Είναι το χωριό σου… κόμβος;

Στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα ο κάθε Έλληνας δίνει την εντελώς δική του απάντηση.Τα περίφημα “greek statistics” έχουν τη βάση τους σε αυτό εδώ το ζήτημα.Είναι το χωριό σου …κόμβος;Και αν ναι,τι πληθυσμό έχει; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

“Χωριουδάκι η Θυμαριά αλλά κόμβος” έλεγε ο σταθμάρχης (Μίμης Φωτόπουλος) στο Βασίλη Λογοθετίδη,που είχε χάσει το τρένο και αναγκαστικά θα έπρεπε να διανυκτερεύσει στο -μικρό μεν κομβικής σημασίας δε- χωριό της ελληνικής επαρχίας των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Όλα αυτά στην ταινία “Ούτε γάτα,ούτε ζημιά”,που μπορεί από τότε να έχουν περάσει δεκαετίες,η ελληνική κοινωνία να άλλαξε ριζικά,ακόμη και φυσιογνωμικά οι Έλληνες να μη μοιάζουμε και τόσο πολύ με τους λιπόσαρκους και κοντούς Έλληνες εκείνων των χρόνων αλλά η “μενταλιτέ” (νοοτροπία) στην ουσία παραμένει η ίδια κι απαράλλαχτη.

Τα πάντα μπορείς να του πεις του Έλληνα.
Ότι φταίει για το κραχ της παγκόσμιας οικονομίας,ότι του αξίζει να ζει στην κακομοιριά,ότι είναι μικρός και καταφρονεμένος και πρέπει να δέχεται χωρίς αντίδραση το bulling των γειτόνων του…Τα πάντα.
Τα πάντα εκτός από το να του θίξεις το χωριό!
Για να ακριβολογούμε,να του πεις ότι είναι μικρό.Μικρό σε πληθυσμό.Εκεί παθαίνει κάτι,που οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν εξακριβώσει.

Τόλμησε να πει ο Πάγκαλος ότι η Ηράκλεια Σερρών είναι ένα χωριό των δέκα σπιτιών;
Άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας!
“Ποια δέκα σπίτια; Εικοσιδύο χιλιάδες κάτοικους έχει η ιστορική Ηράκλεια”.
Τι κι αν έχει πάρει θέση ανοιχτά υπέρ των Σκοπιανών,τι κι αν έβρισε όσους πήγαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό (υποθέτουμε και κάτοικοι από την ιστορική Ηράκλεια θα ήταν παρόντες εκεί).Τι κι αν έχει βρίσει συνταξιούχους,δημοσίους υπαλλήλους,ελεύθερους επαγγελματίες,ένστολους,καθηγητές,νεολαίους,πασοκτζήδες,νεοδημοκράτες,εθνικιστές,αριστερούς,αντιεξουσιαστές… και ζητώ συγγνώμη αν ξεχνάω ακόμη καμιά εκατοσταριά κοινωνικές ομάδες,που έχει βάλει στο μάτι ανά εποχές.

Τόλμησε όμως να αμφισβητήσει ότι το χωριό μας είναι κόμβος;
Αυτό σημαίνει πό-λέ-μός!
Γιατί ως γνωστόν τα χωριά των Ελλήνων έχουν δύο πράγματα:
Ιστορία και μεγάλο πληθυσμό.
Μάλλον τρία:
Ιστορία,μεγάλο πληθυσμό και…έντονη ζωή.

Οι πληθυσμοί των ελληνικών πόλεων

Ενδεικτικά αναφέρω τους πληθυσμούς των διαφόρων πόλεων -αν έβαζα και τα χωριά δε θα μας έφτανε η σελίδα- που δηλώνουν στους ξένους οι ίδιοι οι κάτοικοι των πόλεων αυτών.

Αθήνα: 6-7 εκατομμύρια
Θεσσαλονίκη: 2 εκατ. (χωρίς την Χαλκιδική)
Λάρισα: 600 χιλιάδες
Ιωάννινα: 250 χιλιάδες
Βόλος: 300 χιλιάδες
Καβάλα: 200 χιλιάδες
Πάτρα: 800 χιλιάδες
Πειραιάς: Μισό εκατ.
Χαλάνδρι: Μισό εκατ.
Νέα Σμύρνη: Μισό εκατ. (μάλλον είναι η ταρίφα που λέει ο κάτοικος της κάθε γειτονιάς της Αθήνας).
Περιστέρι: (no limit,το αχανές Περιστέρι δεν έχει όρια,είναι απλά Ιδέα)

Κάνοντας μια σούμα βγαίνει ότι η Ελλάδα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρώπη,που κάποτε ήταν αλλά από εκείνα τα χρόνια έχουν περάσει  αιώνες.

Και μετά έρχεσαι εσύ σε όλους αυτούς τους Έλληνες με καταγωγή από τους διάφορους κόμβους,να πεις ότι το Ηράκλειο έχει …150χιλιάδες πληθυσμό;Με τι μούτρα θα το κάνεις αυτό;
Αφού τόσους μας παρουσιάζει σταθερά εδώ και 30 χρόνια το επίσημο ελληνικό κράτος,τι να κάνεις;
Το ελληνικό κράτος σε συνδυασμό φυσικά με τη φοβερή τοπική μας αυτοδιοίκηση,που κάθε δέκα χρόνια όταν και γίνεται απογραφή πληθυσμού,μάλλον πάει για καφέ.

Δεν εξηγείται αλλιώς,γιατί μετά όταν κι εσύ ταξιδεύεις εκτός νησιού και βλέπεις πόλεις μισές από το Ηράκλειο να περνιούνται για μεγαλύτερες,μένεις με την απορία.
“Greek Statistics” λέγεται αυτό παιδιά.
“Καλπάζει η ελληνική Οικονομία” (επί Σημίτη) και τα σχετικά.
Σχετικά είναι εξάλλου τα πάντα εδώ στην καθ’ημάς Ανατολή.