο Ψυχαράκη ο οποίος όχι απλά ήταν καθησυχαστικός για όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά κάτι περισσότερο. Όπως μου εξήγησε ο κ. Ψυχαράκης αφενός η θνησιμότητα, σε σχέση με τα άτομα που έχουν, συνολικά, νοσήσει, είναι πολύ μικρή και αφετέρου εκείνοι που πεθαίνουν από τον κοροναΐο είναι αρκετά ηλικιωμένοι ή αντιμετωπίζουν βεβαρυμένα προβλήματα υγείας.

Δείτε για παράδειγμα τα θύματα του κοροναΐου στην Ιταλία: Ο μ.ο. ηλικίας τους είναι +80 ενώ ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Αυτό που πρέπει να έχει ο κόσμος στο νου του είναι ότι εφόσον είναι υγιής και έχει εμβολιαστεί με εμβόλιο της γρίπης, άρα και ο οργανισμός τους είναι πιο δυνατός, δεν διατρέχει λόγος ανησυχίας. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον αντιμετωπίσουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας, τότε εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους” μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχαράκης.

Οι υπερβολές που γράφονται στο ίντερνετ και αναπαραγάγονται από το σύνολο των ΜΜΕ δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Ναι, ο κοροναΐος ήρθε στην γη αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Παρακάτω, παραθέτω δύο ενδεικτικούς πίνακες: Ο ένας αφορά την θνησιμότητα του κοροναΐου και ο άλλος εκείνον της εποχικής γρίπης. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η διαφορά είναι τεράστια.

Τα θύματα της εποχικής γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τα θύματα του κοροναΐου

Όλα όσα διαβάζουμε τον τελευταίο μήνα είναι απλά, ακόμα, μια υπερβολή των σύγχρονων ΜΜΕ. ΜΜΕ που ποντάρουν στην απάθεια – σε πολλές περιπτώσεις και στο χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των “πελατών” τους προκειμένου να τρομοκρατηθούν και να τρέχουν, σαν ολόκληρο κοπάδι προβάτων, στα φαρμακεία παίρνοντας τις μάσκες με το κιλό, λες και ο κορωναΐος θα χτυπήσει αύριο την πόρτα τους.

Ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους, είναι πασιφανές πως αυτό πιάνει. Τώρα, πλέον σε παγκόσμια κλίμακα αλλά ένα παραπάνω στην Ελλαδίτσα που φοβάται πως ο κορωναΐος είναι η νέα φυματίωση ή και το AIDS.

Γιατρός δεν είμαι και ούτε θα το παίξω. Όμως θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά έξυπνο για να αντιληφθώ ότι ο πανικός που έχει πιάσει τον κόσμο, είναι ένα κατασκεύασμα των μίντια που βρήκαν θέμα να πουλήσουν και το ξεσκίζουν μέχρι τέλους.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook