Γιάννης Αντετοκούνμπο: Κάντο όπως ο Τζαμπάρ

Είναι μία σειρά ορόσημο για τους Μπακς; Ίσως γιατί το 53-12 τους, μέχρι και την αναβολή της λίγκας λόγω του κορωνοϊού από μόνο του είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.

 

Σε αυτήν την πορεία, απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σε 57 εμφανίσεις του είχε 29,6 πόντους κατά μέσο όρο, με 13.7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, 5,8 ασίστ και από ένα κλέψιμο και κόψιμο σε 30.9 λεπτά στο παιχνίδι.

Πορεία που αυτόματα τον έστελνε ως απόλυτο φαβορί στον δρόμο για την σερί κατάκτηση του βραβείου του MVP του ΝΒΑ, μετά και το περσινό του ιστορικό κατόρθωμα.

Όσο γιγαντώνεται ο Έλληνας… θεός του Μιλγουόκι, τόσο το όνομά του συγκρίνεται με ένα παίκτη θρύλο του ΝΒΑ, ο οποίος πριν 50 χρόνια άλλαξε την μοίρα του συγκεκριμένου franchise. Με εκείνο του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Σε έξι χρονιές που βρέθηκε στο ΜΙλγουόκι, περίπου δηλαδή το 30% της καριέρας του, ο Τζαμπάρ κατάφερε τα πάντα. Οι υψηλοί αριθμοί του κάθε στατιστική κατηγορία και η κατάκτηση του δαχτυλιδιού την σεζόν 1970-71 ήταν η αιτία για να μας συστηθούν μία και καλή τα Ελάφια.

Σε έξι σεζόν που βρέθηκε στην «the Cream City» ο Αμερικανός Hall Of Famer ήταν τρεις φορές MVP κανονικής περιόδου (1971,1972, 1974),  NBA Finals MVP την σεζον που κατέκτησε τον τίτλο,  και All Star από το 1970 έως και το 74.  Ταυτόχρονα δύο σερί σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της Λίγκας με τους Μπακς (1970-71, 1971-1972).

Βέβαια όσα κάνει στο παρκέ ο Greek Freak φέτος, βάσει αριθμών, μπορούν να συγκριθούν με την σεζόν του θρυλικού σέντερ την χρονιά 1971-72.

Τότε ο Τζαμπάρ και οι Μπακς προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον τίτλο που είχαν ήδη πάρει και έκλεισαν regular season με 63-19 ρεκόρ, το δεύτερο καλύτερο πίσω από τους Λέικερς του 69-13.

Τι έκανε τότε ο απόφοιτος του UCLA που… τρομοκράτησε το ΝΒΑ και πήρε την back 2 back κορυφή στους σκορερς του πρωταθλήματος; Κρατηθείτε.

Είχε 34,8 πόντους κατά μέσοι όρο με 57,4 % ποσοστό στα σουτ, με 16.6 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ σε 44,2 όμως λεπτά συμμετοχής ανά ματς σε 81 συνολικά εμφανίσεις.

Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε στην στατιστική υπηρεσία καταγραφή σχετικά με τις τάπες και τα κλεψίματα (θεσπίστηκε στο ΝΒΑ την σεζόν 1973-74), όμως όπως είναι κατανοητό, ο τρίτος μπλοκέρ στην ιστορία της λίγκας με 3,189 τάπες πίσω από τους Μουτόμπο και Ολάζουον, σίγουρα και τότε δεν άφηνε τίποτα να περνάει στους αιθέρες.

Οι φοβεροί αριθμοί του συνεχίστηκαν όμως και δεν έμειναν εκεί. Ο Τζαμπάρ σε αυτήν την χρονιά που σάρωσε ατομικά τα πάντα είχε 60.3 true shooting percentage και ήταν κορυφαίος στο σύστημα αξιολόγησης με 29,9 βαθμούς ανά παιχνίδι!

Άλλες εποχές βέβαια, με αυτούς τους αριθμούς πλέον να ανεβαίνουν αισθητά στους αθλητές λόγω του γεγονότος πως έχει και αλλάξει το μπάσκετ και είναι πιο σοφτ από τότε. Όπως και να έχει από μόνα τους, τα νούμερα του Τζαμπάρ είναι απίστευτα.

Με την φετινή χρονιά λοιπόν να είναι σε… χειμερία νάρκη, εάν τελειώσει η φετινή χρονιά στο ΝΒΑ, σίγουρα θα μπορούσε να συγκριθεί η σεζόν του Greek Freak με τον θρυλικό The Big ‘A’ από την σεζόν 1971-72 στο Μιλγουόκι.

Ο λόγος; Μα γιατί οι αριθμοί του Γιάννη, είναι αξιομνημόνευτοι και θα μπορούσαν να ανέβουν στα εναπομείναντα παιχνίδια. Φέτος λοιπόν, εκτός από όσα προαναφέρθηκαν για τον σταρ των Μπακς, έχει true shooting percentage στο 60.8  και είναι ο έβδομος στην κατάταξη του ΝΒΑ σαν ράνκινγκ  με 31.63 βαθμούς ανά ματς στο σύστημα αξιολόγησης.

Όλα δείχνουν ότι είναι ικανός να ακολουθήσει τα βήματα του Καρίμ. Σε μία χρονιά που το ΝΒΑ έχει σταματήσει λόγω του κορωνοϊού, ο Greek Freak θα είχε την τεράστια ευκαιρία να πιάσει αριθμούς που μόνο ο θρυλικός σέντερ είχε στην καριέρα του, την ώρα που αυτός αγωνίστηκε σε 82 ματς, ενώ ο Έλληνας σταρ εκτός από κάποιους μικροτραυματισμούς, συντηρείται κατάλληλα από τον Μπουντενχόλζερ για να μπορεί να είναι ακμαίος σε όλη την χρονιά.

Μπορεί λοιπόν να πιάσει τα στάνταρ του Καρίμ; Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν συνεχιστεί η σεζόν στο ΝΒΑ, διαθέτει όσα χρειάζονται για να πάρει το δεύτερο σερί MVP τους την κανονική διάρκεια της λίγκα και να παραμείνει…. Πίσω από τον Καρίμ Αμπνούλ Τζαμπάρ κυνηγώντας τα απίστευτα ρεκόρ του στην ιστορία του franchise των Μπακς.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook