Για την Εθνική Φιλιππίνων και όχι μόνο μίλησε ο Εντού

Η Εθνική Εφήβων U19 θα αντιμετωπίσει στον όμιλό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ηράκλειο Κρήτης και τις Φιλιππίνες. Ένα από τα μεγάλα της αστέρια ξέρει και ολίγο από Ελληνικά, καθώς έχει ζήσει και στην Κύπρο.

Οι Φιλιππίνες νιώθουν καλά για τις πιθανότητές τους να κάνουν θόρυβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 της FIBA κι ένας μεγάλος λόγος είναι η παρουσία του αθλητικού φόργουορντ Άριελ Τζον ή Έι Τζέι Εντού.

Ο 19χρονος ύψους 2,10μ. άσος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων εκτός Ασίας, καθώς μεγάλωσε σε Κύπρο και Ουαλία. Και παρότι οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν παράδοση στο μπάσκετ, ο Έι Τζέι θυμάται καλά εκείνες τις εποχές. Έπαιξε στην ΑΕ Λεμεσού προτού πάει στους Μπρίστολ Φλάιερς και τη Σουόνσι Στορμ στην Ουαλία.

«Ήμουν πολύ τυχερός που ήμουν στην Κύπρο και την Ουαλία σε περιόδους που το μπάσκετ κέρδιζε φίλους σε μικρές ηλικίες. Στην Κύπρο έπαιξα με κάποιους παίκτες που στη συνέχεια έπαιξαν στην Ελλάδα. Επίσης είχα πολύ καλούς προπονητές και ήμουν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή».

Ο Έι Τζέι έμαθε πολλά για το μπάσκετ από τον πατέρα του, Αγιοτούντε, που γνώρισε τη μητέρα του, Τζόσι Λιτάνγκ από τις νότιες Φιλιππίνες, όταν δίδασκε μαθηματικά και φυσική στην Κύπρο.

Ο Αγιοτούντε έπαιζε μπάσκετ στη Νιγηρία και έγινε προπονητής όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Ουαλία.

«Ο πατέρας μου ποτέ δεν με ανάγκασε να παίξω μπάσκετ. Όλα έγιναν από μένα. Αρχικά ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά βλέποντας πόσο ύψος έπαιρνα, ήξερα πως το μπάσκετ ήταν καλύτερη επιλογή για μένα. Ο πατέρας μου πάντα μου έδινε κίνητρο και συμβουλές. Με έμαθε να δουλεύω σκληρά και με βοήθησε να έχω ένα λαμπρό μέλλον».

Ο Έι Τζέι φόρεσε τη φανέλα των Φιλιππίνων για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3×3 της FIBA στην Κίνα.

«Ήταν μεγάλη χαρά να παίζω για τις Φιλιππίνες. Ήταν ένα φανταστικό συναίσθημα και ένιωσα λίγη πίεση, αλλά αυτό με βοήθησε να αποκτήσω εμπειρία και να χτίσω την αυτοπεποίθησή μου».

Ο Εντού προέρχεται από την πρώτη του σεζόν στο κολέγιο του Τολέδο των ΗΠΑ, όπου επελέγη στην καλύτερη πεντάδα πρωτοετών της Mid-American Περιφέρειας όντας δεύτερος σε τάπες με 1,8 ανά αγώνα.

«Έμαθα πολλά αλλά κυρίως να αντιμετωπίζω σε άμυνα κι επίθεση πολύ αθλητικούς ψηλούς, που ήταν μέχρι και 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι από μένα.

Περιμένω ανάλογους αντιπάλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν θα έχω πρόβλημα στην προσαρμογή», ανέφερε.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook