Σφακιανάκης: «Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον»

Ο Ηρακλής Σφακιανάκης, ένας ακούραστος εργάτης του Ηρακλειώτικου μπάσκετ έχοντας περάσει από όλα τα πόστα του, μίλησε στον Αthletic Radio 104.2, για  την ίδρυση του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ηρακλείου, το παρελθόν και το μέλλον του μπάσκετ της πόλης μας, τον ΟΦΗ αλλά και την μπασκετική Σερβία που γνωρίζει καλά. 

Το πρώτο βήμα έγινε το περασμένο Σάββατο και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο αφού 62 βετεράνοι αθλητές και αθλήτριες του μπάσκετ του Ηρακλείου, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη ιστορική συγκέντρωση και αποφάσισαν ομόφωνα, για την ανάγκη ίδρυσης του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης. 

Ένας… ακούραστος εργάτης του Ηρακλειώτικου μπάσκετ έχοντας περάσει από όλα τα πόστα του, ο Ηρακλής Σφακιανάκηςμίλησε στον Αthletic Radio 104.2, και την εκπομπή «Derby» με τον Μανώλη Θέμελη, για  την ίδρυση του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ηρακλείου, το παρελθόν και το μέλλον του μπάσκετ της πόλης μας, τον ΟΦΗ αλλά και την μπασκετική Σερβία που γνωρίζει καλά.

Αναλυτικά όσα είπε o Ηρακλής Σφακιανάκης στην εκπομπή «Derby» με τον Μανώλη Θέμελη

Για την ιστορική συγκέντρωση όπου αποφάσισαν την ίδρυση του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ηρακλείου

“Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Το περασμένο Σάββατο έγινε μία ιστορική συνάντηση, όπου έδωσε το παρών το παρελθόν του Κρητικού μπάσκετ. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και άναψε η σπίθα. Ήταν μία συγκέντρωση συναισθηματικά φορτισμένη με πολλή συγκίνηση.Έχουμε μαζέψει πάνω από 80 υπογραφές. Στην προσωρινή διοίκηση, Πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Δασκαλάκης, Αντιπρόεδρος ο Νίκος Τούλης, Γενικός Γραμματέας εγώ, Ταμίας ο Δημήτρης Δότσιος και μέλη ο Γιάννης Ράλλης, η Εβελίνα Μπάκιντα και η Φραγκάκη Αγγελική.Και αφού γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις θα εκλέξουμε μόνιμη”.

Για το ποτε μπήκε ο… σπόρος και η συνέχεια

“Η αρχή έγινε πέρυσι με τον Δημήτρη Δόντσιο και την συμμετοχή της ομάδας στην Θεσσαλονίκη στο Πανελλήνιο παλαιμάχων.Η αρχή έγινε και και πλέον απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους. Θέλουμε να κάνουμε σωστές και προσεκτικές κινήσεις. Βήμα βήμα. Ετοιμάζουμε φιλανθρωπικές δράσεις, βραβεύσεις, Τουρνουά, αξιοποίηση του αρχείου μας και άλλα πολλά. Δεν βιαζόμαστε.Θα εκπροσωπήσουμε το Ηράκλειο, σε Πανελλαδικές, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις”.

Για το στοίχημα που έχουν

“Στοίχημά μας είναι να επανάδραστηριοποιήσουμε άτομα που απέχουν από το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Είναι υποχρέωσή μας να τους ξανά φέρουμε στο άθλημα. Το καλό ήταν οτι στην συνάντηση ήρθαν οι λεγόμενοι σκαπανείς του μπάσκετ του Ηρακλείου . Άτομα που τους είχα όταν ξεκινούσα να ασχολούμαι με το μπάσκετ 30 χρόνια πριν. Μας ενώνει η αγάπη για την πορτοκαλί μπάλα”.

Για το μπασκετικό Ηράκλειο

“Είμαστε μία μπασκετούπολη. Έχουμε ένα υπέροχο κλειστό – στολίδι στα “Δύο Αοράκιᨴκαι με σωστές κινήσεις από ΕΚΑΣΚ αι τον Μπάμπη Μαρκάκη, την Περιφέρεια, τον Δήμο έρχονται συνεχώς  μεγάλες Διοργανώσεις στην πόλη μας. Είμαστε στο επίκεντρο και πλέον το σπίτι της Εθνικής”.

Για το μέλλον του Ηρακλειώτικου μπάσκετ 

“Ο ΟΦΗ θεωρώ οτι έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Αν ανέβει φέτος και με σωστές κινήσεις όλα είναι υπέρ του. Γίνονται σωστά βήματα. Το Ηράκλειο αξίζει να έχει ομάδα στην Α1. Και τα “Δύο Αοράκια να είναι η έδρα της ομάδας. Έχει κόσμο και δυναμική”.

Για την Σερβία που γνωρίζει καλά από την πολύχρονη παρουσία του εκεί 

“Η Σερβία είναι ένα παράδειγμα για όλους. ‘Εχουν μπασκετική παιδεία και διαπρέπουν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Στα σχολεία διδάσκουν πρώτα το μπάσκετ. Είναι μία μεγάλη σχολή και ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Έχουν μία μεγάλη παραγωγική διαδικασία. Και έχουν περάσει και πόλεμο”.

Για το το τι τον δυσκόλεψε πιο πολύ να είναι παίκτης, προπονητής ή παράγοντας 

“Κάθε τομέας έχει την δυσκολία του. Το να είσαι προπονητής νομίζω έχει μεγαλύτερο άγχος και δυσκολία αλλά στην ζυγαριά όλα έχουν ειδικό βάρος”.