Διαδρομές με αυτοκίνητο σε μια πόλη κλειστή

Αφού όλο το κέντρο έχει γίνει ένας πεζόδρομος (ή θα γίνει σύντομα),γιατί δεν φτιάχνετε τις διαδρομές που κάνει ο ξένος με το αυτοκίνητο προκειμένου να φτάσει στο κέντρο; Έχετε δει από ποιους δρόμους περνάει;
Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

[Φωτό: 25ης Αυγούστου.Κάποτε ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης,είσοδος και έξοδος για τους επισκέπτες.Γιαυτό και ήταν αισθητικά αναβαθμισμένος.Σε αντίθεση με τις σημερινές εισόδους και εξόδους.]

Είναι η τάση διεθνώς τα κέντρα των πόλεων να πεζοδρομούνται,ήταν η απάντηση στην ερώτηση για ποιο λόγο θα πρέπει να κλείσει όλο το κέντρο του Ηρακλείου για τα αυτοκίνητα.

Και τα μαγαζιά που είναι εκεί; Τα σπίτια;
Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής στους κάτοικους και τους επαγγελματίες του κέντρου τα έχουμε γράψει εδώ και καιρό σε άλλα άρθρα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που δεν έχω δει κάποιον να την αναφέρει πουθενά:

Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Ο ξένος που θα προσεγγίσει το κέντρο για να κάνει μια βόλτα,να δει τα μουσεία,να πιει καφέ,να φάει και να αφήσει κανένα ευρώ στα μαγαζιά,με τους δρόμους που έχουν μείνει ελεύθεροι για τα αυτοκίνητα,το πιο πιθανό είναι να σχηματίσει τη χειρότερη εικόνα για το Ηράκλειο.

Όταν όλη την κίνηση την έχεις στείλει στην Εθνικής Αντιστάσεως ή στη Γιαμαλάκη,με όλο το σεβασμό δηλαδή, αλλά η πρώτη εντύπωση του  ξένου από την πόλη μας μόνο θετική δε θα είναι.
Και όπως ξέρουμε όλοι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση έχουν μεγάλη σημασία.

Κάποια στιγμή αν η τοπική αυτοδιοίκηση το θέλει,θα πρέπει να κοιτάξει και αυτό το κομμάτι αφού καλώς ή κακώς το Ηράκλειο είναι μια τουριστική πόλη,πύλη εισόδου και εξόδου μεγάλου μέρους του τουρισμού της χώρας μας.
Κάποτε σε άλλες εποχές πιο δύσκολες από τις σημερινές υπήρχε η “οδός πλάνης” η σημερινή 25ης Αυγούστου,που επειδή ακριβώς ήταν η είσοδος και έξοδος του Ηρακλείου,αφού ήταν ο κεντρικότερος δρόμος που σε έβγαζε στο λιμάνι (αποκλειστική πύλη της πόλης τότε),είχε διαμορφωθεί ανάλογα δίνοντας στον επισκέπτη μια όμορφη πρώτη εικόνα.

Σήμερα είναι τόσο δύσκολο να γίνει μια ανάλογη μέριμνα;
Να αναβαθμιστούν αισθητικά οι διαδρομές που σε οδηγούν στο κέντρο;
Είναι τόσο δύσκολο;