Ξενομπάντης οδηγός στο Ηράκλειο

-Πώς οδηγείτε έτσι; Μου λέει φίλος που μένει Ηράκλειο και είναι από αλλού.
-Οδηγούμε,ποιοι; Έχεις προσέξει ποτέ τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο Ηράκλειο;
Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Ας θεωρήσουμε ότι το Ηράκλειο μέχρι πριν από 20-30 χρόνια ήταν μια πόλη όπου οι ντόπιοι ήταν πλειοψηφία.
Όπου με τον όρο “ντόπιος” εννοούμε εκείνον που ήταν γεννημένος στο Ηράκλειο,άσχετα αν είχε καταγωγή από τη Β.Ελλάδα (οι πρώτοι Ηρακλειώτες μετά την Αιγυπτιοκρατία ήταν από εκεί),τις άλλες περιοχές της Κρήτης ή τη Μ.Ασία.
Όλα αυτά κάποτε,γιατί πια η ανθρωπογεωγραφία έχει αλλάξει και έχει αλλάξει ριζικά.

Σήμερα στο Ηράκλειο ζουν Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας,Έλληνες που ήρθαν για να δουλέψουν στον τουρισμό,ήρθαν γιατί ήταν υπάλληλοι σε διάφορες εταιρίες ή ήρθαν να σπουδάσουν και έμειναν.
Υπάρχουν χιλιάδες Ευρωπαίοι από κεντρική,βόρεια και ανατολική Ευρώπη.Άλλοι κοινοτικοί και άλλοι όχι.
Ήρθαν για εργασία ή σαν.. ερωτικοί μετανάστες και έμειναν.Και πολύ καλά έκαναν.
Υπάρχουν επίσης και ξένοι από άλλες ηπείρους,Κινέζοι,Αφρικανοί,Άραβες κά
Μέσα σε όλο αυτό το …mix υπάρχουμε και εμείς,οι Ηρακλειώτες,Καστρινοί,πείτε μας όπως θέλετε,δηλαδή οι άνθρωποι που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη αυτή,ανεξαρτήτου προελεύσεως των γονιών μας.
Το από πού είναι οι γονείς σου εξάλλου δεν ξέρω αν έχει σημασία,έχει αντίθετα μεγάλη σημασία το πού έχεις μεγαλώσει εσύ.

Σε όλο αυτό τον κόσμο,πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και την τεράστια μάζα των τουριστών που περνούν από την πόλη του Ηρακλείου λόγω του αεροδρομίου,του λιμανιού και των αρχαιολογικών χώρων (Κνωσσός,μουσεία κτλ),συν φυσικά τους υπόλοιπους κάτοικους της Κρήτης που κάποια στιγμή και για τον οποιοδήποτε λόγο περνούν από το Ηράκλειο είτε για ψώνια,βόλτα κτλ είτε για σοβαρότερους λόγους υγείας,επαγγελματικών ραντεβού ή ο,τιδήποτε άλλο.

Λέω κι εγώ τώρα την στιγμή που διαβάζω το νιοστό μπινελίκι για τους “Ηρακλειώτες” στα social media,”που οδηγούν άθλια” και “δεν ξέρουν πού πηγαίνουν” και τα υβριστικά σχόλια αυτού του τύπου,που γράφουν για εμάς σε γκρουπ όπως το: “Ηράκλειο: Κουασιμόδεια πόλη” ή και σε άλλα αντίστοιχα γκρουπ ατόμων που προφανώς η ζωή που κάνουν θα πρέπει να είναι τόσο άθλια ώστε να κάθονται όλη μέρα στο κομπιούτερ για να βρίζουν τους ανθρώπους μιας πόλης που τους φιλοξενεί.
Στο φινάλε αν σε χαλάει τόσο,σήκω-φύγε!

Αλλιώς αν θες να κάνεις κριτική,προσπάθησε τουλάχιστον να είσαι δίκαιος.
Δηλαδή κάνε τον κόπο να τσεκάρεις τις πινακίδες του κάθε οχήματος.
Γιατί εγώ για παράδειγμα το κάνω -από περιέργεια- τα τελευταία χρόνια.
Και βλέπω αφενός ότι σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα έχουν “ξένες” πινακίδες,όχι κρητικές πάντως,αφετέρου 8 στις 10 μ..λακίες στους δρόμους της πόλης τις κάνουν αυτοί με τις “ξένες” πινακίδες.
Γιατί δεν ξέρουν το μέρος;Μπορεί.Γιατί δεν έχουν δει ποτέ τους κυκλικούς κόμβους στους δρόμους και δεν ξέρουν ποιος έχει προτεραιότητα;Γιατί δεν σταματούν στο κόκκινο;Γιατί πάνε στο αντίθετο ρεύμα;
Στο μόνο που τους ξεπερνούν τα “δικά” μας αυτοκίνητα,είναι το παρκάρισμα.
Εκεί θα δεις περισσότερα αυτοκίνητα με “ντόπιες” πινακίδες να παρκάρουν σε άσχετα μέρη.
Όχι πάντα όμως.
Δείτε τη φωτογραφία με το μεγάλο μαύρο αυτοκίνητο και θαυμάστε.

Θαυμάστε παρκάρισμα δυο μέτρα από την στάση του λεωφορείου, πάνω στη διάβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και συγχρόνως να κλείνει τον κάθετο δρόμο στη Λ. Κνωσού

Ρίξτε μια ματιά και στην πινακίδα.