10 χρόνια Σπανούλης στον Ολυμπιακό – 10 ανεπανάληπτες στιγμές (vid)

Δέκα χρόνια λάμψης, δέκα χρόνια επιτυχιών, δέκα χρόνια που τον έκαναν θρύλο του Θρύλου. Δέκα χρόνια στα οποία πέτυχε τα πάντα. Ομαδικά και ατομικά. Και η ιστορία στον Ολυμπιακό με τον Σπανούλη παρών συνεχίζεται.

11 Ιουλίου 2010. Ο Βασίλης Σπανούλης υπογράφει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό.

11 Ιουλίου 2020. Πέρασαν δέκα χρόνια από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μεταγραφή στα χρονικά του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την φανέλα με το «7» και έγραψε ιστορία.

Δέκα χρόνια λάμψης, δέκα χρόνια επιτυχιών, δέκα χρόνια που τον έκαναν θρύλο του Θρύλου. Δέκα χρόνια στα οποία πέτυχε τα πάντα. Ομαδικά και ατομικά. Και η ιστορία στον Ολυμπιακό με τον Σπανούλη παρών συνεχίζεται.

Με εκείνον «μπροστάρη» και αρχηγό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την Ευρωλίγκα δύο χρονιές συνεχόμενα ούσα η πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε το back to back στον θεσμό και να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1997, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε άλλα δύο.

Μεγάλα σουτ, προκρίσεις, συγκινητικές ομιλίες και πανηγυρισμοί δεν λείπουν από τη πορεία του στο λιμάνι, ενώ έχει γίνει σύνθημα στους οπαδούς των Πειραιωτών από το ερυθρόλευκο ξεκίνημά του…

Γι’ αυτό το λόγο to10.gr σας παρουσιάζει δέκα στιγμές στη τελευταία δεκαετία που θα μείνουν αναλλοίωτες στη μνήμη των φίλων της ομάδας.

Η κορυφή της Ευρώπης ήρθε μέσα από μία ασίστ που δεν καταγράφηκε ποτέ

Στις 13 Μαϊου του 2012 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στον τελικό της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το ματς δεν πηγαίνει όπως θα περίμενε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, καθώς η ελληνική ομάδα βρίσκεται στο -19, δέκα λεπτά πριν το τέλος.

Ωστόσο, οι Πειραιώτες δεν «λύγισαν», ανέτρεψαν την κατάσταση και μετά τις δύο βολές του Σισκάουσκας είχαν την τύχη στα χέρια τους. Η μπάλα που ζύγιζε… ένα τόνο πάει στα χέρια του αρχηγού και εκείνος βρίσκει την καλύτερη επιλογή. Τον υπαρχηγό, Γιώργο Πρίντεζη. Εκείνος με το γνωστό του «πεταχτάρι» ευστοχεί και φέρνει τους φίλους της ομάδας στον 7ο ουρανό. Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Σπανούλη ως παίκτης του Ολυμπιακού, ενώ η πάσα του δεν μπήκε ποτέ στο φύλλο αγώνα λόγω του πανζουρλισμού που επικρατούσε.

Το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά από 15 χρόνια

Χωρίς αμφιβολία ο Βασίλης Σπανούλης μέσα από τις δύο πρώτες σεζόν κατάφερε τον στόχο του. Έφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας, όντας αρχηγός και καθοδηγητής της ομάδας. Η σειρά των τελικών του 2012 μετέφερε τη φιέστα των Πειραιωτών στο πέμπτο παιχνίδι που εξελίχθηκε ως παράσταση του Λαρισαίου γκαρντ. Οι 24 πόντοι και οι ηγετικές του ικανότητες έφεραν το πρωτάθλημα πάλι στον Πειραιά.

Τα πέντε τρίποντα που τρέλαναν όλους τους φίλους του Ολυμπιακού και τους ξένους σπίκερ

Μετά τον θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης, οι ερυθρόλευκοι καταφέρνουν να είναι σε έναν ακόμα ευρωπαϊκό τελικό το 2013 παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί, ο γκαρντ των Πειραιωτών να ήταν άποντος στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν θα συνέβαινε στο δεύτερο μέρος. Βγαίνοντας από τα σκριν, «πυροβόλησε» τέσσερις φορές το καλάθι των Μαδριλένων από τα 6.75 και το πέμπτο ήρθε ως… κερασάκι στην τούρτα από τα δέκα μέτρα. Οι ομάδα του λιμανιού κατακτάει back to back την Ευρωλίγκα, με σκορ 100-88 και η ιστορία συνεχίζεται…

Το ντέρμπι της Ευρωλίγκας κρίθηκε από τα χέρια του

Μετά από αρκετά χρόνια και στις 10/04/2014 ο Ολυμπιακός συνάντησε τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για λογαριασμό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το παιχνίδι ήταν ισόπαλο, η τελευταία επίθεση στη πλευρά των Πειραιωτών και η μπάλα στον αρχηγό της ομάδας. Ο 32χρονος τότε γκαρντ δεν φοβήθηκε απέναντι στα απλωμένα χέρια του Γκιστ και ευστόχησε από τα 8,5 μέτρα για το τελικό 68-65.

