Το “ΠΟΚ” του Ηρακλείου [Photos]

Το προχτεσινό ντέρμπι ΟΦΗ-Εργοτέλη ήταν το τελευταίο μέχρι να ανέβουν Σ.Λ. οι κιτρινόμαυροι ή να ξαναπέσει κατηγορία ο ΟΦΗ.Όμως από του χρόνου ίσως έχουμε στην πόλη και άλλη μία κλασσική αναμέτρηση από τα παλιά. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Αν είχε ΠΟΚ το Ηράκλειο,κατά το πρότυπο της Αθήνας δηλαδή,θα το αποτελούσε η τριάδα: ΟΦΗ-Εργοτέλη-Ηροδότου.
Χωρίς να θέλω να αδικήσω και τις υπόλοιπες ομάδες της πόλης και κυρίως τον ΠΟΑ,που τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει ένα γερό μπάσιμο αγωνιστικά και έχει καταφέρει να γράψει κι αυτός τη δική του ιστορία στο καστρινό ποδόσφαιρο,νομίζω ότι στο βάθρο των ποδοσφαιρικών κλαμπ της πόλης στέκονται αυτοί οι τρεις.
Μιλάμε για τις ομάδες που ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια έπαιζαν στο ίδιο επίπεδο,κυρίως τη δεκαετία του ’60 στον ίδιο όμιλο της τότε Β’Εθνικής και με τα μεταξύ τους ντέρμπι,έγραφαν την ιστορία του τοπικού μας ποδοσφαίρου.
Τη μεταπολεμική ιστορία για να είμαστε πιο ακριβείς γιατί προπολεμικά ο χάρτης της πόλης ήταν διαφορετικός με σωματεία που σήμερα έχουν περάσει στην αφάνεια και κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψουμε κάτι και για εκείνα.Σε ένα άλλο άρθρο ίσως του Athletic and the City.

Μετά το ’68

Το ’68 ήταν η χρονιά που άλλαξε τις ισορροπίες στο τοπικό ποδόσφαιρο αφού ο ΟΦΗ βγήκε μετά από προσπάθειες ετών στην Α’Εθνική ενώ οι ανταγωνιστές του πέρασαν για πολλά χρόνια στην αφάνεια.Χωρίς όμως να διαλύσουν,όπως έγινε με άλλες ιστορικές ομάδες της ελληνικής περιφέρειας αλλά και της Αθήνας μετά τη δεκαετία του ’70.

Μπορεί ο ΟΦΗ τα χρόνια που ακολούθησαν να ανέβηκε επίπεδο,επιστρέφοντας στην Α’Εθνική και μένοντας εκεί για 33 συνεχόμενα χρόνια,βγαίνοντας στην Ευρώπη και κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδας και ένα Βαλκανικό,όμως και ο Εργοτέλης με τον Ηρόδοτο κατάφεραν να έχουν τις επιτυχίες τους,σε χαμηλότερο ίσως επίπεδο από τον Όμιλο αλλά ήταν αρκετές για να κρατήσουν μια δυναμική και έναν κόσμο,που ακόμη και σήμερα τους ακολουθεί πιστά.
Εξάλλου ο πρώτος κατάφερε να παίξει Σούπερ Λιγκ,ενώ ο δεύτερος έχει παίξει στο παρελθόν μέχρι και τη Β΄Εθνική.
Ευχή μας η επόμενη χρονιά να βρει και τις δύο ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ,για πρώτη φορά μαζί,μετά από δεκαετίες.
Ευχή μας επίσης είναι φυσικά να μην έχουμε τριπλέτα Εργοτέλη-Ηρόδοτου και ΟΦΗ αλλά ο τελευταίος να έχει επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως το ποδόσφαιρο του Ηρακλείου είναι πάλι σε καλό δρόμο.
Μπορεί η δεκαετία 2004-2014 με τη διπλή εκπροσώπηση στη Σούπερ Λιγκ να μοιάζει μακρινή αλλά και ένα σχήμα με τον ΟΦΗ στην α’κατηγορία,τον Εργοτέλη με τον Ηρόδοτο στη β’ και τον ΠΟΑ στην γ’ δεν είναι κάτι που το έχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα.
Αλλά όλα αυτά όμως (και άλλα πολλά) θα τα πούμε και από ραδιοφώνου,σε μερικές βδομάδες,όταν θα έχει τελειώσει η χρονιά και θα ξέρουμε με σιγουριά ποιος θα είναι ο νέος ποδοσφαιρικός χάρτης για την περιόδο 2018-19.
Μέχρι τότε στηρίζουμε τις ομάδες του Ηρακλείου στην προσπάθεια τους να πετύχει η κάθε μία το δικό της στόχο.