Πέντε «καυτά» ερωτήματα εάν ξεκινήσει και πάλι το ΝΒΑ

Ο κορωνοϊός έχει σταματήσει τα πάντα. Στις ΗΠΑ, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπάρχει διακοπή των αθλητικών διοργανώσεων. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε καταστάσεις του στιλ «Τι θα γινόταν αν…».

 

Τι θα γινόταν εάν ο Τζόρνταν δεν άφηνε το ΝΒΑ εκείνο το «μαύρο διάστημα» και δεν άλλαζε καριέρα παίζοντας μπέιζμπολ; Που θα έφτανε η αυτοκρατορία των Μπουλς;

Και άλλα πολλά What If μας έρχονται στο μυαλό λόγω της πανδημίας. Αν τα ψαξουμε ένα-ένα τότε θα περάσουμε ώρες αμέτρητες να κοιτάζουμε το ταβάνι και να αναλογιζόμαστε. Τι καλύτερο βέβαια από την άλλη έχουμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο όντες σε καραντίνα και μέσα στο σπίτι; Ας το αφήσουμε αυτό το κομμάτι γιατί δεν βγάζει πουθενά.

Προτιμότερο να ασχοληθούμε λίγο με το ΝΒΑ. Ο Ντέιβιντ Στερν με τους συνεργάτες του τα έχουν βάλει κάτω και ψάχνουν την φόρμουλα για την επανέναρξη της λίγκας. Εξάλλου είναι πολλά τα λεφτά που χάνονται ήδη και το οικονομικό κραχ είναι πιο κοντά από ποτέ.

Υπάρχουν όμως τεράστια ερωτήματα πλέον που τίθενται εάν έχουμε επιστροφή στην πραγματικότητα του ΝΒΑ. Ας τα θέσουμε…

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Μπορούν οι Μπακς να φτάσουν τις 70 νίκες;

Πάντα με την προυπόθεση να παιχτούν όλα τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ. Η ομάδα του Γιάννη μέχρι και την διακοπή λόγω κορωνοϊού διέθετε το 15ο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ στα 65 ματς. Η απορία όλων λοιπόν είναι, με 17 ματς να απομένουν για την παρέα του Greek Freak, θα μπορέσουν να πετύχουν το απόλυτο και να φτάσουν τις 70 νίκες; Να τις ξεπεράσουν έχουν καταφέρει μονάχα οι Μπουλς και οι Ουόριορς, με τα «Ελάφια» να έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο όπως και να έχει. Πάντως την φετινή χρονιά κατάφεραν ένα 18-0 σερί. Οπότε γιατί όχι;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Τι γίνεται με την «μάχη» των MVP;

Από την μία ο Λεμπρόν Τζέιμς, από την άλλη ο δικός μας, o Greek Freak. Ο Γιάννης την χρονιά που μας πέρασε βγήκε δικαίως ο κορυφαίος παίκτης της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ σκορπίζοντας μας συγκίνηση. Με την χρονιά που κάνουν οι Μπακς, αποτελεί τεράστιο φαβορί για το back 2 back MVP. Από την άλλη και σύμφωνα με τις μετρήσεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και ο Λεμπρόν είναι ικανός για κάτι τέτοιο. Όπως τονίζουν στις ΗΠΑ και ο Βασιλιάς είναι ανώτερος στο WAR (στατιστικός όρος του μπέιζμπολ, ο οποίος αναπτύχθηκε για να συνοψίσει την συνεισφορά ενός αθλητή στην ομάδα του στις νίκες της) από τον Γιάννη, με τους Λέικερς να προέρχονται από 11 νίκες σε 13 ματς, πριν την διακοπή. Ότι και αν συμβεί, εάν ο σταρ των Μπακς κατακτήσει το βραβείο και πάλι, θα μπει στο πάνθεον της λίγκας ως ο τρίτος παίκτης (μετά τον Λεμπρόν και τον Τζαμπάρ) που έχει δύο σερί MVP.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: Μπορεί ο Ζάιον να.. προσπεράσει τον Μοράντ;

Έτσι όπως ξεκίνησε η σεζόν και με τα δεδομένα που υπήρχαν, ο ρούκι των Γκρίζλις ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για κορυφαίος νέος παίκτης της σεζόν. Ο τραυματισμός του Ζάιον πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Ο Τζα Μοράντ ήταν πρώτος στην κούρσα μέχρι να επιστρέψει ο παίκτης των Πέλικανς να επιστρέψει στα παρκέ. Από εκεί και έπειτα και σύμφωνα με τον δεικτη WAR που αναλύσαμε νωρίτερα, ο Μοράντ βρίσκεται στο 1,8 και ο Ουίλιαμσον στο 1,5 με τους Γκρίζλις να είναι 8οι στην περιφέρειά τους.

Γιατί όμως υπάρχει λόγος για μάχη; Επειδή οι Πέλικανς έχουν το τρίτο ευκολότερο πρόγραμμα στο ΝΒΑ (σύμφωνα με τον δείκτη Elo rating) ενώ οι Γκρίζλις το χειρότερο!

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο: Υπάρχει φως στο τούνελ των Ρόκετς και Σίξερς;

Πόσες φιλοδοξίες υπήρχε και στις δύο ομάδες στις αρχές του καλοκαιριού; Ισως οι πιο αινιγματικές σε περίπτωση επανεκκίνησης της λίγκας. Οι Ρόκετς πραγματοποίησαν μία εκ των κορυφαίων κινήσεων της χρονιάς φέρνοντας τον Ουέστμπρουκ και πάλι στο πλευρό του Χάρντεν, την ώρα που αναγκάστηκαν να γυρίσουν σε small ball όταν έστειλαν και τον Καπέλα στους Χοκς. Αλλά, επίσης, φάνηκαν ευάλωτοι στις αρχές Μαρτίου, χάνοντας τέσσερις από τους πέντε αγώνες που έδωσαν, και οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή για το αν μπορούν να καταφέρουν κάτι στα πλέι οφ.

Οσο για τους Σίξερς; Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο… μακριές ομάδες και από εκείνες με τεράστιο ταλέντο. Η πορεία τους όμως είναι αμφιλεγόμενη, με τους Εμπίντ και Σίμονς να προέρχονται από συνεχείς τραυματισμούς. Ταυτόχρονα λείπει η χημεία στην ομάδα από το μπες-βγες των δύο αστέρων της και από διεκδικήτρια του τίτλου την είδαμε να παρασύρεται στο παρκέ χωρίς να βγάζει αντίδραση. Μπορεί να ξυπνήσουν οι Σίξερς και να είναι διαφορετικοί στα πλέι οφ;

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο: Τα φαβορί του πριν είναι φαβορί και τώρα;

Σύμφωνα με μετρήσεις στις ΗΠΑ, η ομάδα που είναι πρώτη στην RS είναι και τεράστιο φαβορί για το  δαχτυλίδι αφού πάνω από το 50% των περιπτώσεων κατακτάει το τρόπαιο. Από την άλλη, αυτό δεν συμβαίνει σε λίγκες όπως του μπέιζμπολ ή του NFL. Η καλύτερη ομάδα στο NFL έχει ποσοστό μόλις 24% Super Bowl ενώ στο μπέιζμπολ λίγο παραπάνω αφού την βρίσκουμε στο 29%. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες δηλαδή και βάσει των παραπάνω να χρίσουμε ως φαβορί τους Μπακς; Ειδικά αν παρατηρήσουμε ότι δεν πρόκειται για μία κανονική λίγκα και ίσως να μην τελειώσει το πρωταθλημα έτσι όπως το έχουμε συνηθίσει;

 

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook