Ιτούδης: “Όλη μου η ενέργεια ανήκει στην ΤΣΣΚΑ”

Υπογράμμισε πως ήθελε να καθίσει στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος.

Ο Δημήτρης Ιτούδης υπογράμμισε πως ήθελε να καθίσει στον πάγκο της εθνικής Ελλάδος, όμως αυτό ήταν αδύνατο, λόγω της διαμάχης μεταξύ της FIBA και της Euroleague.

Ο Έλληνας κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να είναι στον πάγκο της «επίσημης αγαπημένης» και την ίδια ώρα να έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις με τη ρωσική ομάδα στην Euroleague.

Παράλληλα, ο Ιτούδης μίλησε για τους Έλληνες οπαδούς και τη σχέση του με το μπάσκετ. Ο Ιτούδης μίλησε στο VTB Russia.

Αναλυτικά δήλωσε:

Για την πρόταση της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ:

“Το θέμα συζητήθηκε λεπτομερώς και με σοβαρότητα, αλλά δεν εξαρτήθηκαν όλα από μένα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, με τις ομάδες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο να δίνουν παράλληλα παιχνίδια, ουδείς κόουτς μπορεί να συνδυάσει δύο πόστα. Στο ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετικά. Σε εμάς υπάρχουν διαφορές, που θα παραμείνουν όσο δεν συμφωνούν η FIBA και η Ευρωλίγκα. Αν εργαζόμουν σε Εθνική ομάδα, θα ζημίωνα την ομάδα μου σε συλλογικό επίπεδο, κάτι που θεωρώ ανεπίτρεπτο. Απλά δεν γίνεται, είναι αδύνατο!. Όλη μου η ενέργεια ανήκει στην ΤΣΣΚΑ”.

Για τους Έλληνες οπαδούς:

“Δεν πετούν πλέον κινητά, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όταν το μεσογειακό ταπεραμέντο εμφανιζόταν, η Ευρωλίγκα τιμωρούσε αυστηρά τις ομάδες! Όσον αφορά στις παθιασμένες αντιδράσεις των Ελλήνων, μπορώ να πω ότι οι δικοί μας οπαδοί (της ΤΣΣΚΑ) είναι πολύ πιο παθιασμένοι στο χόκεϊ επί πάγου και στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το πόσο κατανοούν οι οπαδοί τους κανόνες του εκάστοτε αθλήματος”.

Για τη σχέση του με το μπάσκετ:

“Το μπάσκετ είναι πάνω απ’ όλα χαρά. Φέρνει μεγάλη ικανοποίηση, όταν η ομάδα εκτελεί αυτά που έχουν σχεδιαστεί. Πάω στη δουλειά με χαρά. Αυτό πιστεύω πως είναι ευτυχία. Δεν μισώ ποτέ τη δουλειά μου. Προσπαθώ πάντα να μάθω καινούργια πράγματα και να εξελιχθώ. Αυτό με κρατά σε εγρήγορση. Είμαι βέβαιος ότι είναι αδύνατο να επαναπαυτεί κανείς. Μονάχα όταν είσαι σε εγρήγορση προοδεύεις, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Μερικές φορές θα είσαι καλός, άλλες όχι. Το ζήτημα είναι να προοδεύεις, να προχωράς μπροστά και με σταθερά βήματα”.

Για τους ανθρώπους του μπάσκετ:

“Το μπάσκετ είναι αρκετά απλό και κατανοητό. Πρέπει, όμως, να σημειώσει πως το μπάσκετ είναι για έξυπνους ανθρώπους. Καλείσαι να πάρεις αποφάσεις μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η απόφαση δεν αφορά αποκλειστικά εσένα και το παιχνίδι, αλλά και τον αντίπαλο και τι έχει σχεδιάσει εκείνος. Πολλές πτυχές πρέπει να αναλυθούν παράλληλα και γρήγορα, οπότε γι’ αυτό λέω ότι το άθλημα είναι για έξυπνους ανθρώπους”.