Ημέρα Μνήμης.Εκδήλωση Ποντίων Ηρακλείου

19 Μαΐου.Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Εκδήλωση στο “Δημοσκόπειο” της Ν.Αλικαρνασσού.Αυτά που ειπώθηκαν κι αυτά που δεν ειπώθηκαν. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο χώρο του “Δημοσκόπειου” στη Ν.Αλικαρνασσό Ηρακλείου ο σύλλογος των Ποντίων του νομού τίμησε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ρωμιών του Πόντου.
Ομιλιτές ο Βάιος Αϊνατζόπουλος (πρόεδρος του συλλ.Ποντίων Ηρακλείου),η Αντωνία Τσαγκαράκη (γραμματέας),ο Χρήστος Ζουρνατζίδης (εκπρόσωπος Πανελλ.Ομοσπ.Ποντιακών Συλλ.) και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης.

Τι ειπώθηκε:
Έγινε μια περιγραφή της Ιστορίας του ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου,των γεγονότων της γενοκτονίας των Ρωμιών,Αρμενίων και Ασσυρίων της Μικράς Ασίας από τους νεότουρκους του Κεμάλ και ακολούθησαν διηγήσεις των όσων πέρασαν οι πρόσφυγες κατά τη διαδρομή τους προς την Ελλάδα αλλά και μετά την εγκατάσταση τους εδώ.

Τι δεν ειπώθηκε:
Η γενοκτονία από πλευράς των Τούρκων είχε σαν κριτήριο της την θρησκευτική ταυτότητα των κατοίκων της Μικράς Ασίας.
Το προγκόμ δηλαδή έγινε με βάση το θρήσκευμα,το οποίο εξάλλου ήταν και το βασικό χαρακτηριστικό που κατέτασσε  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τους υπηκόους του Σουλτάνου στις διάφορες εθνοτικές ομάδες (millet).
Έλληνες ήταν οι πιστοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.Οι Ρωμιοί δηλαδή.Οι βυζαντινοί,αν θέλουμε να τους ονομάσουμε με σημερινούς όρους.
‘Ετσι οι αρβανίτες χριστιανοί ήταν Ρωμιοί και πολέμησαν ηρωικά για τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους,ενώ οι μουσουλμάνοι ομόφυλοι τους,οι “τουρκαλβανοί” (δηλ.Αλβανοί μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα) ήταν κυρίως στην  απέναντι πλευρά.Το ίδιο και οι “τουρκοκρητικοί” (μουσουλμάνοι Κρητικοί,ελληνόφωνοι),που πολέμησαν λυσσαλέα τους χριστιανούς κρητικούς σε όλες τις εξεγέρσεις τους εναντίον του Σουλτάνου.Όπως και οι Μακεδόνες μουσουλμάνοι,ένας απ’τους οποίους  ήταν και ο ίδιος ο Κεμάλ,γεννημένος στη Θεσσαλονίκη,γιος εξισλαμισμένων Σλάβων (για άλλους Αλβανών) της Μακεδονίας.

Στη συζήτηση ειπώθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι Πόντιοι αυτή την στιγμή στη Βόρεια Τουρκία,με ελληνική εθνική συνείδηση.Σ’αυτό θα πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί.Όπως προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και για την ελληνικότητα των απογόνων των μουσουλμάνων Κρητικών που ζουν σήμερα κυρίως στα μικρασιατικά παράλια.
Την ελληνικότητα όχι με δεδομένα φυλής,γλώσσας ή καταγωγής αλλά συνείδησης,που είναι και το κυριότερο.
Δηλαδή νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι ‘Ελληνες Πόντιοι που απλά εξισλαμίσθηκαν οι πρόγονοι τους ή κάποιοι που έχουν βυζαντινή καταγωγή,όπως και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της σημερινής Μικράς Ασίας αλλά σήμερα νιώθουν Τούρκοι;
Και το κυριότερο,κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης των χριστιανών της Μ.Ασίας οι εξισλαμισμένοι “Έλληνες” τι ρόλο έπαιξαν;

Απλά ερωτήματα που τις απαντήσεις τους θα περιμένουμε να τις λάβουμε σε μια άλλη ανάλογη εκδήλωση στο μέλλον.