Ανάπτυξη και στο κέντρο

Έρχεται η ανάπτυξη στο κέντρο …της Αθήνας.Μετά την υποτίμηση της αξίας της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας,όλα έγιναν πιο απλά.Το ίδιο θα γίνει και σε εμάς στο Ηράκλειο. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Ανάπτυξη by the book.
Όπως γράφουν τα βιβλία,χωρίς να αλλάξουμε ούτε ένα κόμμα.
Όταν το περιθώριο κερδοφορίας συρρυκνώνεται,συμπιέζουμε τους “από κάτω” για να βγάλουμε από εκείνους το απαιτούμενο κέρδος και να συνεχίσει να δουλεύει το σύστημα.

Ας πούμε είναι πολλοί μικροαστοί που έχουν ιδιόκτητα μαγαζάκια και σπιτάκια σε μια περιοχή,που θα μπορούσε να γίνει “φιλέτο”;
Τους διώχνουμε με ψίχουλα,παίρνουμε την περιοχή και μετά την πουλάμε ή την ενοικιάζουμε σε μεγάλους παίκτες που μας δίνουν φυσικά πολύ περισσότερα.

Είμαστε στο ιστορικό κέντρο μιας μεγάλης πόλης όπως η Αθήνα,που όμως η περιοχή αυτή ανήκει σε πολλούς μικροϊδιοκτήτες;
Τους διώχνουμε και μετά του κάνουμε μια ανάπλαση και γίνεται κυριλέ.

Τη μια με επεισόδια,την άλλη με πορείες και κλειστούς δρόμους,μετά με χιλιάδες μετανάστες αλλά και ανθρώπους με προβλήματα άλλης φύσης.Γκετοποιούμε εν πάση περιπτώσει την περιοχή,σηκώνεται και φεύγει από κει ο μικροαστός,ο “νοικοκύρης” πουλώντας όσο-όσο σπίτια και μαγαζιά και μετά ο δρόμος είναι ελεύθερος για να έρθουν μεγάλες εταιρίες και να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα τους ή τα lux ξενοδοχεία τους.

Και πολύ καλά θα κάνουν.
Σίγουρα αισθητικά θα αναβαθμιστεί το μέρος.
Μένει πάντα όμως το αίσθημα της αδικίας για εκείνους που ζούσαν παλιά εκεί και έχασαν τις περιουσίες τους.
Τι μας νοιάζει όμως εμάς;

Προσεχώς το έργο αυτό και στο κέντρο του Ηρακλείου.

http://www.insider.gr/epiheiriseis/emporio/92765/zontaneyei-xana-kentro-tis-athinas