listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Υπάρχουν αδέσποτα γιατί οι δήμοι δεν κάνουν τίποτα

Απάντηση από τον Δήμο Ηρακλείου για το άρθρο μας για τα αδέσποτα και το γιατί δεν φτιάχνουν επιτέλους ένα δημοτικό χώρο όπου θα μαζέψουν όλα τα αδέσποτα σκυλιά της πόλης.Δεν τους αφήνει ο νόμος,είπαν… Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Κανένας νόμος δεν εμποδίζει τους δήμους της χώρας να μαζέψουν τα αδέσποτα ζώα και να τους δώσουν τροφή και στέγη σε έναν περιφραγμένο χώρο,όπου θα ζήσουν μέχρι να υιοθετηθούν από κάποιον φιλόζωο.
Αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα -πλην εξαιρετικών περιπτώσεων άρρωστων ή επιθετικών ζώων- να θανατώσει τα ζώα συντροφιάς .
Να το πούμε απλά:
Απαγορεύεται δηλαδή να μαζέψει ο δήμος τα αδέσποτα και να τα θανατώσει.
Εμείς όμως δεν γράψαμε πουθενά κάτι τέτοιο.
Δεν είπαμε να θανατωθούν τα αδέσποτα ζώα.
Είπαμε να φύγουν από τις γειτονιές και τους δρόμους του Ηρακλείου γιατί πια ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που το φαινόμενο έχει πάρει άσχημες διαστάσεις.Τα εκατοντάδες αδέσποτα που βρίσκονται έξω από σχολεία,νοσοκομεία,χώρους εργασίας και κατοικίες επειδή είναι σε αγέλες συμπεριφέρονται επιθετικά,λερώνουν με τις ανάγκες τους τους δημόσιους χώρους και γενικά ενοχλούν την πλειοψηφία του κόσμου που όμως δεν έχει φωνή για να μιλήσει.

Το πρόβλημα του δήμου Ηρακλείου,όπως και όλων των δήμων της χώρας μας δεν είναι το νομικό πλαίσιο.Δε θα μπορούσε εξάλλου το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα να είναι σε πλήρη αντίθεση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.Δε γίνεται κάτι τέτοιο.Αφού λοιπόν στην Ευρώπη δεν βλέπεις ούτε ένα αδέσποτο,σημαίνει ότι ο νόμος καλύπτει και τους δήμους της χώρας μας να κάνουν αυτό που γίνεται παντού,δηλαδή να μαζέψουν τα αδέσποτα ζώα σε έναν δικό τους  χώρο.

Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος λοιπόν,είναι τα “ψηφαλάκια”.Ο οποιοσδήποτε πολιτικός που κατεβαίνει σε εκλογές σκέφτεται πρακτικά:
Αν κάνω αυτή την κίνηση πόσες ψήφους θα πάρω και πόσες θα χάσω;
Αν μαζέψω τα αδέσποτα θα χάσω ή θα κερδίσω ψήφους;
Προφανώς η δημοτική αρχή πιστεύει ότι θα χάσει και γι’αυτό δεν κάνει τίποτα.
Γενικά στη χώρα δε γίνεται τίποτα γιατί κανείς δε θέλει να τα βάλει με οργανωμένες μειοψηφίες.
Μη θίξουμε αυτούς,μη θίξουμε τους άλλους,μη χάσουμε τα “ψηφαλάκια” και δεν βγούμε ξανά.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι αν δεν κάνουν τίποτα,έτσι κι αλλιώς δε θα ξαναβγούν.
Ακόμη και αν μπορούν να ελέγχουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τον μιντιακό χώρο,ειδικά σε κοινωνίες που ο ένας είναι φίλος-μπατζανάκης-σύντεκνος του άλλου,στο τέλος οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.
Ένα “καλό” δημοσίευμα ή ρεπορτάζ μπορεί να σε φτιάξει κατά ένα 10% ,να καμουφλάρει μια κατάσταση,να εξωραΐσει κάτι το άσχημο.Αλλά μέχρι εκεί.

Όσον αφορά τους ανθρώπους της παρούσας δημοτικής αρχής τους μένουν ακόμη αρκετοί μήνες μέχρι τις εκλογές.Έχουν χρόνο.Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα αρχίσουν να κάνουν κάτι.Για το συμφέρον της πόλης και για το συμφέρον το δικό τους.

Σπ.Αλεξ.

 

Ακολουθεί η επιστολή του αντιδήμαρχου κ.Ινιωτάκη

Σε απάντηση του δημοσιεύματος με τίτλο:

«Αδέσποτα σκυλάκια. Πόσο να κοστίζει άραγε ένα δημοτικό κυνοτροφείο;»

https://www.athleticradio.gr/athletic-andthe-city/449352-adespota-skulakia/
στη σελίδα 15 του τεύχους 37 στην περιοδική έκδοση του πολιτιστικού συλλόγου σας με τίτλο: « Το βήμα του Αϊ Γιάννη»
(*και στο Athletic and the City) θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθορίζεται από το Νόμο 4039/2012 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό” ο οποίος τροποποιήθηκε με το Νόμο 4235/2014. Σύμφωνα με το άρθρο 9 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για το λόγο αυτό ιδρύουν και λειτουργούν καταφύγια αδέσποτων ζώων και δημοτικά κτηνιατρεία. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, αποπαρασιτώνονται και εμβολιάζονται και μετά επανατοποθετούνται επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που έχουν περισυλλεχθεί. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει το μοναδικό σε όλη την Κρήτη αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων χωρητικότητας 80 θέσεων και αδειοδοτημένο κτηνιατρείο στο χώρο του κυνοκομείου. Ως εκ τούτου, το αρχικό ερώτημα του άρθρου δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί απλά δεν τίθεται από τη νομοθεσία. Ο εγκλεισμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κυνοκομεία για όλη την υπόλοιπη ζωή τους είναι παράνομη και κυρίως ενάντια στην ευζωία των ζώων. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προέρχονται από ιδιοκτήτες οι οποίοι συχνά γνωρίζουν ελάχιστα ή δεν κατανοούν καλά τις ευθύνες που συνεπάγεται η κατοχή και κηδεμονία σκύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εγκατάλειψης στο δρόμο είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ο σκύλος και η γάτα συνεπάγονται σημαντικές ευθύνες, όπως τη φροντίδα της υγείας και της ευημερίας τους. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να στειρώνουν το δεσποζόμενο ζώο τους συντροφιάς, να το εμβολιάζουν και να έχουν πάντα λουρί στη βόλτα τους, ώστε σε περίπτωση που δεν έχει στειρωθεί να αποφεύγονται ανεπιθύμητες γέννες. Ο Δήμος Ηρακλείου εφαρμόζοντας το Νόμο 4039/2012 περισυλλέγει ετήσια 400-450 αδέσποτα ζώα συντροφιάς από όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου (που όπως δηλώνει και ο αρθρογράφος υπήρξε μάρτυρας τέτοιας περισυλλογής), τα στειρώνει και τα θεραπεύει αν χρειαστεί. Ένας αριθμός από αυτά υιοθετούνται (υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο προώθησης υιοθεσιών σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις) και τα υπόλοιπα επανεντάσσονται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σαν Αντιδήμαρχος, για άλλη μία φορά καλώ τους ιδιοκτήτες των σκυλιών και των γατιών να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα ζώα τους. Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν τιμά την κοινωνία μας και η μη τήρηση των υποχρεώσεων από τους/τις ιδιοκτήτες/τριες δεσποζόμενων ζώων είναι μερικά από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων. Κλείνοντας θα πρότεινα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη να οργανώσει μια συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της πόλης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.