Όταν «μίλησε» πάλι στο τέλος απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ένα ακόμα Φάιναλ Φορ για τον Ολυμπιακό και μία ακόμα αναμέτρηση με τη «ρωσική αρκούδα» στον ημιτελικό στις 15 Μαΐου του 2015. Αυτή τη φορά τα δεδομένα έδειχναν πως η ΤΣΣΚΑ θα καταφέρει να κερδίσει τους Πειραιώτες, με τον Βασίλη Σπανούλη παντελώς άστοχο μέχρι την τέταρτη περίοδο και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να μην μπορεί να βρει λύσεις στην άμυνα του Δημήτρη Ιτούδη. Ωστόσο, ο αρχηγός «βγήκε» μπροστά και με 11 συνεχόμενους πόντους έγραψε άλλον έναν θρίαμβο στέλνοντας στο καναβάτσο τον αντίπαλο με τελικό σκορ 70-68.

Άφησε τον Ολυμπιακό ζωντανό στη διεκδίκηση μέσα από σουτ-«μαχαιριά»

22 Μάϊου του 2016 και οι ερυθρόλευκοι φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν ήδη κάνει το 1-0 στη σειρά των τελικών της Basket League και μία δεύτερη ήττα θα ήταν καταστροφική για τους Πειραιώτες. Εκεί, όμως ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος με εκτός ισορροπίας τρίποντο διαμορφώνει το 68-66 και φέρνει τους τελικούς στα ίσα.

Ένα τρίποντο-πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ

Οχτώ μέρες μετά και ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου, στο τελευταίο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Δύο παρατάσεις, φοβερά σουτ από αμφότερες τις ομάδες και συνεχείς διακυμάνσεις στο σκορ.

Η τελευταία επίθεση είναι στη πλευρά των φιλοξενουμένων και ο τότε προπονητής της ομάδας, Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν χρειάζεται να την σχεδιάσει. Η μπάλα πάει δεδομένα στα χέρια του Βασίλη, εκείνος βρίσκει απέναντι του τον αρχηγό του «τριφυλλιού» και σηκώνεται στον αέρα, για να δώσει το 12ο πρωτάθλημα των ερυθρολεύκων. Η μπάλα παίρνει πορεία προς το καλάθι και ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής.

Η πρώτη (ελληνική) κορυφή που πάτησε

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, όντας ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν θα αργούσε να πετύχει ένα ακόμα επίτευγμα. Να γίνει ο πρώτος σκόρερ της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Και το κατάφερε στο κλειστό της Αρτάκης απέναντι στον Πανιώνιο στις 13 Απριλίου του 2018, προσπερνώντας τον Νίκο Χατζή.

 Η στιγμή που έγινε ο πρώτος των πρώτων

Ένα ματς χωρίς αύριο για τους ερυθρόλευκους απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα, τη δεύτερη μέρα της πρωτοχρονιάς. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γεμάτο για να στηρίξει τον Ολυμπιακό και να πανηγυρίσει τη πρωτιά του Βασίλη Σπανούλη που… ερχόταν. Ο αρχηγός της ομάδας ήθελε μόλις δέκα πόντους για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ της Ευρωλίγκας και το κατάφερε. Με ένα τρίποντο στα 2:39 πριν το πέρας την αναμέτρησης αναγκάζει ολόκληρο το γήπεδο να φωνάξει για άλλη μία φορά το όνομα του. Δυστυχώς, το σύνολο του Κεστούτις Κεμζούρα δεν μπόρεσε να πάρει το ροζ φύλλο και η ήττα με 96-87 έφερε… μισά χαμόγελα.

Το σύνθημα για ένα… απαραίτητο διπλό στη Βαλένθια

Η φετινή χρονιά του Ολυμπιακού ήταν ίσως η πιο περίεργη από τη στιγμή που ανέλαβαν τον σύλλογο οι αδερφοί Αγγελόπουλοι. Οι συνεχείς αλλαγές παικτών και προπονητών και τα σκαμπανεβάσματα δεν έλειπαν.

Το ημερολόγιο γράφει 11 Ιανουαρίου του 2020 και οι ερυθρόλευκοι δίνουν ματς ζωής και θανάτου στη Βαλένθια, με προπονητή τον ήδη… απολυμένο Κεστούτις Κεμζούρα. Όταν το παιχνίδι ήταν στη «κόψη» του ξυραφιού και η ψυχολογία των παικτών σε χαμηλά επίπεδα, ο αρχηγός των Πειραιωτών με συγκινητική ομιλία σε time out και υψωμένες γροθιές δίνει το σύνθημα της νίκης που τελικά ήρθε. Ο πίνακας του γηπέδου δείχνει 91-93 και ο Ολυμπιακός ετοιμάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έδαφος για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΔΟΥΜΗΣ

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook